NAJNOVIJEU ČEPIĆU POKRAJ OPRTLJA

ODRŽANA DRUGA MANIFESTACIJA "ČEPJANSKA KLOBASICA" Najbolju klobasicu napravio je Marino Cicovin


U svom drugom izdanju, manifestacija Čepjanska klobasica potvrdila je svoju originalnost i atraktivnost i uspješno prerasla u tradiciju. Domaćini iz vinarije Coslovich u Čepiću pojačali su logistiku u odnosu na prošlogodišnje premijerno izdanje ove manifestacije, prije svega velikim grijanim šatorom koji je komotno primio sve sudionike i goste, a pomoć i podrška stigla je kako od mještana Čepića i ovdašnjih poduzetnika, tako i od općine Oprtalj te od Turističke zajednice Istarske županije. Ideja ovog događaja tek malo nadograđuje drevne međususjedske običaje čašćenja i kušanja najboljih darova prirode i ljudskoga umijeća što ih daje ovo doba godine: kobasica i vina. Petnaestak proizvođača iz sela Čepić i njegove šire okolice donijelo je na ocjenjivanje svoje kobasice, a osim žirija koji ih je ocjenjivao te proglasio najbolje kušali su ih i svi drugi, najprije narezane sirove odnosno suhe, a zatim i u fritaji koju je pripremio Daniel Coslovich. Domaćin Valmi Coslovich počastio je goste svojim vinima, predstavivši i neke novitete za koje će se na vinskoj sceni tek čuti, a za dobru atmosferu voditeljski se brinuo dobro raspoloženi Dražen Turina Šajeta.

- Nema nas puno, ali i ovom izuzetno zabavnom večeri pokazujemo da smo živi i da će nas biti, rekao je oprtaljski načelnik Aleksander Krt na početku ceremonije dodjele priznanja proizvođačima najbolje ocijenjenih kobasica, kojoj je prethodilo dramatično i napeto upisivanje bodova u veliku tablicu koje su svi prisutni pratili nadajući se da najbolje ocjene dolaze upravo njihovim kobasicama ili onima njihovim favorita. Kako su međutim sve do konačnog zbrajanja bodova uzorci kobasica bili označeni brojevima i nije se znalo koji je čiji, a u tablici se nanizalo mnogo brojki jer je uzoraka bilo petnaest a sudaca-ocjenjivača čak trinaest, ova je epizoda baš dobro sjela u dinamiku cijele vesele večeri u Čepiću.

Pobjednički pehar ostao je u Čepiću, jer je pobjedu i naslov proizvođača najbolje Čepjanske klobasice osvojio mještanin Marino Cicovin; drugo mjesto osvojio je Migel Gerenčir iz sela Jeci; dok je lanjski pobjednik Lučano Štokovac sada osvojio treće mjesto. Posebnom nagradom - krodiginom! - nagrađen je i proizvođač čija je kobasica osvojila najmanje bodova, uz želje da dogodine ima više sreće. Mnogi su kušači kobasica komentirali da je prosječna kvaliteta svih ponuđenih uzoraka bila mnogo bolja nego prošle godine. Tradicionalni recept za domaće kobasice iz ovoga kraja istovjetan je receptu i iz drugih krajeva Istre: u mljevenu smjesu svinjskog mesa i svinjskog masnog tkiva (otprilike u omjeru pola-pola) dodaju se sol i papar, te ohlađena malvazija u kojoj su prokuhani češnjak, lovor i ružmarin. Da bi se jele sirove odnosno suhe, kobasice se suše dva do tri mjeseca, a ujednačenosti većine uzoraka i njihovoj ravnomjernoj mekoći, bez tvrdih rubova koji znaju nastati zbog pretjerane izloženosti buri, pridonijelo je vlažno vrijeme u proteklih nekoliko dana.

Osvajači prva tri mjesta na smotri u Čepiću će narednog vikenda svoje kobasice predstaviti i na završnoj smotri kobasica za područje Bujštine, tradicionalnoj Luganigadi u Marušićima.(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam