BIT ĆE JOŠ UČINKOVITIJI

Istarski spasioci spremni su za sezonu. Imaju i moćno SPECIJALNO PLOVILO ZA SPAŠAVANJE UNESREĆENIH U MORU

Od običnog jet-skija razlikuje ga mekana plastika koja je trajna i može, primjerice, bez problema izaći na obalu, i to na dijelovima gdje veći brodovi ne mogu doći

| Autor: Marcello ROSANDA
Istarski volonteri specijalne jedinice za spašavanje u otežanim uvjetima

Istarski volonteri specijalne jedinice za spašavanje u otežanim uvjetima


Istarski će spasioci i ove godine moći raspolagati posebnim spasilačkim plovilom. Stići će, naime, do osobe koja se utapa uz pomoć moćnog Rescue Runnera, jet-skija posebno dizajniranog za spašavanje na vodi.

Hrvatski Crveni križ educirao je volontere specijalne jedinice za spašavanje u otežanim uvjetima, a prošle su ih godine educirali upravo "idejni kreatori" Rescue Runnera - pripadnici Švedske spasilačke organizacije.

Naime, projekt je izvorno razvijen u Švedskoj, a jedan je od prvih takvog tipa u Hrvatskoj. Spasiocima će uvelike olakšati posao, a kupačima u nevolji može spasiti život.

To se posebno plovilo trenutno nalazi u Pazinu, a može u vrlo kratkom vremenu biti operativno. Izrazito je brz, zbog svog mlaznog pogona, a može prići vrlo blizu unesrećenoj osobi da ju ne ozlijedi. Potom ju, naravno, može dovesti direktno na obalu.

foto

Medulinac Saša Kutlača upravlja Rescue Runnerom

Posebno osposobljenih spasilačkih timova Crvenog križa u Hrvatskoj ima više, a u Istri djeluje samo jedan, a čine ga iskusni spasioci: Saša Kutlača, Darko Privrat, Vedran Ujčić, Eugen Babić, Robert Piljan te njihov koordinator i instruktor Sebastian Labinjan.

- Od običnog jet-skija razlikuje ga mekana plastika od polipropilena koja je trajna i može, primjerice, bez problema izaći na obalu, i to na dijelovima gdje veći brodovi ne mogu doći. Može bez problema doći blizu stijena i nasukati se na obalu. Na stražnjem djelu postoji platforma koja služi za transport unesrećene osobe, kazao je za Glas Istre Sebastian Labinjan iz istarske Službe spašavanja života na vodi i dodaje da, jednom kada je blizu mora, može biti operativan za desetak sekundi.

Otprilike 35 tisuća eura koštala je ta crvena morska strijela, a za vjerovati je da će uvelike poboljšati statistiku slučaja utapanja na moru koja je posljednjih godina sve gora.

Tijekom prvih šest mjeseci 2018. godine hrvatski su spasioci, podsjetimo, imali 31 intervencija na vodi, a 24 nesretnika se utopilo. U istom razdoblju 2019. godine bilo je čak 30 posto slučajeva utapanja više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum