ITU MEHANIZAM

PRVI U HRVATSKOJ: Za nabavku 20 novih autobusa na plin Puli odobreno 33,7 milijuna kuna

(I. TOMIĆ)

(I. TOMIĆ)


U petak će u Gradskoj palači Gabriela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Puli dodijeliti prvih 33,7, od raspoloživih 229, milijuna kuna za Urbano područje Pule, za projekt nabavke novih autobusa na plin i izgradnje punionice SPP plina. Kako ističe direktor Pulaprometa Igor Škatar, prva su to sredstva ITU mehanizma koja se koriste u Hrvatskoj

U petak će u Gradskoj palači Gabriela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Puli dodijeliti prvih 33,7 milijuna kuna od raspoloživih 229 milijuna kuna za Urbano područje Pule. Kao što je najavljivano, prvi pulski projekt koji će se realizirati sredstvima ITU mehanizma (Integrirana teritorijalna ulaganja) je nabavka novih 20 autobusa pogonjenih na prirodni plin i izgradnja punionica prirodnog plina.

Od veljače ove godine je Puli na raspolaganju prvih 19,8 milijuna eura, odnosno oko 148 milijuna kuna, od ukupno 229 milijuna kuna koje će joj biti na raspolaganju za Urbano područje Pula. Upravo je za projekt nabavke novih autobusa i izgradnja punionice raspisan prvi poziv resornog ministarstva u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija za specifični cilj 7ii2 "Čisti urbani promet".

Bespovratnim europskim sredstvima ITU mehanizma nabavit će se 20 novih ekoloških autobusa na stlačeni prirodni plin te će se izgraditi punionica stlačenog plina. Projektom će se modernizirati i dodatno unaprijediti usluga javnog gradskog prijevoza, proširiti obuhvat prometovanja unutar cijelog Urbanog područja Pule kojeg čine gradovi Pula i Vodnjan te općine Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Savičenta. Bespovratna sredstva omogućit će modernizaciju putničkog voznog parka, povećanje broja linija te osigurati učestaliji vozni red polazaka autobusa. Cilj je povećati broj putnika koji koriste javni gradski prijevoz, poglavito za dnevne migracije te većom zastupljenosti uporabe javnog prijevoza dovesti do smanjenja opterećenosti prometne infrastrukture. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJIE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater