VELIKO ISTRAŽIVANJE GLASA ISTRE

POGLEDAJTE KAKO BI GLASALI ISTRIJANI DA SE DANAS ODRŽAVAJU PREDSJEDNIČKI IZBORI Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu u kojem uvjerljivo pobjeđuje - bivši SDP-ov premijer

| Autor: PIŠE Chiara BILIĆ SURAĐIVALI Anđelo DAGOSTIN, Sanja BOSNIĆ, Aleta Brattoni, Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Milivoj MIJOŠEK

U Istri Milanovića za predsjednika, očekivano, biraju glasači SDP-a, ali i vladajućeg IDS-a. No, zanimljivo je da, dok čak svaki drugi IDS-ov birač glasa za Milanovića, odnosno njih 51,2 posto, i to unatoč tome što ta stranka bivšem SDP-ovom premijeru još uvijek nije pružila potporu, SDP-ovo biračko tijelo nije toliko oduševljeno Milanovićem. Naime, niti polovina, točnije samo 44,11 posto SDP-ovaca bivšeg šefa stranke želi vidjeti na Pantovčaku

 

Da su izbori za predsjednika države danas, SDP-ov kandidat Zoran Milanović u Istri bi, u prvom krugu, dobio 33,9 posto potpore, aktualna HDZ-ova predsjednica Kolinda Grabar Kitarović 20,2 posto, a Dalija Orešković 9,3 posto. Poznati pjevač Miroslav Škoro, koji na nacionalnoj razini, prema zadnjem istraživanju agencije Ipsos, ima potporu velikih 18 posto birača, u Istri ima tek 7,7 posto, a isto toliko ima i Europarlamentarac Mislav Kolakušić. Bivši živozidaš, saborski zastupnik Ivan Pernar u Istarskoj bi županiji skupio 5,5 posto. Čak 15, 8 posto Istrijana je neodlučno ili bi biralo nekog od ostalih kandidata od kojih niti jedan ne prelazi jedan posto. Pokazalo je to istraživanje Glasa Istre koje smo proveli u razdoblju od 28. do 30. kolovoza metodom osobnog terenskog anketiranja na uzorku od 211 punoljetnih građana.

Za Lidiju Bačić

Predsjednički se izbori održavaju u prosincu ove godine. Gotovo je sigurno da će se o pobjedniku odlučivati u drugom krugu i to između dvoje, od trenutno troje najpopularnijih kandidata: Zorana Milanovića, Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore.

U Istri Milanovića za predsjednika, očekivano, biraju glasači SDP-a, ali i vladajućeg IDS-a. No, zanimljivo je da, dok čak svaki drugi IDS-ov birač glasa za Milanovića, odnosno njih 51,2 posto, i to unatoč tome što ta stranka bivšem SDP-ovom premijeru još uvijek nije pružila potporu, SDP-ovo biračko tijelo nije toliko oduševljeno Milanovićem. Naime, niti polovina, točnije samo 44,11 posto SDP-ovaca bivšeg šefa stranke želi vidjeti na Pantovčaku. Ipak, u drugom se krugu taj postotak znatno povećava, pa u tom slučaju 70,58 posto SDP-ovih birača glasa za Milanovića, dok IDS-ovo biračko tijelo ostaje gotovo na identičnom postotku kao u prvom krugu, Milanoviću bi podršku pružalo njih 53, 65 posto.

Konzervativniji, ideološki "desniji" dio IDS-ovog biračkog tijela bi s čak 21,9 posto poduprlo Grabar Kitarović te sa 7,3 posto predsjednicu START-a Daliju Orešković. HDZ- ovu kandidatkinju Kolindu Grabar Kitarović sasvim očekivano biraju birači HDZ-a, njih 81,8 posto. Osim toga, devet posto HDZ-ovog biračkog tijela daje podršku Kolakušiću i Škori.

Osim istaknutih kandidata, nekolicina bi Istrijana u predsjedničkoj fotelji narednih pet godina rado vidjelo ekonomistu s američkog sveučilišta Princeton Dejana Kovača kojeg podržava HSLS te čelnicu Radničke Fronte Katarinu Peović. Oni "duhoviti", koji će vrlo vjerojatno na izborima poništiti listić, za predsjednika države bi izabrali Lidiju Bačić ili, pak, ministra gospodarstva Darka Horvata.

Svakako je bitno napomenuti da se na uzorku od 211 ispitanika na području cijele Istre niti jedan anketirani nije izjasnio kao glasač HSU-a. Među ispitanicima ima najviše IDS-ovih glasača, a slijede SDP i HDZ te u puno manjem postotku Živi zid, Možemo, pa čak i, iako u gotovo nezamjetnom postotku, Radnička fronta, HČSP, Most, HSS te ostale stranke, dok dio ispitanika mijenja preferencije od izbora do izbora.

Apstinencija birača

U slučaju da se u drugom krugu predsjedničkih izbora nađu Zoran Milanović i Kolinda Grabar Kitarović, pobjedu bi u Istri s velikih 45,3 posto potpore odnio Milanović. Grabar Kitarović bi u tom slučaju osvojila 23,8 posto glasova, 21,5 posto uopće ne bi biralo između te dvije opcije, a 9,4 posto je u ovom trenutku neodlučno.

Utrka koja bi se u drugoj rundi eventualno vodila između dva kandidata desnice, Kolinde Grabar Kitarović i Miroslava Škore, u Istri bi završila pobjedom aktualne predsjednice uz veliku apstinenciju glasača. Naime, ona bi u tom slučaju uživala 26,5 posto, a Škoro 18,8 posto potpore. U toj bi varijanti čak 44,2 posto Istrijana ili ostalo kod kuće ili poništilo listić, dok je njih 10,5 neodlučno.

Treća opcija drugog kruga je sraz Miroslava Škore i Zorana Milanovića. Čak 51,4 posto istarskih birača zaokružilo bi Milanovića, dok bi Škoro uživao 19,9 posto potpore. Petina birača ne bi uopće odlučivala o pobjedniku tog okršaja, njih 20,4 posto ne bi izašlo na birališta, dok je neodlučnih 8,3 posto.

Izuzetnu apolitičnost i nezainteresiranost za izbore pokazuju mladi birači do 30 godina. Njih čak 32,2 posto ne bi konzumiralo svoje građansko pravo. To je itekako bilo vidljivo i na terenu. Mladi su, naime, mahom odbijali ispuniti anketu jer "u ovoj državi nikad neće biti bolje" i zato što su "svi kandidati lopovi i lažovi". Ipak, među tom je populacijom uvjerljivo najpopularnija Kolinda Grabar Kitarović s 22,5 posto podrške, a najomraženiji Zoran Milanović sa samo 9,6 posto. Ivana Pernara bi zaokružilo čak 12,9 posto mladih.

        S druge strane, najstarijim je biračima, onima preko 60 godina, apsolutni favorit Zoran Milanović. Njih 41 posto bi glasalo za njega, 23 posto vrlo vjerojatno ne bi izašlo na izbore, dok bi Kolinda Grabar Kitarović dobila 14,75 posto podrške te populacije.

        Bitno je napomenuti da će, sudeći po rezultatima ove ankete, izlaznost na predsjedničkim izborima u Istri biti iznimno velika. Čak 71 posto ispitanih reklo je da će u prosincu izaći na birališta, njih samo 11 posto neće, a neodlučno je 18 posto građana.

Izuzeci Labin i Raša

Što se tiče Pule, Milanović u prvom krugu uvjerljivo pobjeđuje s čak 40,9 posto potpore. U najvećem istarskom gradu Grabar Kitarović uživa potporu tek 13,6 posto glasača, dok treće mjesto, s 6,8 posto potpore, dijele Mislav Kolakušić i Dalija Orešković koji su na europarlamentarne izbore izašli s donekle sličnim, antikorupcijskim programom, a jednak postotak uživa i Ivan Pernar. Škoro osvaja tek 2,3 posto.

Da Istra diše lijevo, izuzev Labina i Raše koji radije biraju Škoru, nije, međutim, nikakva novost. Na prošlim izborima, u prvom krugu, SDP-ov kandidat Ivo Josipović osvojio je 62,05 posto glasova, Ivan Sinčić 20,08, Kolinda Grabar Kitarović 14,23, a Milan Kujundžić tek 2,19 posto. No, s obzirom na to da je Josipović prije pet godina nastupao s pozicije aktualnog predsjednika i kao "poznato lice", kao što je to danas Grabar Kitarović, te s podrškom vladajućeg IDS-a, te izbore nije zahvalno uspoređivati s nadolazećim. Milanović, naime, u politici nije prisutan već tri godine, a javnosti je poznat kao bivši premijer, što je uvijek manje popularna funkcija od predsjedničke.

Izlaznost

 

Da

Ne

Neodlučni

70,5 %

11,4 %

18,1 %

 

PRVI KRUG 

Zoran

Kolinda

Orešković

Škoro

Kolakušić

Pernar

Neodlučni

33,9%

20,2%

9,3%

7,7%

7,7%

5,5%

15,7%

 

 

Drugi krug: Milanović vs. Kolinda

Milanović

Kolinda

Ne bi izašli

Neodlučni

45,3%

23,8%

21,5%

9,4%

 

Drugi Krug: Kolinda vs. Škoro

Kolinda

Škoro

Ne bi izašli

Neodlučni

26,5%

18,8%

44,2%

10,5%

 

Drugi krug: Milanović vs. Škoro

Milanović

Škoro

Ne bi izašli

Neodlučni

51,4%

19,9%

20,4%

8,3%

 

Pula bi glasala:

Milanović

Kolinda

Kolakušić

Orešković

Pernar

Škoro

Neodlučni

40,9%

13,6%

6,8%

6,8%

6,8%

2,3%

22,7%

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini