(B. P.)
Košarice vjerojatno zadnjih ovogodišnjih smokvica, malih, ali slatkih kao med, koštale su jučer na centralnoj tržnici deset kuna. Isto toliko koštale su i mandarine, ali još zelenkaste kore. Ekskluzivno doznajemo da će već danas iz doline Neretve stići i zreliji mandarini. No, i ovako je jagma za njima takva da sam ja nekidan naletjela na - prazan štand!
Što se tiče nekih novosti - nema ih pretjerano, još uvijek na štandovima vlada neki miks ljetnog i jesenskog voća i povrća. Jedino što su počeli padati kesteni tako da treba čuvati glavu. Nadalje, sve je bolja ponuda grožđa, od domaćeg muškata i malvazije do fragole. Cijene se kreću od deset do 14 kuna. Fragolu, radi njenog specifičnog mirisa ili volite ili mrzite.
Inače, kako smo pronašli, ovo grožđe, koji se zapravo zove Izabela je vrsta crvenog grožđa i to porijeklom iz Sjeverne Amerike. Radi se o hibridnoj i vrlo otpornoj lozi koja se kod nas i u Europi javlja krajem 19. stoljeća, nakon što je bolest filoksera poharala europske vinograde. Koristi se većinom kao stolno grožđe, no od nje se može prirediti i kvalitetno vino - kao primjerice talijanski Fragolino ili gradišćanski Uhudler. Kod nas se vino od Izabele ne smije stavljati u prodaju i komercijalna proizvodnja vina iz ovog grožđa je zabranjena i to zato jer se u vinu Izabele nalazi puno metanola - otrovne tvari koja uzrokuje kronične bolesti jetra, bolesti bubrega… No, neki navode kako takve zabrane nisu potrebne i da vino od ove vrste grožđa naprosto valja znati spremiti na način da se razina metanola smanji te kako su se u priču oko fragole zapravo umiješali razni lobiji - od kemijskih do proizvođača skupih vina. Jer je navodno vino Izabele mnogo jeftinije, a vrsta ne traži velika ulaganja i brigu, a prinosi su obilni. Bilo kako bilo, nemojte se šaliti i fragolu samo jedite i to u umjerenim količinama - tada ste potpuno sigurni.
Od ostalih cijena navedimo da su fažoleti jučer koštali 20 kuna, paprike osam, pomidori od osam do 14, tikvice su bile po 12 kuna, kupus deset, a salate oko 14 kuna. Šljive su bile po deset kuna, domaće kruške po 18, a nar po 16 kuna. Na ribarnici su se nudile srdele po 20 kuna, inćuni po 30 te škombri po 40 kuna. Cipli - kako je pisalo na rasprodaji i to, ponovo kako je pisalo - svježi - koštali su 25 kuna. Osim uobičajenih pedoča jučer su se nudile i mušule po sto te puž volak po 60 kuna. (B. PETROVIĆ)