USPRKOS NAPUTKU RESORNOG MINISTRA

Pojedini liječnici ne obavljaju brzo antigensko testiranje: PULJANIN POZITIVAN NA KUĆNOM TESTU POZVAN NA PCR TEK ZA OSAM DANA!

Već danas više nema nikakvih simptoma i osjeća se potpuno zdravo pa bi test, po svemu sudeći, nakon osam dana mogao biti negativan * U dopisu ministra Beroša stoji preporuka, ne i obveza testiranja BAT-om u ordinacijama pedijatrijske i obiteljske medicine

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, Ružica KORACA
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Iako se od ovog tjedna, prema naputku ministra zdravstva Vilija Beroša, u svim ordinacijama obiteljske i pedijatrijske medicine obavljaju brza antigenska testiranja kojima se, za razliku od ranije, priznaje covid-19, situacija na terenu nije takva. Jedan Puljanin koji je na kućnom testu još protekle subote bio pozitivan i uredno se javio svom obiteljskom liječniku u Dom zdravlja u Flanatičkoj ulici, pozvan je na testiranje, ali ne u ordinaciju, odnosno punkt za testiranje, nego u Županijski zavod za javno zdravstvo na PCR test i to ni manje ni više nego iduće subote! Dakle, na PCR mora čekati punih osam dana, a već danas više nema nikakvih simptoma i osjeća se potpuno zdravo pa bi test, po svemu sudeći, nakon osam dana mogao biti negativan. Podsjećamo, svrha priznavanja brzih antigenskih testova (BAT) bila je upravo neodrživost PCR testiranja s obzirom na galopirajući rast broja oboljelih.

Na pitanje jesu li liječnici obavezni obavljati brzo antigensko testiranje, voditelj pulske ispostave Istarskih domova zdravlja dr. Kristijan Dujmenović odgovara da u dopisu ministra Beroša stoji preporuka o vršenju te vrste testiranja u ordinacijama pedijatrijske i obiteljske medicine radi smanjenja loše epidemiološke situacije.

Amerika na kućnom testu

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić potvrđuje da nije riječ o obvezi.

- Ministar Beroš je pozvao liječnike, apelirao na testiranje brzim antigenskim testovima. Ministar to očekuje u trenucima kad postoji indikacija da se napravi takav test, objašnjava Ivančić. Napominje da se u Hrvatskoj kućni test mora potvrditi brzim antigenskim testom (BAT) ili pak PCR-om, a o tome, dodaje, odlučuje liječnik. Navodi primjer SAD-a, gdje je sasvim drugačija situacija: ondje se priznaje i kućni test.

- Amerika se kompletno bazira na kućnim testovima. Joe Biden svakom Amerikancu šalje besplatne kućne testove, spremio ih je 500 milijuna, precizira Ivančić.

Testiranje se obavlja na izdvojenom punktu u dvorištu Doma zdravlja (Snimio Danilo Memedović)

Testiranje se obavlja na izdvojenom punktu u dvorištu Doma zdravlja (Snimio Danilo Memedović)

Dujmenović napominje da sve njegove kolege u sustavu Doma zdravlja obavljaju testiranje BAT-om. Međutim, pojedini liječnici, koncesionari u pulskom Domu zdravlja, obijaju testirati građane BAT-om neovisno o tome što za to imaju uvjete. Drugi pak, doznajemo, nisu preuzeli brze antigenske testove jer nemaju uvjeta za obavljanje tog posla. Dujmenović objašnjava da se testiranje u Domu zdravlja obavlja na posebnom, izdvojenom punktu, u šatoru postavljenom u dvorištu, čime se sprečava kontakt oboljelih od covida-19 s ostalim pacijentima.

- Gužvi trenutno nema. Danas smo testirali jednu osobu koja je, nažalost, bila pozitivna. Testove smo preuzeli od Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a mi ih distribuiramo ostalim ordinacijama. Domovi zdravlja rade u skladu s odlukom Ministarstva zdravstva. Očekujemo još testova koje ćemo distribuirati i s time nema nikakvih problema, kaže Dujmenović te napominje da svaki liječnik dnevno obavi desetak testiranja BAT-om.

Preopterećen sustav

Prema njegovim riječima, ova je odluka opterećenje za liječnike obiteljske medicine.

- Realno, cijeli medicinski sustav je u ove dvije godine preopterećen, a ovo je sam kap u moru opterećenosti sustava i liječnika. Nedostaje kadra, kako sestara, tako i liječnika i svaki je dan neka vrsta borbe. Što se PCR-a tiče, i oni su potrebni, nekima radi posla jer se izvan Hrvatske BAT ne priznaje i ne može se na temelju njega dobiti EU covid potvrda, nego samo na temelju PCR testa. Covid potvrda na temelju BAT-a se može dobiti, ali vrijedi samo za Hrvatsku. Ovaj šator koji se nalazi u ispostavi Pula je adekvatno opremljen, liječnici vrše testiranja, istaknuo je Dujmenović.

Liječnici obiteljske medicine daju sve od sebe da bi što bolje funkcionirali, te se sigurno nalazi način da osposobe svoje ordinacije za testiranje. Pacijenti bi trebali kontaktirati svoje liječnike obiteljske medicine i slijediti njihove upute.

- Liječnici koji obavljaju testiranje to rade uoči početka ili kraja smjene. Svakako se treba nastojati izbjeći kontakt potencijalno zaražene osobe s ostalim pacijentima. To se često napominje, ali nikada dovoljno jer opreza nikad dosta. Domovi zdravlja imaju odličnu organizaciju ali i lokaciju jer se testiranje izvodi ispred, što je epidemiološki idealno, kazao je Dujmenović.

- Cijela priča iziskuje dodatne resurse, ali mi smo svjesni da je to za boljitak naših pacijenata, stoga apeliram na sve liječnike da se organiziraju, a koncesionare da iskoriste resurse koje imaju, kazao je Dujmenović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater