Dom braće Ribar još uvijek u starom ruhu

FASADA JE POSLJEDNJI PUT OBNOVLJENJA 1968. Raspada se pročelje objekta kojim upravlja gradska tvrtka Pula Sport


Derutna vanjština povijesne zgrade pulskog sporta Dom Braće Ribar, nije, očigledno je to svakome tko onuda prolazi, zakoračila u 21. stoljeće. Fasada objekta kojim upravlja trgovačko društvo Pula Sport d.o.o. u vlasništvu Grada Pule posljednji je put obnovljenja 1968. godine. Pročelje se u potpunosti raspada. Žbuka se ljušti, zidovi su popucali. Odlomljene krhotine prekrivaju prilaze dvorani. Podnožje zgrade išarano je neprimjerenim natpisima. Posebno se ističu ustaški simboli.

Nema vrata

Unutrašnjost objekta je održavana. Iako, nova pomalo jeftina PVC stolarija odmah upada u oko. Bočna ulazna vrata su uska, kroz njih se ulazi teškom mukom. Na hodniku susrećemo čistačicu Dušanku Petrovčan. U Domu braće Ribar zaposlena je već 15 godina. Otkad je tamo, napominje, stalno se nešto obnavlja, nikako da se renoviranje privede kraju. Nedostaje joj dvije godine do mirovine. U šali govori da je sad pravi trenutak da urede i fasadu, da počisti i to, za kraj. Načula je da su se prošle godine trebala povući sredstva iz Europske unije za uljepšavanje fasade, ali izgleda da od toga ipak nije bilo ništa.

- Izvana je, istina, katastrofa, ali unutra je super. Na katu su bili popucali bloketi, to je bilo opasno, ali popravili su. Ma, i ta djeca su problem. Zločesta su i sve pokidaju, a roditelje nije briga, zaključuje Dušanka.

Nedavno je, govori, obnovljen WC. Kafić koji je tamo dugo poslovao više ne radi. Dušanka pretpostavlja da vlasnik od njega nije imao zarade. Dom je, priča, otvoren cijeli dan. U jutarnjim satima dvoranu za tjelesni odgoj koriste učenici osnovnih i srednjih škola, a navečer, sve do 23 sata, razni klubovi održavaju treninge.

Iza oronule vanjštine skriva se dobro ulašten parket glavne dvorane. Kao što nam je Dušanka i rekla, tamo susrećemo srednjoškolce. Iz svlačionice nam je jedan učenik doviknuo: "Vidite li u kojim uvjetima mi imamo nastavu?". Svlačionice, naime, nemaju vrata, ili se ne mogu zatvoriti. Trenutno se ponovo renoviraju. No, unutrašnjost dvorane djeluje moderno.

Saniran krov

O tome kad se namjerava urediti raspadnuta fasada pitali smo direktora Pula Sporta Ivana Glušca, koji kaže da je u proteklih nekoliko godina u investicijsko održavanje Dom braće Ribar uloženo 1.537.658 kuna. S tim je iznosom, napominje, saniran krov, adaptirane su svlačionice dvorane, sanirana je međukatna konstrukcija, na vanjskom igralištu zamijenjen je tamponski sloj, asfalt i ograde, uređen je okoliš, a na cijelom je objektu postavljena PVC stolarija.

- Napravljen je troškovnik i čeka se zatvaranje financijske konstrukcije da bismo obnovili fasadu. Jedno od rješenja za zatvaranje financijske konstrukcije bio je i natječaj fondova Agencije za zaštitu okoliša, međutim navedena zgrada mogla bi biti sufinancirana u iznosu od maksimalno 35 posto od ukupne investicije koja bi iznosila oko dva i pol milijuna kuna što znači da bi Pula Sport u najboljoj varijanti platio 1.625.000,00 kuna. Kako bi navedena zgrada uopće došla u obzir za sufinanciranje preko Agencije, morali bi se izvoditi radovi koji nisu prijeko potrebni i to bi dramatično poskupilo čitavu investiciju. Naime, prema našem troškovniku koji imamo za obnovu fasade, vrijednost čitave investicije bi bila oko milijun kuna. Zbog toga smo se odlučili za varijantu financiranja vlastitog projekta jer je ona povoljnija za najmanje 625.000,00 kuna, kaže Glušac. (Chiara BILIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini