VIJEĆNICA FILIPA ZORIČIĆA

Ivana Mohorović kaže da ne radi u tvrtki svog supruga Metrocubo, ali se fotografira kao dio tima i daje izjave u ime tvrtke. Tvrdi da nije lobirala za interese tvrtke, da ne zna kako se uopće može lobirati šutnjom, te da NEĆE PODNIJETI OSTAVKU

| Autor: Marcello ROSANDA
Ivana Mohorović prva s lijeva, suprug Željko Mohorović odmah do nje (snimio M. MIJOŠEK)

Ivana Mohorović prva s lijeva, suprug Željko Mohorović odmah do nje (snimio M. MIJOŠEK)


Zanimljivo je pitanje koja je točno povezanost pulske vijećnice s liste Filipa Zoričića, Ivane Mohorović, s tvrtkom Metrocubo, osim preko supruga.

Naime, ona je već desetak godina aktivno uključena u rad te tvrtke, o čemu i sama govori u određenim krugovima.

Prošle je godine, netom pred lokalne izbore, Glas Istre pisao o studiju Metrocubo, gdje se Ivana Mohorović na fotografijama pojavljuje kao dio tima, a sličan se članak pojavio i 2020. godine u Jutarnjem listu u kojem Ivana Mohorović čak daje izjave u ime tvrtke njezinog supruga. Također, na njenom aktivnom Facebook profilu piše da radi u firmi Metrocubo, a istu tako i na njenom poslovnom Linkedin profilu.

Metrocubo je, podsjetimo, došao u žižu interesa zbog mogućeg sukoba interesa Ivane Mohorović, s obzirom da ta tvrtka radi na projektu Max Stoja, o kojem odlučuje Gradsko vijeće.

Metrocubo

"I dalje odgovorno tvrdim da nisam nikada lobirala za izmjenu Urbanističkog plana uređenja Max Stoja, niti sam ikada sudjelovala u raspravama o toj temi. Na Odboru (za prostorno planiranje Grada Pule op. n.) 15. studenog glasala sam da se ta točka uvrsti na dnevni red sjednice jer je Gradsko vijeće ono koje o takvim odlukama raspravlja, glasa i odlučuje. Također sam dan kasnije na samoj sjednici Gradskog vijeća glasala da se ta točka skine s dnevnog reda na zahtjev predsjednice Vijeća. Time je već sve jasno. Stvarno ne razumijem kako se to lobira i vrši pritisak šutnjom", izjavila je jučer Ivana Mohorović na naš upit.

Također, poručila je da ne planira dati ostavku u Gradskom vijeću jer tvrdi da za to nema nikakve osnove. Štoviše, u izjavi koju nam je dala u četvrtak također je jasno kazala da se na sjednici Odbora za prostorno planiranje, čija je predsjednica, nije uključivala u raspravu po toj temi. Međutim, ispostavilo se da je ipak sudjelovala u glasanju o prijedlogu izmjena i dopuna UPU Max Stoja - glasala je "za".

Podsjetimo, nakon što smo prije nekoliko dana otvorili temu o njenom potencijalnom neprihvatljivom korištenju političke pozicije gradske vijećnice, ali i predsjednice Odbora za prostorno planiranje za osiguravanje dobrog i unosnog posla firmi njenog supruga, ipak se pokazalo da je tijekom odlučivanja o prijedlogu izmjena i dopuna UPU-a Max Stoja Mohorović na sjednici spomenutog Odbora glasala "za" uvrštenje na sjednicu Gradskog vijeća. Vidljivo je to i iz javno dostupnih zapisnika, a informaciju nam je potvrdio i jedan od pet članova tog odbora, IDS-ov Robert Cvek. Naime, Mohorović i on su jedini glasali "za".

S druge strane, njen koalicijski partner, predsjednik pulskog SDP-a Igor Belas, kaže da je siguran u dobre namjere Ivane Mohorović. On smatra da njeno glasanje na Odboru ne bi trebalo krivo tumačiti, te kategorično tvrdi da ona zbog toga ne bi trebala podnijeti ostavku. Na pitanje što misli o nedavnoj situaciji kada je Mohorović vikala na Dušicu Radojčić, i to uoči sjednice tijekom koje je na dnevnom redu trebala biti uvrštena točka o usvajanju UPU Max Stoja, Belas tvrdi da je rasprava bila žustra, što je po njemu pozitivna stvar.

"Bilo je povišenih tonova, i to je u redu, jer znači da je ljudima stalo. Kolegica Mohorović se u privatnim i službenim razgovorima svaki put ogradila od komentara spomenutih projekata. Što se tiče glasovanja na Odboru, to ne mogu komentirati jer nisam bio prisutan", kaže Belas, no ne krije da je iznenađen time što je Mohorović ipak digla ruku kada se trebalo odlučivati o toj temi.

Sličnog je mišljenja i zastupnik srpske manjine u pulskom parlamentu Milan Rašula. On smatra da Mohorović apsolutno ničime nije povrijedila Poslovnik, niti njen rad u Odboru za prostorno planiranje predstavlja mogući sukob interesa.

Metrocubo

"Projektantski studio njenog supruga angažiran je za izradu idejnog rješenja. Budući se radi o ozbiljnim investitorima, siguran sam da su angažirali još neke projektante i da će odabrati onaj projekt koji bude zadovoljio njihove poslovne planove i vizije. Činjenica je da se u ovoj fazi odlučuje samo o pokretanju procesa koji traje tri do pet mjeseci, a koji podrazumijeva i javno savjetovanje na kojem svi zainteresirani dionici mogu davati svoje prijedloge, mišljenja i sugestije, kao i da se odluka Gradskog vijeća donosi tek nakon konačnog prijedloga na koji vijećnici mogu ulagati amandmane. To potvrđuje da ne postoji sukob interesa", kaže Rašula.

Za komentar smo upitali i lidericu pulskih možemovaca Dušicu Radojčić koja do zaključenja ovog broja nije odgovorila na naš upit. Između ostalog, pitali smo je smatra li da Mohorović mora podnijeti ostavku u Vijeću i izaći iz Odbora za prostorno planiranje.

Inače, često neodgovaranje na medijske upite nije joj strano, kao ni gradonačelniku Filipu Zoričiću. Primjerice, prije nekoliko dana upitali smo Radojčić koji je stav pulskog Možemo! o ulozi Mohorović u priči oko UPU-a Max Stoja, te zašto je vikala na nju i njene vijećnike uoči same sjednice na kojoj je ta točka maknuta s dnevnog reda. Međutim, do danas nije stigao odgovor inače poznate aktivistice, ali i političarke, koja se, očito samo deklarativno, zauzima za slobodu medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of