kulinarske radionice u Tržnici

PROJEKT KLIK PULA: Lipa dobiva nove kurikulume, prilagođene tržištu rada

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Davorka Šaina priprema pljukance sa šugom

Davorka Šaina priprema pljukance sa šugom


U zgradi tržnice jučer je počeo trodnevni ciklus kulinarskih radionica Histria koji Škola za ugostiteljstvo, trgovinu i turizam (Lipa) provodi zajedno s 12 partnera u sklopu EU-projekta KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma, teškog 44,6 milijuna kuna. U suradnji s HGK-Županijskom komorom Pula, ovdje će se do sutra odvijati kulinarske radionice pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka, namijenjene promociji strukovnih zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu, kazala je ravnateljica Škole Orhideja Petković.

Kvalitetan kadar

Radionicu pripreme pljukanaca i šuga jučer je vodila Davorka Šaina, pionirka agroturizma u Istri, dok je vina koja se sljubljuju s tim jelom, kao i desertom, cukerančićima, predstavio sommelier Filip Savić, također ponikao iz pulske Lipe. Uz pljukance je poslužena Tomazova malvazija Sesto Sento iz 2017. godine, macerirana 21 dan, proizvedena od grožđa iz vinograda starih 50 godina. Uz desert se pak pio poluslatki bijeli muškat Dolce Anima.

Učenici prvih i drugih razreda, budući konobari, uz savjete mentora, posluživali su goste, pazeći na detalje, poput načina držanja boce i serviranja hrane. Danas će radionicu izrade domaćeg kruha i peciva voditi Dragica Lukin, dok će list na kremi od škampa i celera prirediti Fabricio Vežnaver. Sutra radionicu vodi barmen Karlo Damijanić.

Ravnateljica je podsjetila da je Lipa dobila mogućnost apliciranja projekta nakon što je 2018., s još pet ugostiteljskih škola u Hrvatskoj, imenovana Regionalnim centrom kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu.

- Glavna je bit projekta povezivanje ekonomije i obrazovanja: na taj način škola reagira na sve promjene koje se događaju na tržištu, uvažavajući potrebe naših partnera. Naši su kurikulumi nerijetko stariji od 20 godina i ovom ćemo prilikom razvijati nove kurikulume, nove standarde zanimanja i kvalifikacija koji će omogućiti našim učenicima da budu spremniji kad jednog dana nastupe na tržištu rada, rekla je Petković.

U Hrvatskoj nema dovoljno kvalitetnog kadra, istaknula je. "U tom smislu jako nam je bitno da kroz promociju uvjerimo naše osnovnoškolce da je obrazovanje za turizam i ugostiteljstvo bitno i vrijedno, da im pruža određenu prohodnost te da tu promociju proširimo od vrtića, preko osnovnih , srednjih škola i dalje, prema višim školama i fakultetima", rekla je Petković.

Lokalna proizvodnja

Nositelji projekta smatraju izuzetno važnim povećati potrošnju lokalnih poljoprivrednih proizvoda, ribarskih i prehrambenih. Na pulskoj se tržnici, među ostalim, mogu pronaći visokokvalitetni proizvodi koji nose oznaku Hrvatska kvaliteta, Riba hrvatske - jedi što vrijedi, Proizvod hrvatskog seljaka.

Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Županijske komore, kazala je da dobro obrazovan, motiviran i konkurentan kadar može razvijati gospodarstvo, koje u Istri stremi visokokvalitetnom turizmu. Poručila je učenicima da u Centru kompetencija imaju priliku vrhunski se obrazovati i specijalizirati i nakon redovnog obrazovanja.

U sklopu projekta, koji traje do 2023. godine, izradit će se šest novih kurikuluma, opremiti školski kabinet kuharstva , slastičarstva i ugostiteljskog posluživanja te održati brojne radionice usavršavanja nastavnika pulske škole u europskim centrima izvrsnosti. Predviđeno je i umrežavanje sa sličnim centrima u Europi te organiziranje školskih natjecanja. Projekt KLIK Pula financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a pulskoj ugostiteljskoj školi partneri su Istarska županija, istarska Obrtnička komora, Arena Hospitality Group, Sveučilište Jurja Dobrile, Maistra, Škola za odgoj i obrazovanje Pula, Strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja, Uniline, Valamar Riviera, Agencija za ruralni razvoj Istre i Grad Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of