VIŠNJAN

IZGRADIO ISTRALANDIJU, ALI NE MOŽE HOTELE I VILE S BAZENOM Neslaganje načelnika Matticha i poduzetnika Kovačića blokiralo projekt vrijedan 18 milijuna eura


Turistički punkt "Stacion - Markovac" je projekt koji je nedaleko Markovca, na površini od 4,5 hektara, osmislio višnjanski poduzetnik Branko Kovačić, vlasnik poznatog i uspješnog vodenog parka "Istralandija" nedaleko Brtonigle. Projekt je vrijedan 18 milijuna eura, a obuhvaća hotel sa 160 ležaja i 16 vila s bazenima visoke kategorije s četiri plus zvjezdice - ali su ga vijećnici izbacili iz Strategije razvoja općine

 

Vijeće Općine Višnjan lanjskog je rujna donijelo izmjene Strategije ukupnog razvoja Općine Višnjan za razdoblje 2016.-2020. Izmjenama ovog dokumenta, kojeg su većinom glasova prihvatili višnjanski vijećnici, iz njega je izbrisan turistički punkt "Stacion-Markovac" koji se tako više ne bi mogao graditi. Turistički punkt "Stacion - Markovac" je projekt koji je nedaleko Markovca, na površini od 4,5 hektara, osmislio višnjanski poduzetnik Branko Kovačić, vlasnik poznatog i uspješnog vodenog parka "Istralandija" nedaleko Brtonigle.

Projekt od 18 milijuna eura

- Projekt "Stacion - Markovac" vrijedan je 18 milijuna eura, a obuhvaća hotel sa 160 ležaja i 16 vila s bazenima visoke kategorije s četiri plus zvjezdice, pojašnjava Kovačić i dodaje da je sve to osmislio na uzvisini nedaleko sela Markovac.

Ovaj je projekt, na ovakav način, zamišljen prije 2010., a tadašnji ga je općinski načelnik Angelo Mattich bio podržao, a kako kaže Kovačić smatrao je tada kako se na ovaj način taj prostor može oplemeniti. Slijedom toga, Kovačić je pristupio osmišljavanju i projektiranju turističkog punkta, a višnjansko ga je vijeće 2012. na čelu s tadašnjim načelnikom i u to vrijeme Kovačićevim stranačkim kolegom iz Ladonje, Mattichem, podržalo i donijelo jednoglasnu odluku da se uvrsti u Prostorni plan uređenja Općine Višnjan. Budući da se radi o građevinskom području koje se prostire na više od četiri hektara, Općina Višnjan je pokrenula postupak da se ovo područje definira i u Prostornom planom uređenja Istarske županije te da se za Turistički punkt "Stacion - Markovac" pristupi izradi Urbanističkog plana uređenja ovog područja. U skladu sa zahtjevom Općine Višnjan TP "Stacion - Markovac" je i uvršten 2016. u novi Prostorni plan Istarske županije.

Kobni (politički) razlaz

U međuvremenu, 2013. godine, na lokalnim je izborima Mattich izgubio vlast, a za novog je načelnika izabran Milan Dobrilović (IDS). U tom se razdoblju Kovačić razišao s Mattichem što se, kako kaže, pokazalo kobnim za projekt "Stacion - Markovac". Tako je Matticheva Kandidacijska lista grupe birača prešla u oporbu, a Mattich je postao žestoki oponent projekta "Stacion - Markovac".

- Svi koji su upoznati s projektom i koji su pogledali projektnu dokumentaciju kažu kako se radi o hvalevrijednom i dobrom projektu, napominje Kovačić, a njegovim uvrštenjem u Prostorni plan uređenja Istarske županije stvoreni su preduvjeti za njegovu realizaciju, ali sada se kao problem pojavila Općina Višnjan koja bi svoj Prostorni plan trebala uskladiti sa županijskim Prostornim planom, kao planom višeg reda. Umjesto da se to učini, jer upravo je Općina Višnjan predložila da se TP "Stacion - Markovac" uvrsti u županijski Prostorni plan, sada ta ista Općina opstruira vlastiti prijedlog, kaže Kovačić. Zašto? Na to dogovara kako svemu tomu najviše doprinosi upravio aktualni načelnik Mattich, koji je ponovno izabran za načelnika 2017. godine. (Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter