USKORO OBAVEZA?

INTONIRANJE HIMNE U ISTARSKIM ŠKOLAMA: Ravnatelj pulske Gimnazije Zoričić: Kod mladih bi to izazvalo revolt i ruganje / Potpredsjednik Hrvatskog sabora Radin: Ako mora, neka svira europska himna! / Predsjednika županijskog HDZ-a Šiljeg: Malo domovinskog odgoja ne može štetiti

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ

Istarski političari i prosvjetni radnici podijeljenih su mišljenja o tome treba li se svakog ponedjeljka na početku školske nastave intonirati "Lijepa naša domovino" te je li prikladno da se izvodi i svečana pjesma Istarske županije "Krasna zemljo, Istro mila"

  

Početak školske godine obilježila je i neočekivana rasprava o uvođenju obveze da na početku svakog radnog tjedna u obrazovnim ustanovama svira državna himna "Lijepa naša domovino". Takva praksa trenutno postoji samo u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi, no nakon medijskih napisa da dio roditelja protiv toga prosvjeduje, ideja je dobila podršku u Banskim dvorima i nije isključeno da se uvede kao obaveza.

- Držim da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav. Što se mene tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem hrvatske himne, izjavio je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Hrvatske škole svakako ne bi bile jedinstvene u Europskoj uniji po toj praksi, ali pitanje je kako bi na to reagirali učenici, roditelji i sami nastavnici. Neposredan povod za moguću promjenu pronađen je u Francuskoj gdje je nedavno donesen zakon po kojem se u školama i vrtićima treba isticati državna i zastava Europske unije, tekst himne i geslo "Sloboda, bratstvo i jednakost". I to u svim učionicama. U Hrvatskoj je zakonska norma da u učionicama stoji hrvatski grb, dok se na škole ističe državna zastava. Za učenike prvih razreda osnovnih škola redovito se priređuju posebne priredbe na kojima svira i nacionalna himna.

Nepotrebno nametanje 

Istarski političari i prosvjetni radnici podijeljenih su mišljenja o tome treba li se svakog ponedjeljka na početku školske nastave intonirati "Lijepa naša domovino" te je li prikladno da se izvodi i svečana pjesma Istarske županije "Krasna zemljo, Istro mila".

Glavni tajnik i saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza napominje da se "himna Republike Hrvatske i himna Istarske županije izvode u gotovo svim školama u Istri na početku i na kraju školske godine, ali i u svečanim te službenim prilikama".

- To je, uostalom, i smisao himne. Smatram da bi izvođenje himne na početku svakog tjedna obezvrijedilo karakter svečanosti same himne, kaže Sponza i komentira: - Isto tako želim se osvrnuti na tužnu realnost škola u Hrvatskoj, gdje je ne mali broj škola u jako lošem stanju, a kamoli da imaju tehničke uvjete za izvođenje himne. Zato sam mišljenja da bi nam kao društvu u cjelini jedan od prioriteta trebao biti stvaranje kvalitetnih uvjeta odrastanja i obrazovanja svoj djeci u Hrvatskoj.

Ravnatelj Gimnazije Pula Filip Zoričić kaže da "nije potrebno izvoditi nikakvu himnu niti svečanu pjesmu na početku i na kraju nastave".

- Ljubav prema domovini i zavičaju iskazuje se radom i svakodnevnim angažmanom. Izvođenje na nastavi samo bi kod mladih izazvalo još veći revolt i ruganje. Mi im moramo poučavanjem i primjerom prikazati važnost zavičaja i domovine. Trebamo patriote, a ne nacionaliste, objašnjava Zoričić i dodaje: - U moje vrijeme u školi smo ustajali i pjevali "Hej Slaveni" kad je bio Titov rođendan i svima nam je to bilo apsurdno i smiješno. Tako da svako nametanje, posebno novim generacijama, nema smisla osim kroz edukaciju i pozitivne primjere, kako povijesti tako i sadašnjosti da bi nam budućnost bila ljepša.

 Praznici i zastave

 Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin napominje da "ne vidi baš nikakav razlog za to".

- Ako baš moramo, onda bi pustio europsku himnu. Malo Beethovena djeci može samo pomoći, smatra zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Predsjednik HDZ-a Istre Jurica Šiljeg kaže: - Ne vidim ništa lošeg u izvođenju himne na početku nastave. Malo domovinskog odgoja ne može štetiti, ionako smo na to zaboravili. Zaboravili smo slaviti praznike i isticati zastave. Možda bi se djeca tako više zainteresirala za domovinu. "Krasna zemljo" nije himna, nego svečana pjesma županije, ali mislim da bi u školama trebala svirati samo državna himna. Nisam protiv, ali državna himna bila bi dovoljno, podvlači HDZ-ov Jurica Šiljeg.

Istarska politika i prosvjetari koji su željeli komentirati tu temu uglavnom ne vide svrhu intoniranja himne svakog ponedjeljka u svakoj školi. Što ne znači da Vlada ne može donijeti propise koji će to učiniti obavezom. 


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of