OKRUGLI STOL

MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI: Biti tinejdžer i inače je izazovno razdoblje, posebno u doba pandemije

Ovogodišnje UNICEF-ovo istraživanje o utjecaju pandemije Covida-19 na mentalno zdravlje mladih pokazuje da ih 27 posto smatra da su tjeskobni, a njih 15 posto da su depresivni, rekla je prof.dr.sc. Martina Ferić

| Autor: Duška PALIBRK
S online okruglog stola u organizaciji Grada Pule

S online okruglog stola u organizaciji Grada Pule


Biti tinejdžer i u uobičajenim okolnostima predstavlja izazovno razdoblje, a covid-19 ga čini još zahtjevnijim kako za mlade, tako i za roditelje i školu. Zbog brojnih promjena u načinu života mladi su ranjiva skupina, naglasila je Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika i predsjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule, na okruglom stolu na temu "Covid pandemija, djeca i mladi: što možemo učiniti?", kojim je jučer okončan Mjesec borbe protiv ovisnosti.

Prof.dr.sc. Martina Ferić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naglasila je da je još istraživanje iz 2018. godine, koje je pod nazivom "Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj" obuhvatilo 10.138 mladih, pokazalo da više od 30 posto hrvatskih srednjoškolaca osjeća ozbiljne simptome anksioznosti, a oko 20 posto izvještava o znakovima depresije i stresa.

"Možemo očekivati da je sada situacija još ozbiljnija. Ovogodišnje UNICEF-ovo istraživanje o utjecaju pandemije Covida-19 na mentalno zdravlje mladih pokazuje da ih 27 posto smatra da su tjeskobni, a njih 15 posto da su depresivni. Posebno zabrinjava podatak da je 73 posto sudionika istraživanja osjetilo potrebu potražiti pomoć zbog fizičkog ili mentalnog zdravlja, ali 40 posto njih pomoć nije zaista i potražilo", rekla je Ferić.

Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave istarske, rekla je da je, unatoč ograničenjima na početku školske godine, na području Pule i bivše općine Pula proveden dio aktivnosti iz nacionalnog preventivnog projekta "Zdrav za pet". U Mjesecu borbe protiv ovisnosti uspjeli smo provesti samo natječaj za izbor najboljeg slogana na temu ovisnosti, koji su korišteni za radijski jingle te u online edukaciji", rekla je Rosić Jakupović. Naglasila je da treba iznaći nove načine preventivnog rada bez kontakta s učenicima, poput ovakvih natječaja za izradu slogana ili video-uradaka, kviza i slično.

Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje u Puli i član gradskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, rekao je da, unatoč lockdownu, Pula u ovoj godini bilježi manji broj prekršaja nasilja u obitelji. "Lani smo imali 77 slučajeva nasilja u obitelji i 104 počinitelja, a ove godine 60 takvih prekršaja i 81 počinitelja. U padu su i prekršaji remećenja javnog reda i mira s elementima nasilja. U prvih 11 mjeseci ove godine bilježimo i pad kaznenih djela i prekršaja vezanih za zlouporabu opojnih droga u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najzastupljeniji su marihuana i droge amfetaminskog tipa. U odnosu na 128 prekršaja neovlaštenog posjedovanja droge, u to su uključene samo tri osobe mlađe od 18 godina, dok je najveći broj sankcioniranih u dobi 29-39 godina", iznio je Vukšić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of