VODNJAN

PRVIH PET GODINA BESPLATAN ZAKUP, nakon poticanja stanovanja u staroj jezgri, gradska uprava potiče i uređenje poslovnih prostora


Nakon što je ljetos potpisano 20 ugovora o rješavanju stambenog pitanja mladih obitelji na području Vodnjana po programu "Vodyoung", Gradsko vijeće Vodnjana na svojoj je posljednjoj sjednici u 2018. donijelo i sličnu odluku o dodjeli pustih butižina poduzetnicima. Tako je inauguriran novi program pod nazivom "Vodnjan Proentre" koji se odnosi na dugoročni zakup poslovnih prostora kroz poticajne mjere u središtima Vodnjana, Galižane i Peroja.

Odrediti prostore za ovaj projekt

Kako se programom "Vodyoung" za poticaj stanovanja za mlade želi napučiti opustjela jezgra, a do sada je dodijeljeno 14 građevinskih čestica s pravom građenja obiteljskog doma i prodano šest zgrada u starogradskoj jezgri po povoljnim uvjetima, tako se dodjelom poslovnih prostora u centru poduzetnicima želi te stare jezgre i gospodarski oživjeti. Jer, rečeno je na sjednici, teško danas mali gospodarstvenik može bez poticaja opstati u starogradskoj jezgri i konkurirati trgovačkim centrima koji su klijente iz centra odavno izvukli na periferije.

- Davanjem prostora u zakup želimo revitalizirati starogradsku jezgru i pomoći mladim gospodarstvenicima da lakše dođu do poslovnih prostora. Rok zakupa je 20 godina, prvih pet godina je besplatan, a zakupci moraju biti deset godina u prostoru. Troškovi koje će imati za ulaganja bit će priznati kroz zakupninu. Nadamo se da ćemo u staru jezgru vratiti gospodarski život koji je zamro, rekao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

Sada je na gradskoj upravi da odredi poslovne prostore za program, treba odrediti početnu cijenu kao i djelatnosti koje će se u tim prostorima obavljati. Kako je Vitasović najavio, osnovni kriterij za ostvarenje zakupa bit će početna cijena, zatim poslovni plan ponuditelja i idejno rješenje uređenja lokala, i interijera i pročelja, a dodatne bodove donosit će i ako je sjedište, odnosno prebivalište ponuditelja na području Vodnjana.

Obnova fasade i vanjske stolarije

Pravo podnošenja ponuda i sudjelovanja na natječaju imat će fizičke i pravne osobe, a svaki ponuditelj moći će podnijeti zahtjev za jedan lokal. Prema odluci ugovor o zakupu zaključuje se na 20 godina, uz oslobađanje plaćanja zakupnine za prvih pet. Zakupac se obvezuje u poslovnom prostoru obavljati svoju djelatnost najmanje deset godina, u suprotnom dužan je podmiriti iznos za koji je bio oslobođen plaćanja najma. Najpovoljniji ponuditelj u roku od pola godine prostor mora staviti u upotrebu uz obaveznu obnovu fasade i vanjske stolarije, te prijaviti svoje sjedište na području Vodnjana. Ulaganja u (pre)uređenje prostora prebijat će se do najviše 50 posto ugovorene zakupnine, a mogu se priznati u najvišem iznosu za deset godina zakupnine.

- Mislim da bi trebalo odrediti koji su to materijali koje će se koristiti za uređenje tih prostora, da se ne dogodi svašta prilikom uređenja. Trebaju se odrediti uvjeti, rekla je vijećnica HSU-a Evelina Biasiol-Brkljačić.

- Razmišljali smo da propišemo standarde uređenja, no to bi bilo teško, jer trebalo bi onda odrediti i posebne standarde za ugostiteljstvo, posebne standarde za druge djelatnost. Neki gospodarstvenici će htjeti modernije uređenje, neki žele više rustikalno. A što se tiče pročelja zakupci će se morati držati konzervatorskih uvjeta bez kojih neće moći dobiti dozvolu, zaključio je Vitasović.

Sva ulaganja u zakupljeni prostor, pa bila i nužna, bez pisane suglasnosti gradske uprave neće se priznavati.( Zvjezdan STRAHINJA)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter