SVEUČILIŠTE I ZAKLADA ZA POTICANJE PARTNERSTVA

PROJEKT DRUŠTVENIH INOVACIJA: Pulski studenti kreirali slagalicu Arena za slijepe i slabovidne osobe

| Autor: Borka PETROVIĆ
Svi sudionici projekta na jučerašnjoj prezentaciji

Svi sudionici projekta na jučerašnjoj prezentaciji


Prototip društvene inovacije - puzzle Arena za slijepe i slabovidne osobe prezentirane su jučer na konferenciji za novinare koja je simbolično održana upravo u pulskom amfiteatru. Puzzle su rezultat sve uspješnije suradnje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva.

 Projekt je predstavio Sven Maričić, ravnatelj Znanstveno-tehnološkog instituta "Visio" te profesor na Sveučilištu koji je sa svojim studentima, uz vodstvo asistenta Ivana Veljovića, u sklopu projekta "3D and Virtual Reallity for VET" kreirao prototip slagalice za slijepe i slabovidne osobe. Kroz nekoliko sati kolegija studentima je prezentirano što su to društvene inovacije te zadan zadatak - problem za koji su trebali pronaći rješenje. Sve se odvijalo uz stručnu pomoć ravnateljice pulske Škole za odgoj i obrazovanje Višnje Radunović Popović, profesorice iz Medicinske škole u Puli Danijele Panić te upraviteljice Zaklade Helge Možé.

- Cilj ovih 3D puzzli je slijepim i slabovidnim osobama pomoći da si predoče kako zapravo izgleda Arena, ali i poticati, posebice djecu, na slaganje, što će potaknuti i dugoročno poboljšati njihov motorički i kognitivni razvoj, a sve kroz igru i zabavu, naveo je Maričić.

U projektu su sudjelovali studenti Robert Krajačić, Selma Bitić, Manuel Bratović, Ante Bačić, Karlo Polić, Mateo Gregorović, Juraj Vivoda, David Ivanek i Ivan Maretić.

Kako je pojašnjeno, slagalicu treba složiti prateći oznake na vrhu koje su u različitim kontrastnim bojama, što će pomoći slabovidnima u slaganju. No, ove puzzle dobre su i za djecu, jer mogu pomoći u smirivanju i koncentraciji. Koristan su i zanimljiv didaktički materijal za vrtiće i škole te ustanove specijalizirane za rad s djecom s posebnim potrebama.

Slagalica je, rečeno je na prezentaciji, tek jedan u nizu zanimljivih proizvoda koji mogu pomoći ranjivim skupinama, a koji se razvijao kroz proces društvenog inoviranja što ga zajedno razvijaju Sveučilište i Zaklada, upravo s ciljem da se kreiraju nove društvene inovacije kao rješenja za društvene probleme.

Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Mirjana Radetić-Paić podsjetila je da su studenti već odradili niz uspješnih projekata za koje su primili brojne nagrade i priznanja, poput 3D modela ruke, modela 3D mikroskopa, a iznimno su ponosni i što su u prvom valu epidemije izradili tisuću vizira za medicinske djelatnike u bolnici.

Rezultat ovog projekta pohvalili su i predstavnici Udruge slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije, a njihov se predsjednik Zlatko Kuftić našalio da ne bi uzalud tražio lijevi kantun Arene da je nekada postojao ovakav model.

- Upravo zbog ovakvih projekata mogu s ponosom reći da se slijepe osobe danas osjećaju manje slijepo nego nekada, iako se, budući da ljudi čak 90 posto informacija primaju vidom, još puno mora raditi na prilagodbi kako bi se slijepe i slabovidne osobe osjećale ugodnije i sigurnije, kazao je Kuftić. Veli da je uzorak Arene pogođen jer si slijepe osobe jako teško mogu predočiti kako ovaj poznati pulski spomenik izgleda, a ovo će im svakako u tome pomoći.

Na prezentaciju se online uključio i novi rektor Marinko Škare, pohvalivši sve studente i profesore koji su sudjelovali u ovom projektu te naglasivši da je to samo jedan od niza projekata u kojima će Sveučilište sudjelovati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater