MONTE GIRO

Pokrenuta javna dražba napuštenih grobnih mjesta na Gradskom groblju u Puli. Početna cijena od 12.300 do čak 42.625 kuna

Radi se o 35 zemljanih grobova, sedam grobnica i dva zemljana groba za urne koji se nude na korištenje na neodređeno vrijeme po početnim cijenama od 12.300 do čak 42.625 kuna * Ponude treba dostaviti do 21. listopada

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Jedan od napuštenih grobova / Darko Bijelić (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Jedan od napuštenih grobova / Darko Bijelić (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Gradska tvrtka Monte Giro Pula pokrenula je javnu dražbu napuštenih grobnih mjesta na Gradskom groblju u Puli koja će se obaviti pisanim putem, po načelu najviše ponuđene cijene. Pisane ponude za davanje na korištenje napuštenih mjesta na neodređeno vrijeme, uz naknadu, dostavljaju se do 21. listopada.

Zaštićene grobnice

Direktor Monte Gira Darko Bijelić objašnjava da se radi o 44 starija grobna mjesta koja imaju kategoriju zaštite do četvrtog stupnja, ali ponajviše je onih druge, treće i četvrte kategorije zaštite. Radi se o 35 zemljanih grobova, sedam grobnica i dva zemljana groba za urne koji se nude po početnim cijenama od 12.300 do čak 42.625 kuna, koliko stoji grobnica za devet pokojnika.

Grobna mjesta, poznato nam je, daju se na korištenje, ne u vlasništvo, a uvjet da se ponude na dražbi jest taj da je od posljednjeg ukopa u zemljani grob prošlo petnaest, a u betonski trideset godina, ukoliko nitko nije platio njihovo održavanje. Mjesta u zemljanom grobu ima za po dva i više pokojnika, ovisno o vremenskom razmaku ukopa. Obično se radi o protoku vremena od deset godina.

Od direktora doznajemo da su ova grobna mjesta označena za licitaciju već dva mjeseca pa su ih zainteresirani građani već mogli uočiti ukoliko su obilazili groblje. Uglavnom su smještena u starom, gornjem dijelu groblja, a budući da grobno mjesto građani Pule ne mogu kupiti ukoliko im se nije dogodio smrtni slučaj u obitelji, a nemaju riješeno pitanje grobnice, ova javna ponuda jedina je prilika za to, prije nego što grobno mjesto doista i zatreba. Za mjesta na Monte Giru mogu se natjecati samo stanovnici Pule koji već nemaju riješeno to pitanje. Iznimka postoji prilikom ekshumacije iz privremenog grobnog mjesta, a nakon što je grob kupljen.

Velik interes

Interesa ima, veli Bijelić. Velik broj građana se raspituje pa se čini da bi se ova grobna mjesta mogla vrlo brzo i prodati. Na prethodnom natječaju ostalo je, kaže direktor, deset grobnica od velike spomeničke vrijednosti koje nisu prodane. Početna cijena je deset posto procijenjene vrijednosti, ovisno o spomeničkoj kategoriji i mjestima za ukop. Spomenička baština morat će se, i u ovom slučaju, ispoštovati u cijelosti.

Pisana ponuda mora sadržavati ime i prezime ponuditelja, adresom i OIB-om, brojem mobitela ili telefona, naznaku rednog broja grobnog mjesta za koje se dostavlja ponuda te iznos ponuđene naknade u kunama. Pravo podnošenja ponuda imaju građani s prebivalištem na području Pule. Pojedini građanin može dostaviti više ponuda, ali je onda dužan uplatiti jamčevinu za svaku od njih.

Pisane ponude dostavljaju se osobno ili preporučeno, putem pošte, na adresu Monte Gira, Kumičićeva 22. Postupak javnog otvaranja bit će 26. listopada u 9 sati u novoj kapelici na Gradskom groblju. Ponuditelji će u roku od osam dana biti obaviješteni o izboru najpovoljnijeg ponuđača koji stječe pravo korištenja grobnog mjesta nakon uplate cijelog iznosa naknade.

Cjelokupan tekst oglasa i popis dokumentacije dostupan je na oglasnim pločama Gradskog groblja i Monte Gira u Kumičićevoj 22, kao i na web stranici tvrtke (www.montegiro.hr).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater