Pulski vijećnici o gradskom parlamentu

OPORBA: Naši se amandmani ne prihvaćaju, vijećnička pitanja ne stižu na red / PREDSJEDNIK VIJEĆA: Oporba je ta koja često skreće s teme

| Autor: Borka PETROVIĆ i Chiara BILIĆ
Do lipnja ove godine održali su tri radne i jednu svečanu sjednicu, pretresli 54 točke dnevnog reda i usvojili 85 odluka  (Danilo MEMEDOVIĆ)

Odgovori na postavljena pitanja gradonačelnika i njegove ekipe traju i po 20-30 minuta, a predsjednik Vijeća je pred svima njima nemoćan te se pred svekolikom javnosti i nama vijećnicima pravda da je tema izuzetno bitna, kaže Sanja Radolović iz SD-a. Mirko Jurkić (HDZ) veli da se pročelnicima i gradonačelniku ponekad daje previše vremena za svojevrsna predavanja i zaključne riječi koje i nemaju veze s tematikom, a po pravilima poslovnika na njih se ne može odgovoriti ili replicirati

Od vijećnika, s obzirom na kvalitetu rada, meni su najzapaženiji kolege Valter Boljunčić, Sanja Radolović, Massimo Brajuha i Kristina Rabar od mlađih vijećnika, ali i Danijel Ferić, dok je bio aktivan u Vijeću. Tu su i kolege Petar Ćurić i Mirko Jurkić koji imaju zanimljiva izlaganja. Na zadnjoj sjednici istaknula se i kolegica Alka Starac koja je dala i određene vrlo stručne i konstruktivne prijedloge pa mi je drago da je imamo u Vijeću, komentira Tiziano Sošić, predsjednik Gradskog vijeća Pule, u sazivu koji je "na snazi" nešto duže od dvije godine. Do lipnja ove godine održali su tri radne i jednu svečanu sjednicu na kojima su pretresli 54 točke dnevnog reda i usvojili 85 odluka te uoči sjednica održali 15 sastanaka gradskih odbora. Negdje na sredini mandata upitali smo predsjednika Vijeća te njegove kolege iz vijećničkih klupa, predstavnike glavnih oporbenih stranaka kako ocjenjuju rad pulskog parlamenta.

E-glasovanje

Vijećnici koji su položili svečanu prisegu da će savjesno raditi za dobrobit i napredak Pule i njezinih građana, danas nisu u potpunosti zadovoljni radom Vijeća. Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović, ponovivši da je način vođenja sjednica preslika Sjeverne Koreje, smatra da se rad Vijeća mora pod hitno promijeniti formalno i sadržajno jer je trenutno svrha samome sebi. Blaži je bio predsjednik kluba HDZ-a Mirko Jurkić koji smatra da bi češće sazivanje sjednica, zbog velike količine točaka i materijala, poboljšalo učinkovitost. Sošić, koji naravno dolazi iz vladajuće stranke, uvjerenja je pak da u prvih šest mjeseci ove godine Gradsko vijeće ima kontinuitet zaista sadržajnog rada iz prethodnog razdoblja.

- Iako je usvojen niz važnih odluka za ovaj grad i njegove stanovnike, imamo još prostora za poboljšanja. Krenuli smo u implementaciju sustava elektroničkog glasovanja korištenjem tableta koji vijećnici već imaju na raspolaganju i bez velikih investicija u opremu, a osim što će olakšati glasovanje, omogućit će sugrađanima lakše praćenje rada Vijeća, poručuje Sošić.

Rad Vijeća, kaže, ovisi o tri faktora. "Što se tiče dinamike, količine i kvalitete predloženih akata koji se podnose Vijeću na odlučivanje, moramo uzeti u obzir da su tu službe Grada često vezane cijelim nizom novih zakonskih propisa, koji često nameću kratke rokove za donošenje podzakonskih akata u nadležnosti Vijeća. Drugo, bitna je razina rasprave vijećnika tijekom sjednica, neovisno o tome pripadaju li većini ili opoziciji. Logično je da opozicija nastoji u najvećoj mjeri iskoristiti sjednicu da ukažu na svoje političke stavove, međutim u zadnje vrijeme često se potpuno skreće s teme iz dnevnog reda na što sam kao predsjednik dužan ukazati. Treće, ključno je osiguranje javnosti rada Gradskog vijeća, kako bi građani mogli sami prosuditi, pa i kritizirati naš rad", poručuje Sošić.

Što se tiče angažiranosti vijećnika, prisutnost na sjednicama ocjenjuje odličnom, pogotovo s obzirom na to da je većina u radnom odnosu, zbog čega se sjednice sazivaju u 17 sati. Od važnijih odluka koje su usvojene, Sošić ističe pokretanje projekta Co-working Pula koji će biti budući centar za poduzetnike, odluku vezanu uz pokretanje izgradnje turističke zone Hidrobaza te niz odluka u vezi dokumenata prostornog uređenja koje su od ključne važnosti i zahtijevaju pozornost Gradskog vijeća i javnosti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater