PODUZETNIK ISTARSKA ŽUPANIJA 2020.

PIZZERIJA JUPITER NA KATU ĆE DOBITI SOBE, A MESNICA LIBERO ĆE PROŠIRITI PROSTOR Grad Pula će i drugim poduzetnicima pomoći subvencijama

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


U sklopu kreditnog programa "Poduzetnik Istarska županija 2020.", Grad Pula subvencionira kamate pulskim poduzetnicima i to jedan postotni poen na kredit podignut kod poslovnih banaka. Prema posljednjim, svibanjskim aktima bivšeg gradonačelnika Borisa Miletića, subvencije je dobilo pet pulskih tvrtki. Među njima je i Jupiter Export Pere Tadića, koji podiže najveći kredit, milijun i pol kuna, za izgradnju i opremanje soba iznad poznate pizzerije Jupiter.

Velika je razlika

- Imamo šest soba, još ne znamo njihovu točnu namjenu. Mislimo stanovati u dvije, a u preostale smjestiti radnike koji dolaze izvan Istre i potreban im je smještaj. Moguće je i da ćemo ih i iznajmljivati, još nismo sigurni. Ja godinama zapošljavam iste radnike, ali uvijek trebamo ljeti i dopunske tako da im moraš dati i stan i hranu i moraš ih platiti duplo više nego domaćeg radnika. Nemamo problema s pronalaženjem radne snage, rekao je Tadić.

Još ne zna kada će sobe biti uređene i useljive.

- Kod nas je vrlo teško naći majstore, dobrog keramičara, svi su oni zauzeti. Ove godine se puno gradi i ne možeš naći pravog majstora, što je velik problem. Velika je stvar što grad sufinancira jedan posto kamate. Na 200 tisuća eura velika je razlika hoćeš li platiti 2,3 ili 1,3 posto kamate, kaže Tadić. Na pitanje planira li još neke investicije u sklopu pizzerije, odgovara da ne može jer "su takva pravila, to je gradska jezgra". Kad je riječ o drugoj lokaciji, odgovara: "Možda, ako se nešto pametno nađe."

Grad subvencionira i jedan postotni poen kamate poznatoj pulskoj mesnici Libero kojoj je Zagrebačka banka prije nekoliko dana odobrila kredit od 800 tisuća kuna za proširenje postojećeg poslovnog prostora, potvrdio nam je vlasnik Slobodan Tupajić. Šire se na mali prostor koji se nalazi odmah pored mesnice, gdje je ranije poslovala još jedna mesnica.

- Dobit ćemo kudikamo veći potencijal za obučavanje naučnika, za što postoji velika potreba u gradu. Taj prostor neće biti otvoren za kupce, tamo će biti rasjekaona, pripremnica za rezanje mesa, odnosno prostor za obradu mesa prije prodaje. Staru opremu koja je bila unutra smo izbacili, za sedam do deset dana počinjemo uređivati prostor i sve bi trebalo biti gotovo pred Božić, rekao je Tupajić te najavio zapošljavanje još najmanje petero ljudi, uz postojećih 27.

Za obrtnike i zadruge

Subvenciju dobiva i tvrtka Lux camp koja podiže 688.000 kuna kredita za kupnju kamp-kućica, čija nam je članica Uprave Ivana Šugar obećala odgovoriti pismeno. Subvenciju kamata dobiva i tvrtka Daj digital za financiranje trajnih obrtnih sredstava koje kupuje uz pomoć kredita od 250 tisuća kuna. Među subvencioniranima u svibnju je i firma Trexi koja u trajna obrtna sredstva ulaže 60 tisuća kuna. Istra kamen također dobiva subvenciju, a riječ je o tvrtki koja podiže kredit od 400 tisuća kuna za kupnju stroja za obradu kamena, granita i mramora.

Istarska županija, istarski gradovi i Istarska razvojna agencija sklopile su sporazum o provedbi kreditne linije "Poduzetnik Istarska županija 2020." za istarske male i srednje poduzetnike, obrtnike i zadruge ukupnog kreditnog potencijala 410 milijuna kuna. Ugovori su sklopljeni s osam poslovnih banaka koje su temeljem javnog poziva iskazale interes, Erste, Hrvatskom poštanskom bankom, IKB-om Umag, OTP-om, Privrednom, Raiffeisen, Zabom, Addiko te Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak. Prema sklopljenim ugovorima, ova kreditna linija osigurava zainteresiranim poduzetnicima, obrtnicima i zadrugama najpovoljnije kamate na tržištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater