REPORTAŽA

FOTO / KUĆE DUHOVA U NAJVEĆEM ISTARSKOM GRADU. Poznata frizerka iz centra: "Što god u Puli otvoriš, ništa ne radi kako treba"

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Puna je Pula praznih poslovnih zgrada iz kojih su stanari odavno iseljeni, a iz prašnjavih hodnika, kao u kakvom horor filmu, samo što ne ožive zlodusi i otkriju nam mračnu tajnu ukletih zdanja. Samo u središtu grada nekoliko je pustih višekatnica. Najviše bode oči Robna kuća na tržnici, nekad ponos grada, otvorena koncem 1978. u njegovom reprezentativnom dijelu, u koju su hrlile generacije ljudi iz cijele Istre.

Robna kuća je puno radila i zapošljavala puno radnika, a nudila je od igle do lokomotive. Kad se iz sadašnje banke popnete stepenicama, odmah s desne strane prodavao se zlatni nakit, u podrumu je bila velika, dobro opskrbljena samoposluga, na katovima su se nudile fine cipele, kuferi i odjeća, na pretposljednjem katu bila je bijela tehnika, posuđe i proizvodi za kućanstvo, a na vrhu namještaj. Radnici su, kolikogod to danas fantastično zvučalo, dobivali bon za marendu i objedovali topao obrok u tamošnjem restoranu, a na raspolaganju im je bio i liječnik.

kita

Robna kuća u centru nekad je bila ponos grada Pule

Danas je u prizemlju ostala samo banka, a u suterenu - postolar. Ulaz u Robnu kuću je prljav i ljepljiv: mramorne ploče nitko nije godinama očistio, cipele nam se lijepe za prljavštinu dok obilazimo zgradu. Prijašnji većinski vlasnik, tvrtka CCS, najavljivao je da će ovdje otvoriti jedinstven hotel sa stotinjak soba i velikom garažom, da bi Robnu kuću preuzeo luksemburški fond Istria Real Estate, čiji planovi još nisu poznati.

Zgrada Mirovinskog

Još jedno reprezentativno zdanje koje se raspada zjapeći nalazi se na Portarati - zgrada Mirovinskog. Nakon što su službenici godinama radili pod opasnim stropovima koji su se ljuštili, a veliki komadi žbuke doslovno su im radili o glavi, zgrada je iseljena i ponuđena na prodaju. Zanimljivo je, međutim, da se na javni natječaj za kupnju 15,7 milijuna kuna vrijednog zdanja u suvlasništvu mirovinskog i zdravstvenog osiguranja javio pulski poduzetnik Kristijan Floričić koji je, nakon uplate jamčevine od 785 tisuća kuna, odustao od kupnje. Tako je ostao bez pozamašnog iznosa, što u najmanju ruku čudi jer se takav nepromišljen potez ne očekuje od iskusnog biznismena koji se obogatio na dionicama.

kita

Zgrada Mirovinskog čeka ulagača

Obrazlažući razlog odustajanja, Floričić je tad kazao da uvjeti konzervatora nisu bili neprihvatljivi, već se nakon dodatnih analiza njegov inicijalni projekt pokazao financijski neodrživim. Pritom nije htio potvrditi niti demantirati pretpostavke da je zgradu namjeravao pretvoriti u hotel ili hostel.

Prodavačica iz obližnje trgovine smatra da bi bilo odlično kad bi se bivše Mirovinsko preuredilo u hotel. Sve je, kaže, bolje od ovog.

- Tu se skupljaju klinci, razbijaju. Poslije 18 sati prizor je avetinjski. Razbili su prozor, koji je poslije popravljen, kaže.

Pet zvjezdica

Još jedno arhitektonsko ruglo nalazi se na samoj Rivi, preko puta Uljanika, u blizini Gradske palače: "hotel s pet zvjezdica" koji nije odmakao od roh-bau faze. Niti 15 godina otkako je izdana građevinska dozvola zdanje nije u funkciji, a cijeli je slučaj već godinama na sudu zato što je Konzervatorski odjel u Puli zabranio legalizaciju sve dok investitor ne ukloni određene elemente na krovu. "Konzervatori su korektni u tom pogledu, ali investitor ništa ne čini po tom pitanju", izjavio je svojedobno za naš list nadležni gradski pročelnik Giordano Škuflić.

kita

Kuća duhova na Rivi

Jučer smo na Rivi zaustavili nekoliko prolaznika, želeći doznati što misle o ovom zdanju. Mateo Iljić upoznat je sa slučajem, kaže da je podignuto uvis više nego što je dozvoljeno. Ipak, smatra da zgradu ne bi trebalo rušiti, nego je urediti.

- Bolje da bude u pogonu, nego ovo, kaže.

Isto misli i jedna prolaznica, koja kaže da bi hotel konačno trebalo urediti.

- Ne čudi me što se ovo događa, sve se radi na divlje. U pravilu sam za rušenje objekata bez dozvole, ali ovaj bih ipak uredila, kaže ova Puljanka.

Glazbena škola

Ispražnjena je i zgrada Glazbene škole u središtu grada, preko puta kazališta, no iz Županije još nisu odgovorili na pitanje što se namjerava s tim zdanjem. Riva se, nakon propasti Arena trikotaže, pretvara u ugostiteljsku zonu: u prostore propale tvornice i obližnjeg antikvarijata uselili su se ugostitelji. Ubrzo nakon pada industrije s Rive su iselili i mediji, Glas Istre i Radio Pula. U nekadašnju redakciju pulske kronike uselila je suvenirnica, a vlasnik uređuje i gornje etaže koje je očito namijenio nekoj profitabilnijoj djelatnosti.

kita

Robna kuća u Šijani sve je praznija

Još je jedna robna kuća poluprazna, Standa u Šijani. Pust je cijeli prvi kat, dok su se u prizemlju smjestili banka, pošta, dva kafića, dvije pekare, a odnedavno je dio prizemlja zakupila i firma koja se bavi veleprodajom voća i povrća. I stara robna kuća na Portarati izgubila je svoju prvotnu funkciju: nekad je ondje, sada već dalekih 1980-ih, bio salon namještaja, a prije toga tu su se mogli kupiti tepisi, odjeća, obuća, posteljina, konci. Danas je i to zdanje popustilo pred ugostiteljstvom i jeftinom odjećom.

Osim praznih zgrada u Puli ima i zdanja koja nikad nisu zaživjela onako kako je to zamislio investitor. Iako Flanatik centar nije prazan, tek je neko vrijeme funkcionirao kao trgovački centar u koji su kupci zalazili. Sad su ondje tzv. tihi obrti, različiti knjigovodstveni uredi, odvjetnici, zubotehnički laboratorij, grafički studio. Ima i nekoliko kafića. U podrumu su dva, i to na mjestu nekad popularne prodavaonice nakita Venus, u kojoj su Puljanke rado kupovale. Preko puta nalazio se dućan s finim Chantelle rubljem i kožnim torbama. I on je davno iselio, ali ostao je natpis. Iznad nekadašnje prodavaonice srebra i poludragog kamenja, u kojoj je sad separe jednog od kafića, još uvijek stoji naziv Venus.

Salon Morena

Jedini obrt koji je ovdje od otvorenja centra 1995. je frizerski salon Morena. Vlasnica Morena Benussi kaže da je centar gradila firma Gradine koja danas više ne postoji, a od koje je i otkupila prostor. Ostale poslovne prostore vlasnici su mahom dali u zakup.

- Dobro poslujemo, mušterijama se sviđa ova lokacija, imamo svoj mir, kaže Benussi, a jedna mušterija dodaje: "Posluju jer su najbolji frizeraj".

kita

Dva kafića u podrumu Flanatika

- Štogod da u Puli otvoriš, ništa ne radi kako treba, tako da nije čudo da su trgovine propale. Opstali smo mi najbolji. Mi radimo super, naše mušterije vole intimu, a ne da odmah iz salona izlaze na ulicu, veli Benussi. Uključuju se i druge radnice, kažu da su trgovine odjećom, obućom i drugim potrepštinama nekako i opstajale sve do požara koji je prije više godina poharao centar. Nakon toga se više nitko nije vratio, iako je centar manje-više popunjen, uz izuzetak prizemlja, čiji je cijeli jedan dio zatvoren.

kita

Frizeraj Morena posluje i danas, kažu mnogi - jer je kvalitetan

Poluprazna je i "roza zgrada", koja, za razliku od Flanatika, nikad nije u potpunosti zaživjela. U njoj su danas zakupci različitih djelatnosti, od frizera, preko odvjetnika do Obrtničke komore Istarske županije i Istarske razvojne agencije, sve do TV Nove na posljednjem katu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini