REAKCIJA NA REAKCIJE

Kip Mate Parlova na Giardinima mnogima nije "sjeo". Nekima se sviđa onaj u Fažani. Pulski umjetnik i skulptor Vedran Šilipetar izradio je portret pulske legende ZAMIŠLJAJUĆI GA DOK IŠČEKUJE POČETAK MEČA

| Autor: Roberto RAUCH
Mate Parlov viđen očima triju umjetnika

Mate Parlov viđen očima triju umjetnika


Puno je reakcija, možda najviše onih negativnih, izazvalo postavljanje kipa Mate Parlova početkom svibnja na Giardinima. Osim lavine, mahom srditih komentara na društvenim mrežama, neki su odlučili svoje (ne)zadovoljstvo prikazati na drugačiji način. Pulski umjetnik i skulptor Vedran Šilipetar u jedno je popodne u glini izmodelirao Parlovljev portret koji, sudeći po reakcijama koje je dobio na društvenim mrežama, više sliči velikom šampionu nego kip na Giardinima. Šilipetra smo upitali jesu li ga na tu umjetničku akciju potaknuli upravo negativni komentari na kip Marije Ujević Galetović.

- Lagao bih kada bih rekao da me nisu potaknule polemike oko nove skulpture. Čitajući vaš list i komentare na društvenim mrežama, pomislio sam da bi bilo zgodno izmodelirati Mate Parlova na način kako ga ja vidim. Iako sam pobornik suvremenih i apstraktnih formi u javnom prostoru, isto sam tako i fan skulpture staroga vijeka, točnije grčke kasne arhaike. Postavio sam se u ulogu Parlovljevog protivnika u ringu i zamislio ga sekundu prije prve runde. Ispred mene je stajao borac blage i vrlo dramatične facijalne ekspresije, fokusiranog, ali ubitačnog pogleda od kojeg mi se ledila krv u žilama. Kada sam ga dovršio, fotografiju sam objavio na facebooku i vrlo brzo dobio salvu pohvala, kaže Šilipetar.

foto

Portret Mate Parlova u glini potaknule su polemike oko nove skulpture na Giardinima - rad Vedrana Šilipetra

Za razliku od Roberta Paulette, koji je poprilično kritičan i oštar prema čitavom procesu nastajanja kipa, Šilipetar ističe da odgovornost za nezadovoljstvo leži isključivo na leđima umjetničkog odbora, a i nije baš siguran da će s vremenom Puležani ipak prihvatiti ovu skulpturu.

- Rad gospođe Ujević pratim i moram reći da vrlo cijenim njezino stvaralaštvo. Sudeći po dosadašnjim reakcijama publike, ova će skulptura još dugo izazivati polemike. Kada je u pitanju javna skulptura, poznato je da svaki umjetnik prije finalne realizacije ima dužnost izmodelirati maketu po kojoj stručni odbor procjenjuje zadovoljava li skulptura ili ne estetske i sve ostale stručne kriterije. U ovom slučaju sve nedoumice oko izvedbe isključivo idu na dušu umjetničkog odbora, nikako autorice.

- Vjerujem da je ona dala sve od sebe da skulpturu napravi u svojem prepoznatljivom stilu i u tome je uspjela. Svjetskog je prvaka htjela prikazati u drugačijem svjetlu, svojstvenom ženskom senzibilitetu, uostalom i poput autorice umjetničkog projekta Gorke Ostojić Cvajner koju iznimno cijenim. Njezin je Mate romantik iz najmlađih dana, filozof, intelektualac i dandy, a to je on uostalom i bio. Međutim, ljudi Parlova prvenstveno pamte kao borca, svojevrsnu ikonu fizički bližu Bruceu Leeju nego, primjerice, Tinu Ujeviću ili Augustu Šenoi. Hoće li se Puljani ili neće pomiriti s novom skulpturom, pokazat će vrijeme, iako sam vrlo skeptičan po tom pitanju, kaže Šilipetar i poantira: "A je li moj prikaz Parlovljevog lica vjerodostojniji od onog na Giardinima i u Fažani? Uz dužno poštovanje, ovaj put ću si uzeti za pravo biti neskroman - jest!"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom