ZELENA ISTRA UPOZORACA

Poljoprivrednik iskrcao kubik plastike pored Fažanske ceste. Ulovljen je, ALI NEĆE DOBITI KAZNU

| Autor: Borka PETROVIĆ
Arhiva G. I.

U travnju, na Dan planeta Zemlje, na poziv jednog tinejdžera, člana Eko odbora pulske Gimnazije, udruga Zelena Istra snimila je video u kojem se vidi kubik plastičnih cijevi bačenih u grmlje.

Radilo se o jednosezonskim plastičnim cijevima za navodnjavanje na poljoprivrednom zemljištu koje se nalazi uz Fažansku cestu, na skretanju prije restorana Šurida. Slučaj je prijavljen Komunalnom redarstvu Grada Pule.  

- Od Grada Pule dobili smo odgovor kako je "izvršen očevid i da su poduzete potrebne radnje koje rezultiraju činjenicom da je utvrđen identitet počinitelja te je isti, o svom trošku, uklonio otpad, a površinu doveo u prvobitno stanje", navode iz Zelene Istre pojašnjavajući kako je počinitelj očito počistio svoje smeće - što je i inicijalno trebao učiniti, budući da poljoprivrednici, kao i svi građani i tvrtke, imaju obavezu pravilno zbrinuti otpad. Dodaju da cijena zbrinjavanja ove vrste otpada kod ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada košta 1,5 kunu po kilogramu. Dakle, zbrinjavanje jednog kubika ovakvog materijala košta oko 300 kuna.

- Iako nas veseli činjenica da je prijava Zelene Istre urodila plodom i da je otpad zbrinut, ostaje gorak okus u ustima da za neke povlaštene građane ne postoje kazne, a kamoli javna osuda.

Ukoliko krivo parkiramo ili ne produžimo parkirnu kartu na vrijeme - uvijek ćemo biti kažnjeni, a ukoliko ne platimo tu kaznu u roku, ne gine nam ni ovrha po računu. A u ovom slučaju, za počinitelja nema nikakvih posljedica, vele ogorčeno iz ove udruge dodajući da se, prema iskustvu s brojnim slučajevima Zelenog telefona, može zaključiti da nadležne službe i inspekcije gotovo nikada ne izriču kazne, iako po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom imaju tu mogućnost. Čak se i vrlo rijetko događa da počinitelj bude uhvaćen i da o svom trošku sanira lokaciju, već često sanaciju plaćaju građani iz proračuna. 

- Ukoliko nema visokih kazni i ukoliko nema javne osude, i dalje ćemo imati pregršt ovakvih slučajeva. Koju poruku nadležne službe šalju počiniteljima nesankcioniranjem ovakvog ponašanja, pitaju se iz Zelene Istre na kraju priče, napominjući da edukacija i poticanje na pravilno postupanje s otpadom, nažalost, nisu dovoljni za sve građane. Bez sankcioniranja ovog nedopustivog ponašanja ne šalje se nužna poruka drugima da se nepropisno odlaganje otpada neće tolerirati i da će počinitelji biti novčano kažnjeni, a njihova imena objavljena javnosti.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of