PATROLA GLASA ISTRE

FOTO / Goat ExPo Festival na rivi kao sočna uvertira u Pula Music Week: PULSKA RIVA KAO CENTAR DOBROG PROVODA UZ IZUZETNO KREATIVNU I BOGATU ENO I GASTRO PONUDU

"Ovako bi trebalo biti cijelo ljeto", učestali su komentari Puljana koji su u ove subote u velikom broju pohodili street food festival Goat ExPo. Šušur, dobra glazba, lampicama ukrašeni parkovi i kućice apsolutni su mamac. I ne samo to, već i osjećaj da s dobrim vinom, pivom ili burgerom u ruci gledaš pulske dizalice s jedne strane i Arenu s druge

| Autor: Lara BAGAR


Konačno nema pulske tapije. Puljani se zaista ne mogu požaliti da nemaju gdje izaći i kvalitetno se provesti. Dio pulske rive, koja je u Puli postojala samo kao parkiralište, mjesto gdje je nekada išao vlak i gdje u ljetnim mjesecima bookeri vrebaju turiste za izlete brodom, ovih je dana poprimio novo ruho. Čak štoviše, riva je postala središnje mjesto provoda, onako kako bi na Mediteranu trebao biti.

Pula ovih dana živi punim plućima. I ne samo riva već i okolni parkovi, od dječjeg s brodićem blizu veslačkog kluba, do malog, gotovo neprimjetnog Nimfejinog parkića pored ulaza u Karolinu. Ova transformacija pod nazivom Goat ExPo uvertira je u veliki glazbeni festival Pula Music Week koji će započeti ovoga četvrtka nastupom Peggy Gou i trajati će narednih sedam dana.

Najukusnije iz Istre

"Ovako bi trebalo biti cijelo ljeto", učestali su komentari Puljana koji su minule subote u velikom broju pohodili street food festival Goat ExPo. Šušur, dobra glazba, lampicama ukrašeni parkovi i kućice apsolutni su mamac. I ne samo to, već i osjećaj da s dobrim vinom, pivom ili burgerom u ruci gledaš pulske dizalice s jedne strane i Arenu s druge. Ma tko to može platiti? Duhovita je reklamna opaska. A odgovor je - gotovo svi, i domaći i stranci, jer su za postpandemijske uvjete cijene pristojne, što je potvrdilo mnoštvo koje je u subotu navalilo nakon koncerta Parnog valjaka u Areni. Tada je, na radost ugostitelja, uslijedio pravi stampedo. Pa to je kao dar s neba kada oko ponoći umjesto pizza cuta ili slanca iz obližnje pekare glad i žeđ možeš utažiti u enormnoj gastro ponudi ića i pića s naglaskom na istarsko.

Krenimo od piva - istarskog. Fabrika Bire za dobrodošlicu na početku. Andi Mošnja, inače kamerman na HTV-u, iz hobija je s prijateljem osmislio vrhunsko pivo. Kaže da stranci dobro znaju što je craft.

"Ne pitaju, naruče IPU. Naši su još vezani uz lager pa vole blond", otkriva o kulturi crafta u Hrvata. Ali i kuriozitet vezan uz manifestaciju. "Jedan je dan prošla bakica sa psom i rekla - napokon da se nešto dešava u ovom parku".

I ne samo bakica. Poput mantre ponavljaju Puljani dok migolje između parkova. Jedni sjede u parku i uživaju u pivi Kampanjole koje se smjestila u blizini brodića. O njihovom craf pivu, koje se radi od eko pšenice, ne treba ništa govoriti. Red ne samo za pivicu već i njihovu hranu govorio je sam za sebe.

Burger sa slanutkom

Na Goatu je baš ugodno. Nešto je smješteno između krošnji, nešto između grmova i stabala, onako ukrašeno lampicama. Opušteno je, pravo ljetno. Horde migolje, gledaju što odabrati. A što se to događa na poluotoku? Nije o Istri riječ već o food trucku iz Umaga. Vlasnik, koji je inače organizator nedavno okončanog vrlo kvalitetnog indie festivala Indirect, sada priprema deliciozne burgere.

"Moram ja raditi jer nemamo ljude", otkriva standardnu boljku hrvatskih ugostitelja. Nastavljamo u vedrijem tonu. "Napravili smo četiri jela - dva riblja i dva mesna. Nostromo je sirovi burger u koji ide carpaccio od tune, tikvice, burratina, pistacchio, pesto genovese i majoneza, pinjoli, emulzija i maslinovo ulje. Savor burger je pak s kozicama, umakom od majoneze, osušenim rajčicama i peperoncinima. Na kozice ide lardo (u dijalektu mast, op.a.) koji se rastopi dok su kozice vruće", veli vlasnik.

Na hvali se, no usput otkriva da su gostovali u Motovunu, na Weekend Media Festivalu, ATP-ju, Seastaru. Sudeći prema itineraru, Goat ExPo logičan je slijed.

Zadovoljne su i 21-godišnje belgijske studentice Anastazija i Lorena, pripadnice generacije Z koje za kameru imaju uvijek upakiran i spreman osmijeh.

Ljubitelji vina mogu opet odabrati domaće - Babić, Matić, Teraboto. Važno je samo odabrati pravu kućicu. I konačno vegetarijanci da mogu nešto staviti pod zub u sitne sate. Šumski, poznati vegetarijanski kuhar sa svojim se kamionom parkirao u parkiću. Red je velik kao i ponuda. Chickeburger piše? Nemoguće. Chickburger. Što je to.

"Burger sa slanutkom", viče s kamiona konobar. A shamburger? "Pa šamanski burger, sa gljivama", opet dobacuje. A hempburger? Pogleda me podozrivo. "Pa naravno, od konoplje", opet se dere jer je gužva. "Odlični su. Konačno da u sitne sate ima negdje nešto i za nas", kažu gladne vegetarijanke nakon koncerta u Areni gdje su među 10 tisuća ljudi promukle i ogladnjele. Možda bi nešto slatko? Fritule ili bubble waffli sa sladoledom i cukerančićima na istarski način. Ne vole ih djeca, već tinejdžeri, 20-godišnjaci i Nijemci, svih dobnih skupina, otkriva nam djelatnica u kućici.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD  PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom