MADE IN ISTRIA

PA GDJE TO IMA? Darko Višnjić četiri godine loše vodio Kaštijun PA POSTAO SAVJETNIK ZA SJAJNU PLAĆU!

| Autor: Danijiela BAŠIĆ PALKOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Bivši direktor Županijskog centra za gospodarenje otpadom Darko Višnjić ovih je dana postao savjetnik Uprave Kaštijuna kojeg je vodio pune četiri godine. Višnjić se nije javio na natječaj za člana Uprave čime bi de facto nastavio voditi ŽCGO već se odlučio za savjetničku varijantu. To ne bi bilo ništa neobično da upravo za vrijeme njegovog direktoriranja nisu svakodnevno isplivavali problemi na novom Centru. 

Pokazalo se da do kraja svog mandata Višnjić nije uspio pronaći rješenje kako Centar dovesti u red, a sve se otelo kontroli prošlog ljeta zbog nesnosnog smrada. Sad odjednom Višnjić postaje savjetnik Uprave, konkretno Vesne Dukić koja funkcioniranje Kaštijuna ima u malom prstu budući da ga je i sama vodila do 2015. godine, kad je nenadano za direktora instaliran upravo Darko Višnjić.

 

Pokušali smo iz prve ruke od novog savjetnika doznati i pokoji savjet za Kaštijun, ali bio je to pucanj u prazno. Višnjić se ne javlja na pozive, a ne javlja se ni članica Uprave Vesna Dukić koju smo željeli pitati o konkretnoj poslovnoj suradnji koju je nakon isteka mandata, s Kaštijunom nastavio Darko Višnjić. O tome valjda nije željela razgovarati preko telefona, no Dukić je ipak nešto odgovorila pismenim putem. Navela je tako da je Višnjić s tvrtkom Kaštijun imao sklopljen ugovor o radu za radno mjesto predsjednika uprave na vrijeme od četiri godine.

- S početkom mandata 1. prosinca 2015. godine ugovorom o radu je definirano da danom isteka mandata prestaje radni odnos u društvu, ali je određena mogućnost da se u slučaju isteka mandata predsjedniku uprave ponudi novi ugovor o radu za obavljanje drugih poslova, istaknula je Dukić. 

Po tome ispada da je predsjednik uprave u itekako povlaštenom položaju jer kada mu jednom istekne mandat, bez obzira koliko bio (ne)uspješan bez problema može nastaviti raditi u tvrtki. 

Dukić nije precizirala na koji je vremenski period njen stari- novi kolega angažiran i hoće li to biti samo neko prijelazno razdoblje dok mu ne uleti drugi posao. Treba podsjetiti da je najvišu plaću u iznosu od 15.000 kuna kao direktor primao Darko Višnjić. Koliko će sad zarađivati kao savjetnik, članica Uprave nije precizirala. 

Rekla je da je prema sistematizaciji radnih mjesta tvrtke Kaštijun d.o.o. za radno mjesto savjetnika uprave određen koeficijent poslova 3,7, a plaća je rezultat umnoška koeficijenta radnog mjesta i osnovice, koja je u tvrtki Kaštijun iznosi 4.440 kuna bruto i usklađuje se s osnovicom zaposlenih u Gradu Pula. 

"Na plaću utječu i ostali elementi kao što su osobni odbitak, prirezi kao i porezi iz plaće i porezi na plaću", navela je Dukić. 

Pomnožimo li navedeni koeficijent i osnovicu dolazimo do 16.280 kuna bruto dok bi u neto iznosu novi savjetnik uprave mogao mjesečno zaraditi i do 12 tisuća kuna. Budući da je Višnjić ostao u radnom odnosu kao zaposlenik, to podrazumijeva svakodnevni dolazak na posao. 

Osim što je dobila novog savjetnika, članica Uprave Vesna Dukić nedavno se u jednoj radijskoj emisiji pohvalila da su na Kaštijunu otklonjeni svi nedostaci i to na račun izvođača. Doduše , navela je, ostalo ih je možda pet ili šest. "Sve što se tiče procesa i samog postrojenja, nedostaci su uklonjeni o trošku izvođača" rekla je u eter Radija Maestral Vesna Dukić. 

Lani je pak Višnjić priznao da je centar u trenutku preuzimanja imao 400 nedostataka, a za njihovo uklanjanje bilo je potrebno uložiti oko 16,5 milijuna kuna. Radi li sad sve kako treba i jesu li svi problemi riješeni pitali smo Vesnu Dukić. 

- Kao što smo već u nekoliko navrata pojašnjavali, lista nedostataka redovni je dio procedure po ovakvim vrstama ugovora o izvođenju radova, a prije preuzimanja postrojenja. Sastavni dio ugovora je i dvogodišnje razdoblje u kojem izvođač radova treba ukloniti evidentirane nedostatke kao i eventualne skrivene nedostatke koji se pojave na postrojenju. Uklanjanje je ugovorna obveza izvođača, na njegov trošak i u sklopu ugovorene cijene. U slučaju da se nedostatci ne uklone, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao drugoj ugovornoj strani,  na raspolaganju su bankovne garancije izvođača za dobro izvršenje posla. Većina nedostataka je otklonjena ili je u završnoj fazi, a preostali su oni koji se odnose na projektnu i tehničku dokumentaciju, prijevode i slično, istaknula je Dukić. 

Znači li to da će centar odsad funkcionirati kako treba te da više neće biti problema sa smradom, pitali smo i istarskog zamjenika župana Fabrizia Radina. 

- Praktički svi nedostaci kod preuzimanja postrojenja su otklonjeni na teret izvođača radova. Cijena izvedenih radova mi nije poznata, niti smatram da je, s točke gledišta Istarske županije i lokalne samouprave, činjenično relevantna. To ne znači da će sada Centar besprijekorno funkcionirati u ljetnom periodu, uslijed povećanih dnevnih količina otpada koje dolaze na obradu, niti da više neće biti problema s neugodnim mirisima. Dakle, postoje i dalje nedostaci koje treba riješiti u samom pogonu i u cjelokupnom sustavu gospodarenja s otpadom, nimalo optimistično poručio je na kraju Radin.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater