INTERVJU

MIRANDO MRSIĆ, osnivač Demokrata, koji od subote imaju svoju podružnicu u Istri: Istra mora ostati SVOJA, JEDINSTVENA REGIJA

| Autor: Jurica Körbler

Istra je primjer uvažavanja i poštovanja različitosti drugih kultura, ali isto tako svjesnosti svog posebnog regionalnog identiteta koji su kroz povijest branili i obranili. Upravo iz tih razloga, bez obzira na novi teritorijalni preustroj Hrvatske, Istra mora ostati svoja, jedinstvena regija

 

Za uglednog liječnika i političara dr. Miranda Mrsića bio je protekli tjedan izuzetno buran. Kao i proteklih dana gurao je svoj prijedlog da se požuri sa značajnijim povećanjem minimalne plaće, polemizirao s ministrom Milanom Kujundžićem, osnovao podružnicu svoje stranke Demokrati u Istri.

"Ako se ne okupi sva ljevica, teško ćemo pobijediti HDZ na sljedećim izborima. A to okupljanje treba početi već i za predsjedničke izbore kako bi pobijedio Zoran Milanović", kaže u razgovoru za Glas Istre saborski zastupnik i bivši ministar rada. Iako je napustio SDP u ne baš prijateljskim okolnostima, otvara vrata suradnji svoje stranke i SDP-a na tom okupljanju centra i lijevog centra. U IDS-u Mrsić vidi partnera s kojim je i do sada dobro surađivala njegova stranka, a tako će biti i dalje.

"Kad je riječ o ljudima koji će voditi Demokrate u Istri, moram istaknuti njih nekoliko koji su se posebno aktivirali. To je Maja Šarić, bivša predsjednica SDP-a Istarske županije i zamjenica predsjednika skupštine Istarske županije, zatim Serđo Popović, dugogodišnji predsjednik SDP-a Vrsar i Foruma mladih i bivši član predsjedništva SDP-a Istarske županije, pa Ivan Lukež, član Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, osnivač i dugogodišnji predsjednik Foruma mladih SDP-a Istarske županije. Tu je još i Mladen Vlačić, dugogodišnji predsjednik SDP-a Nedeščine, sadašnji vijećnik i potpredsjednik vijeća".

- Je li vam žao što više niste u SDP-u?

- Nije mi žao, jer sam branio svoje stavove. Vrh SDP-a, ne članovi i ja, smo se razišli oko pitanja koje je vezano uz samu socijaldemokratsku ideju. Predlagao sam zakon koji bi poskupio rad na određeno vrijeme za razliku od rada na neodređeno, a vrh SDP-a je smatrao da ne možemo opterećivati poslodavce već da oni koji daju ugovore na neodređeno dobiju i određene povlastice. To je tipična liberalna ideja i oko toga se nismo našli. Glavni odbor je odlučio da me se isključi iz stranke, a ostaje i onaj dio vezan za moje kritike sadašnjeg predsjednika SDP-a i način i pravac u kojem se vodi stranka.

- Vaša stranka počinje i s ozbiljnim radom u Istri. Koji su ciljevi i postoji li mogućnost koaliranja s SDP-om?

- U subotu smo osnovali regionalnu podružnicu Demokrata u Istri. Uvjeren sam da će Maja Šarić, Serđo Popović, Ivan Lukež, Mladen Vlačić zajedno s ostalima članicama i članovima napraviti od Demokrata respektabilnu stranku u Istri. To su ljudi s idejom, koji imaju viziju za bolji život u Istri. Naš je cilj da građanima koji očekuju više od lijevog centra ponudimo konkretan program i rješenja. Država mora biti jeftinija, što znači racionalizacija broja općina, gradova i disfunkcionalnih županija te preusmjeravanje ušteđenih sredstava u zdravstvo, socijalnu skrb i školstvo. Istra je primjer uvažavanja i poštovanja različitosti drugih kultura, ali isto tako svjesnosti svog posebnog regionalnog identiteta koji su kroz povijest branili i obranili. Upravo iz tih razloga bez obzira na novi teritorijalni preustroj Hrvatske, Istra mora ostati svoja, jedinstvena regija na čemu inzistiraju i Demokrati. Želimo biti alternativa ovakvom SDP-u. Želimo biti treći blok u Istri i ostalim dijelovima Hrvatske.

Velika koalicija 

- A što svojoj bivšoj stranci u ovom času zamjerate?

- Ono što bi SDP u ovom trenutku trebao raditi, a ne radi je poziv svim strankama da se okupimo ispod jednog kišobrana kako bi se mogli suprotstaviti HDZ-u. Biti jaka oporba ovom uništavačkom pohodu HDZ-a. To zastupam kao prioritet, a dat ću sve od sebe da uspijemo u stvaranju velike koalicije protiv HDZ-a. Sad je nužno osobnosti i vlastita ega staviti na stranu i na parlamentarne izbore izaći ili s jednom velikom koalicijskom listom, ili u dva bloka, jednim predvođenim SDP-om i drugim u kojem bi bile druge progresivne stranke.

- To smatrate najboljom formulom da se pobijedi HDZ?

- Bez toga se HDZ ne može pobijediti.

- Postoje i razmišljanja da će biti i pritisak da HDZ i SDP stvore veliku koaliciju?

- To bi bio kraj SDP-a i jako loše za hrvatsko društvo i za cijeli lijevi politički spektar.

- Hoće li Demokrati surađivati i s IDS-om?

- Mi smo bili zajedno u Amsterdamskoj koaliciji i dobro smo surađivali na izborima za Europski parlament. Ostajemo i dalje otvoreni za suradnju sa svim strankama od centra prema lijevom centru. IDS vidim kao partnera u Istri i na državnoj razini. Jasno, nismo za suradnju s HDZ-om i desnim strankama.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of