BUJE

Modernizacija javne rasvjete donijet će znatne uštede za gradski proračun


Grad Buje će svoj projekt modernizacije javne rasvjete kandidirati kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj u cilju dobivanja povoljnog kredita za cjelokupan posao * Računamo da bi se s novom rasvjetom moglo smanjiti ukupne troškove javne rasvjete i do 60 posto, kaže gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin

Gradska uprava priprema veliki projekt zamjene starih rasvjetnih tijela novim, modernijim. Naime, moderna LED rasvjeta mogla bi uskoro biti u najvećoj mjeri zastupljena na cjelokupnoj uličnoj i drugoj javnoj rasvjeti na području Grada Buje, što bi donijelo velike uštede u troškovima za potrošenu električnu energiju.

Instaliranje LED rasvjete koja daleko manje troši, a ima i druge pozitivne učinke, prilično košta, pa će Grad Buje svoj projekt kandidirati kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj u cilju dobivanja povoljnog kredita za cjelokupan posao.

- Istina, radi se o velikom zahvatu, pa ćemo se prijaviti HBOR-u za kredit, jer ta banka upravo odobrava kredite s tom namjenom. Ako prođemo na javnom natječaju, već početkom godine krećemo u javnu nabavu i nastavak posla. Računamo da bi se s novom rasvjetom moglo smanjiti ukupne troškove javne rasvjete i do 60 posto, a osim toga dobili bismo mnogo kvalitetniju rasvjetu, ekološki prihvatljiviju. Svi koji su već postavili LED rasvjetu imaju jako dobra iskustva, kaže gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin.

Još uvijek 200 živinih svjetiljki

Danas na području koje administrativno "pokriva" Grad Buje postavljeno je nešto više od 1.600 rasvjetnih tijela, najviše ih je na području grada, te na području Plovanije.

Najveći broj rasvjetnih tijela raspoređen je na prometnicama (92 posto). Godišnje se iz proračuna za održavanje javne rasvjete izdvaja oko 200.000 kuna, te oko 700.000 kuna za utrošak električne energije. Na sportskim terenima (nogometna igrališta, teniski tereni, igrališta u mjestima izvan grada…) postavljeno je 107 rasvjetnih tijela, reflektora, čije paljenje povlači veliku snagu što utječe na iznos ukupne potrošnje. U okviru održavanja mijenjaju se stari tipovi rasvjete i zamjenjuju novim, modernijim, ali je na mreži još uvijek priključeno blizu 200 živinih svjetiljki starog tipa koje povećavaju troškove, a i ekološki su neprihvatljive. Najviše prevladavaju tzv. natrijeve svjetiljke, a u posljednje vrijeme prednost se daje drugim, štedljivijim rasvjetnim tijelima.

Ekološka nastojanja uspješna

- Postavljanjem novih LED rasvjetnih tijela računamo da bi se na račun potrošnje i održavanja moglo godišnje uštedjeti od 600 do 700 tisuća kuna. To je dobar razlog da se krene u taj veliki projekt. Velika je važnost takve rasvjete i na cjelokupna nastojanja u području ekologije. Grad se obavezao da će raditi na smanjenju ukupnog zagađenja, odnosno smanjenju ugljikova dioksida za 20 posto. Kako radimo na energetskoj obnovi zgrada, s čime nastavljamo i u narednom razdoblju, mislim da ćemo ukupno imati očekivane rezultate u pogledu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, dodaje Vižintin.

Naime, u tijeku je obnova nekoliko višestambenih zgrada u cilju povećanja energetske učinkovitosti što se dijelom financira iz državnog fonda, a slijedi energetska obnova zgrada gradske uprave, dječjeg vrtića i centra za inkluziju u Bujama. Osim drugih učinaka, računa se na znatno smanjenje troškova za grijanje u tom objektima. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini