LABINSKA GRADSKA GALERIJA

OVE GODINE ORGANIZIRALA 11 IZLOŽBI I NEKOLIKO POPRATNIH PROGRAMA, još jedna uspješna izložbena sezona Gradske galerije


Gradska galerija Labin, renomirani izložbeni prostor u kojem se od 1999. predstavljaju relevantni programi suvremene nacionalne i međunarodne likovne scene po visokim kriterijima struke, i ove je godine publici predstavila bogat izložbeni program.

Tako je u ovogodišnjoj izložbenoj sezoni ostvareno 11 izložbenih programa i nekoliko popratnih sadržaja.

Sve je započelo obilježavanjem Noći muzeja koncem siječnja, kada je u suradnji s Narodnim muzejom Labin i Sportskom zajednicom Grada Labina otvorena tematska izložba "Sport u Labinskoj komuni". Izložba je prikazala dio bogate digitalizirane arhive novinskih članaka iz lokalne novine pod nazivom "Labinska komuna" koje su se tiskale od 1976. do 1997. godine.

Prikaz sporta

Uz sportske uspjehe, dan je i prikaz razvoja sportske infrastrukture na području bivše Općine Labin. U ožujku je u sklopu obilježavanja Dana Labinske Republike otvorena samostalna izložba "Crveni tepih", autorice Sunčane Simichen. Kustosica izložbe bila je uvažena povjesničarka umjetnosti iz Zagreba, Sonja Švec Španjol, a izložba je dodijeljena autorici kao nagrada na prošlogodišnjem Labinskom uzletu likovnosti.

Travanj je i ove godine predstavio mladog autora hrvatske suvremene scene, Mihaela Puntarića sa samostalnom izložbom "Dekonstrukcija slike". Kustos izložbe bio je povjesničar umjetnosti Vanja Babić, a izložba je istaknula jedan specifičan pristup slici u kojem uz minimalizam formi, odsustvo naracije, akromatiku i konstruktivističko-geometrijski pristup po uzoru na Mondrianove kompozicije, Mihael svjesno isključuje autorsku ekspresiju da bi materijale oslobodio od mogućih nametnutih asocijacija te ih pustio da govore sami za sebe. U svibnju je otvorena samostalna izložba dvoje istaknutih i renomiranih imena hrvatske suvremene scene, a to su Kata Mijatović i Zoran Pavelić koji su svojom izložbom "Glasovi i riječi/Pozdravi iz Baranje" kroz nekoliko zajedničkih radova inovativnim, suvremenim načinima prezentacije, podsjetili publiku na alarmantno stanje područja današnje Baranje.

Obrovčev opus

Kata Mijatović autorica je koja je Hrvatsku predstavljala na poznatom Venecijanskom Biennalu 2013. godine, a Zoran Pavelić ovogodišnji je dobitnik stipendije Jackson Pollock za svoj rad.

Lipanj je u Gradskoj galeriji Labin ugostio jednog od najznačajnijih pedagoga i stvaratelja s ovih prostora, profesora Ivana Obrovca. Njegova izložba Licentia Poetica obuhvatila je više od 30 slika njegove recentne produkcije u kombiniranoj tehnici većih formata. U srpnju je predstavljen velikan hrvatskog slikarstva, svjetske slave, Zlatko Prica.

Izložba "Plavi paviljon" istaknula je izuzetne radove galerijskih formata iz tarskog ciklusa koji je prvi puta izdvojen iz većih opusa bio izložen upravo u Labinu. Kustosica izložbe bila je povjesničarka umjetnosti Branka Arh, a izložba je ostvarena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Samobor te Zbirkom Vesna i Zlatko Prica iz Samobora.

Kolovoz u Labinu rezerviran je za niz svečanosti u povodu obilježavanja Dana Grada Labina pa je tako u Gradskoj galeriji Labin prvi puta nakon 22 godine održana te žirirana selektivna skupna izložba, Labinski uzlet likovnosti. Izložba je radove 22 labinskih etabliranih autora prikazala u punoj raskoši. Kustosica izložbe bila je Branka Arh, a selektori i stručni žiri Branka Arh, Mladen Lučić i Gorka Ostojić Cvajner. Koncem kolovoza istovremeno su otvorene dvije samostalne izložbe. U Gradskoj galeriji izložba "Studija za gubilište", autora Matije Debeljuha i "SeeingColors", švicarskog autora Marcusa Pericina u crkvici sv. Stjepana preko puta Gradske galerije Labin.

Istraživanje procesa

Samostalno predstavljanje Matije Debeljuha dio je njegovog istraživanja procesa u kojem se susreću umjetnički film i galerijski prostor. Izložba je realizirana u suradnji s Apotekom iz Vodnjana, prostorom za suvremenu umjetnost, a kustosica izložbe bila je naša poznata povjesničarka umjetnosti koja već drugu godinu zaredom sudjeluje na našem nacionalnom predstavljanju na Venecijanskom Biennalu, kao i mnogim drugim svjetskim izložbama, Branka Benčić.

Predstavljanje Marcusa Pericina dio je međunarodnih suradnji koje Gradska galerija Labin redovito ostvaruje kao dio svoje strategije programskog djelovanja, a ovaj put bila je riječ o specifičnoj ambijentalnoj instalaciji koja je posjetiteljima ukazala na pomnije promatranje i značenje boja koje nas svakodnevno okružuju.

U rujnu je otvorena skupna izložba "Sve pršti od sreće" u kojoj je selektor i kustos Marijan Špoljar tematski okupio 19 autora iz područja sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske koji predstavljaju recentnu, suvremenu, umjetničku produkciju, hrvatske aktualne scene. Program je realiziran u suradnji s Galerijskim centrom Varaždin od 21. rujna do 13. listopada, a slijedi uzvratno gostovanje istarskih autora u Varaždinu, u drugoj polovici mjeseca studenog.

Posljednje samostalno predstavljanje u Gradskoj galeriji Labin pripalo je austrijskom autoru Michaelu Goldgruberu s izložbom "Karst land tj. kraški krajolici". Također izložba međunarodne suradnje sa svojim je specifičnim postavom za ovaj galerijski postav u mediju umjetničke fotografije posjetiteljima ukazala na bogatstvo i duboko značenje krajolika koji nas okružuje upravo na našoj geografskoj mikrolokaciji.

Program je realiziran u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom Zagreb. Ove je godine pokrenuta i prva faza pripremnih radova za realizaciju likovne monografije labinskog autora Orlanda Mohorovića koja bi kao višegodišnji program svoju promociju trebala imati u Gradskoj galeriji 2020. godine.

Osim izložbenih programa i u ovoj se godini nastavilo s inicijativom "Približimo umjetnost djeci" kroz stručna vodstva i organizaciju prikladnih likovnih radionica za djecu predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi. U tom smjeru ostvarena je suradnja s labinskim osnovnim školama, srednjom školom te dječjim vrtićima.

U skladu s općim ciljevima i posebnim ciljevima Gradske galerije Labin, realizirani programi u 2018. godini dio su razvijanja kulturnog identiteta lokalne zajednice, unapređenja postojeće kulturne slike zajednice, te obogaćivanja sadržaja zajednice kao turističke destinacije.

Redovito održavanje i unapređenje galerijskog prostora kratkoročnim investicijama odvija se prema dugoročnom planu uređenja i sve po suvremenim standardima struke, a iz godine u godinu prostor Gradske galerije Labin poprima sve bolji izgled i ostvaruje sve bolje uvjete primjerene programima koji se u tom prostoru održavaju.

Realizacija programa Gradske galerije Labin omogućena je suradnjom i potporom Grada Labina, Istarske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini