GRADSKE USTANOVE

KINU VALLI GLEDANOST LANI PALA ZA TREĆINU Dio publike uzelo im je novo kino u gradu, ali i štrajk u školama

| Autor: Borka PETROVIĆ
Na program Kina Valli odnosi se 14 posto rashoda JU Pula Film Festivala

Nakon pada od 56 posto, u drugom polugodištu bilježi se povratak dijela publike u Kino Valli te se očekuje da bi se na godišnjoj razini promet mogao ustaliti na oko 75 posto od negdašnjeg prosjeka. Povratku publike bitno pridonose povoljne cijene ulaznica i kokica te kvaliteta usluge, pojašnjava se u godišnjem izvještaju Javne ustanove Pula Film Festival

Za pulsko Kino Valli protekla godina nije bila laka. Pojava novog kina u gradu, koji mu je oteo dio publike, narušila je njegovo inače stabilno poslovanje. Kako doznajemo iz izvještaja o poslovanju ove, jedne od najaktivnijih i najdinamičnijih kulturnih ustanova u gradu, u Kinu Valli se tijekom 2019. godine održala 1.091 projekcija dugometražnih, kratkometražnih, igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, koje je pogledalo 49.955 posjetitelja (od toga 3.888 tijekom Pulskog filmskog festivala).

U 2019. godini prodano je 44.067 kino ulaznica, za razliku od godine dana ranije kada je prodano 73.270 ulaznica, dok je broj posjetitelja sa 76.436 pao na 49.955. S obzirom na otvaranje novog kina u gradu, došlo je, kako je na predstavljanju izvještaja za ovu ustanovu kazala Gordana Restović, ravnateljica JU Pula Film Festivala, do očekivanog pada prihoda, osobito tijekom prvog polugodišta kada je zabilježen pad prometa i do 56 posto.

Međutim, u drugom polugodištu bilježi se povratak dijela publike u Kino Valli te se očekuje da bi se na godišnjoj razini promet mogao ustaliti na oko 75 posto od negdašnjeg prosječnog prometa kina. Povratku publike bitno pridonose povoljne cijene ulaznica i kokica te kvaliteta usluge, pojašnjava se u godišnjem izvještaju.

Osim redovnih projekcija filmova, u Kinu Valli održavali su se i ostali programi poput Filma u školi, Matineje za umirovljenike te prijenosa iz njujorške Metropolitan opere i Boljšoj teatra. Nažalost, zbog dugotrajnog štrajka tijekom prvog polugodišta protekle školske godine, škole su u velikom broju otkazale dolazak u kino jer su ili bili u štrajku ili su, kasnije, morali nadoknađivati propuštenu nastavu. Upravo zbog toga je brojka ukupne gledanosti za trećinu manja u odnosu na ranije godine.

Tako je u sklopu programa Filma u školi održano deset projekcija koje je odgledalo nešto više od šest tisuća učenika. U sklopu Matineje za umirovljenike održano je osam kino projekcija koje je odgledalo 1.230 umirovljenika, dok je prijenos opera i izvedbi Boljšoj teatra odgledalo 907, odnosno 334 gledatelja.

Na program Kina Valli odnosi se 14 posto ukupnih rashoda Javne ustanove Pula Film Festival. Program je najvećim dijelom financiran iz prihoda od obavljanja poslova vlastite djelatnosti - oko 70 posto. Osim kina, ova javna ustanova u prošlog je godini vodila i poslove organiziranja 66. Pulskog filmskog festivala, programa "Prosinac u Puli" i doček nove 2020. godine na Forum, zatim programa Dana grada Pule, Pulskog ljeta i Pulske noći te program Film na šugamanu - filmske projekcije na Fratarskom otoku organizirane u srpnju, kao i filmske projekcije na Kaštelu u kolovozu.

Snježno kraljevstvo i Jocker najgledaniji filmovi

Najgledaniji film u prošlog godini bilo je "Snježno kraljevstvo" (projekcije su održane u redovnom programu i u sklopu Filma u školi) koje je pogledalo 3.413 gledatelja. Slijedi "Joker" s 1.824 gledatelja, "Ratovi zvijezda; Uspon Skywalkera" s 1.377, "Dječak u prugastoj pidžami" (Film u školi) koji je pogledalo 1.187 gledatelja te film "Bilo jednom u Hollywoodu" s 1.088 gledatelja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater