NOVA ULIČNA SVIRAČICA

Mlada Amerikanka Maddie iz Kalifornije svojim sviranjem uveseljava Puljane. "RADIJE BIH ŽIVJELA U PULI NEGO U LOS ANGELESU"

| Autor: Lara BAGAR
Američka glazbenica Maddie u Puli (snimila Lara BAGAR)

Američka glazbenica Maddie u Puli (snimila Lara BAGAR)


"Na ulici sviram dva, tri mjeseca", kaže mi mlada ulična sviračica na engleskom jeziku s američkim naglaskom.

Ugodno je svibanjsko popodne. U gradu isto tako ugodna gužva - ni prazno ni puno. Taman. Trg pored kafića "Milan" koji je oko podneva uvijek špica grada, u kasno popodne poluprazan je, a ispunjava ga zvuk električne gitare koju Meddie drži u ruci.

Pored nje je mali zvučnik. Ispred nje otvoreni kofer gitare "za nagradu". Mlada je, ali na pozornici, odnosno ulici, djeluje vrlo iskusno i opušteno.

Zapravo je vrlo mlada, ima 15 godina i ovo joj je drugi dan da svira u Puli, priznaje mi ova mlada Amerikanka koja je s roditeljima nedavno doselila u Hrvatsku. Vidjela je svijeta. Roditelji su, veli, digitalni nomadi. Otac je kompjutorski programer i radi u Veneciji. Prije par mjeseci iz Kalifornije su došli u Europu. Prvo su živjeli u Chioggi, a sada su u Puli.

Više joj se sviđa život u Istri nego u Kaliforniji na što su, veli ona, svi šokirani.

Američka glazbenica Maddie u Puli (snimila Lara BAGAR)

"Radije bih živjela u Puli nego u Los Angelesu. Ljudi su ljubazniji, međusobno razgovaraju, dok u Los Angelesu nitko ne razgovara, svi samo trče za novcem. To je i razlog zašto smo došli u Europu", priznaje i otkriva da ima hrvatske korijene, odnosno da joj je baka po majčinoj strani iz Ogulina.

Svira oko godinu i pol dana. Počela je s ocem za vrijeme korona pandemije kada su bili zatvoreni u kući. Priznaje da je u početku sviranje nije zanimalo poput slikanja ili proučavanja prirode. Ipak, uzela je gitaru u ruke jer smatra da treba sve pokušati.

"Rekla sam sama sebi da to moram i krenula. Gledala sam snimke glazbenih velikana koji su me dodatno inspirirali, a i otac mi sluša dobru glazbu. Sviram klasiku, rock'n roll, jazz, blues", objašnjava i navodi neke autore. Među ostalim, navodi imena Davida Gilmorea, Tools, Soundgarden, Gratefull Dead…

Za dva sata u Puli zaradila je 150 kuna, a u Chioggi 80 eura, no veli da je to bilo za vrijeme praznika kada je bilo puno ljudi, dok u Veneciji nije svirala jer nije dozvoljeno.

"Ugodno je to iskustvo koje me zaista uveseljava. Netko je rekao da je to kao hrana za dušu.. i doista je tako ", slikovito će i zrelo mala glazbenica.

"Da budem iskrena, volim i zaraditi novac", priznaje. Pridružuje joj se majka koja kaže da podržava njezino sviranje. Majka je i njezina učiteljica, jer se Maddie obrazuje po principu homeschoolinga, što podrazumijeva školovanje djece kod kuće.

"U američkim školama samo uče povijest, nema ništa umjetnosti", ozbiljno će Maddie.

I majka je oduševljena svime. Kaže da je puno bolje ovdje nego u Americi koja je puna oružja, mržnje i rasizma. I ona se slaže s kćerkom da je život ovdje bolji. Američki san ostvaruje se u Hrvatskoj!?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini