Ogroman interes građana

Navala na brzo testiranje na covid-19 u Puli ANTIGENSKI TESTOVI U SAMO DVA DANA OTKRILI VIŠE OD 50 POZITIVNIH OSOBA!

  Brzo i efikasno je "ulovljen" velik broj zaraženih građana i njihovih bliskih kontakata te je time spriječena daljnja transmisija virusa. Upravo pravovremena dijagnoza i izolacija podrazumijeva što ranije testiranje, po mogućnosti unutar tri dana od pojave prvih simptoma, napominje dr. Dominik Gjoni

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Samo dan nakon Grada Zagreba i u Puli je na dvije lokacije od ovog tjedna moguće napraviti brzo antigensko testiranje na COVID 19. Zasad se testiranja provode u dvije ambulante koje vodi dr. Dominik Gjoni koji potvrđuje ogroman interes građana. Naime, brzi antigenski test svoju maksimalnu učinkovitost može pokazati upravo sada kada su kapaciteti PCR testiranja nedovoljni da bi se brzo otkrili nositelji zaraze i time epidemija suzbila na najbrži mogući način. Antigenski test košta 200 kuna, a rezultat je gotov za samo 15 minuta!

Pravovremena izolacija

- Samo prvog dana obrađeno je gotovo stotinjak pacijenata, među kojima smo detektirali više od 30 Covid pozitivnih pacijenata, a u dva je dana više od 50 pozitivnih nalaza. Pacijenti s pozitivnim nalazom, kao i njihovi bliski kontakti, koji su nekoliko dana imali simptome kompatibilne s Covidom, sukladno kriterijima za testiranje HZJZ-a, upućivani su odmah u samoizolaciju. Sve se to provodi u koordinaciji s njihovim izabranim liječnicima, napominje dr. Gjoni dodajući da je već prvog dana ovakav tip testiranja pokazao svoju svrhu.

- Brzo i efikasno je "ulovljen" velik broj zaraženih građana i njihovih bliskih kontakata, te je time spriječena daljnja transmisija virusa. Upravo pravovremena dijagnoza i izolacija podrazumijeva što ranije testiranje, po mogućnosti unutar tri dana od pojave prvih simptoma. Baš to se postiglo ovakvim testovima, što i jest njihova glavna svrha, obzirom da zakašnjelo upućivanje na testiranje i dobivanje pozitivnih nalaza, omogućava nekontrolirano širenje epidemije, ističe dr. Gjoni.

Interes građana je kaže, jako velik, pogotovo u kontekstu činjenice da su za PCR testiranje uslijed ograničenih kapaciteta i prioriteta testiranja bili naručivani za pet ili sedam dana.

- Tridesetak minuta nakon uzimanja uzoraka, pacijente se

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater