DVOSTRUKI KRITERIJI GRADSKIH SLUŽBI?

PIZZE MOGU, SLIKE NE MOGU Sukob akademskog slikara i vlasnika pizzerije u centru Rovinja ZAVRŠIO KAZNENIM PRIJAVAMA


Nesvakidašnji sukob između slikara i ugostitelja odvija se u centru Rovinja, a došao je do te faze da je podignuta kaznena prijava. S jedne strane slikar optužuje Grad Rovinj da pogoduje ugostitelju, s druge strane stiže odgovor da je riječ o jalu i ljubomori, jer restoran dobro radi.

Nesuglasice između akademskog slikara Marka Zubaka i pizzerie "Da Sergio", odnosno njezinog vlasnika Dragana Jurića, izbile su na vidjelo na sam dan Grisije, najveće jednodnevne izložbe pod vedrim nebom na Jadranu. Zubak je napravio performans na način da je na vanjskom zidu svog ateljea, na kojem je po odluci Grada Rovinja zabranjeno vješati predmete i slike, postavio uvećani dopis rovinjske komunalne pročelnice Tanje Mišete.

U njemu se taksativno navodi da "člankom 41. Odluke o komunalnom redu postavljanje panoa, oglasa i reklama nije dozvoljeno na pročeljima građevina, ograde, javne rasvjete..., a člankom 23. iste odluke zabranjeno je izdavanje hrane i pića ispred poslovnih prostora ukoliko za to ne postoji odobrenje". Taj dopis Marko Zubak je iskoristio kao argument i dokaz da se gradske odluke ne poštuju, odnosno da "zakon Grada" za jedne funkcionira, a za druge ne.

Pijani ruše stvari

Naime, njegov se atelje nalazi nasuprot pizzerije "Da Sergio" u Ulici Grisia i jasno se vidi da je s jedne strane prazan vanjski zid ateljea, a s druge zid pizzerije ispunjen panoima s reklamama raznih vrsta pizza, uvećani cjenici te daska prikačena za fasadu s funkcijom šanka. Pitanje koje se logično nametnulo je zašto se restoran može tako, pa čak i agresivno reklamirati, dok galeristi (akademski umjetnici) u "slikarskoj ulici" temeljem odluke Grada moraju poskidati sve do jednog platna sa fasada? Tim više što pizzeria, koja izvrsno posluje, goste uslužuje i na ulici. (N. O. R.)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter