NAJNOVIJEPOREČ SDP

O spremnicima za smeće - MOGUĆE UŠTEDE I DO ŠESTOTINJAK KUNA


Predsjednik porečkog SDP-a Rodoljub Kosić i vijećnik u porečkog Gradskom vijeću Goran Gašparac održali su tematsku konferenciju za novinare na kojoj su kritizirali novi sustav zbrinjavanja otpada u Poreču, posebice novi cjenik koji je građanima višestruko povećao troškove. Primjerice, jednočlanim domaćinstvima je trošak odvoza smeća narastao s 15 na 50 kuna mjesečno, dvočlanim s 30 na 103 kune, a četveročlanim sa 60 na također 103 kune, što je na godišnjoj razini povećanje od 420 kuna za jednočlana, 876 za dvočlana i 516 kuna za četveročlana domaćinstva.

Iako je porečki SDP tražio da Gradsko vijeće raspravlja o novim cijenama zbrinjavanja otpada prije usvajanja cjenika, vladajući IDS to nije dopustio, već je Nadzorni odbor gradskog komunalnog poduzeća Usluga bez konzultacije s vijećnicima odobrio novi cjenik. "S novim cijenama najviše su nastradali samci i dvočlane obitelji, ali svim se građanima moglo naplatiti mnogo manje od iznosa kojeg su dobili na računima da im se dopustilo da sami izaberu veličinu spremnika", naglasili su Kosić i Gašparac. Po njihovom mišljenju obračunska veličina spremnika dvostruko je veća od stvarnih potreba domaćinstava. Jednočlanim i dvočlanim domaćinstvima bi trebalo, predlažu porečki SDP-ovci, ponuditi minimalnu veličinu spremnika od 30 litara umjesto sadašnjih 60 litara, a četveročlanim 60 litara umjesto sadašnjih 120 litara, čime bi jednočlana kućanstva uštedjela tristotinjak kuna godišnje, a dvočlana i četveročlana uštedjela bi više od 600 kuna. Smanjenje minimalne zapremine spremnika bi k tome, smatraju Kosić i Gašparac, stimuliralo građane da selektiraju otpad i da smanje količinu kućnog miješanog komunalnog otpada.

Osim što je preskup i što propisuje preveliku minimalnu zapreminu spremnika, novi sustav zbrinjavanja otpada u Poreču ima i drugih nedostataka, primjerice raspored odvoza smeća kojeg bi trebalo korigirati. Porečki SDP-ovci također smatraju nelogičnim što je u cijeni odvoza smeća fiksni dio veći od varijabilnog, za razliku od većine drugih režijskih troškova, primjerice struje i vode u čijoj cijeni fiksni dio sudjeluje s 12-15 posto.

Porečki SDP-ovci najavljuje da će u suradnji s kolegama iz oporbe o problemu smeća progovoriti i na javnim tribinama, a zatražit će i tematsku sjednicu Gradskog vijeća o zbrinjavanju otpada, o čemu će službenu proceduru pokrenuti kada prikupe potrebnih šest vijećničkih potpisa.(D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam