U rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića, iako je školska godina tek počela, već imaju što predstaviti javnosti. Naime, njihov je projekt naziva "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" još pred ljeto prepoznat od strane projektnih ocjenjivača.
Prema riječima profesorice i suvoditeljice projekta Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s petnaest učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom protekle školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze detalji s hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari. Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.
Kuharica zasad u školi i TZ-u
Na prezentaciji što je održana u školi pred gradonačelnikom grada Rovinja Markom Paliagom i gradskom pročelnicom Editom Sošić Blažević te ostalim uzvanicima učenici kuharstva i slastičarstva sa svojim nastavnicima priredili su degustaciju tih starih jela. Projekt je s 20 tisuća kuna sufinanciralo Ministarstvo turizma, te je predstavljen i na državnom eko kvizu. Osim toga, predstoji i predstavljanje na tradicionalnim Danima kruha. Kuharica je tiskana u tiraži od 500 primjeraka i bit će distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod.
- Kuharica će prvenstveno služiti nama, našim učenicima, sugrađanima, turističkim djelatnicima, ali i turistima koji imaju priliku putem kuharice prepoznati što su to naši preci na ovim prostorima u prošlosti jeli. Kuharica je namijenjena i tome da promovira istarsku kuhinju, jer se upravo iz nje može vidjeti da su i u prošlosti na ovim prostorima, ljudi jeli siromašnu, ali zdravu, mediteransku prehranu. Kuharica se za sada može naći kod nas u školi, nekim turističkim zajednicama, ali je također u budućnosti želimo promovirati kao proizvod koji će se moći naći u posebnim domaćim dućanima, rekao je ravnatelj Strukovne škole Eugen Kumičić u Rovinju, Emil Nimčević.
Detektirali hranu s fresaka
- Cijeli projekt nastaje na poziv Ministarstva turizma za jačanje kompetencija u strukovnom obrazovanju, rekla je profesorica u rovinjskoj Strukovnoj školi i suvoditeljica projekta Tanja Ranić Rovis. "Kako i sama predajem predmet naziva Hrvatska kulturna baština, prva zamisao je bila spajanje kulture i turizma odnosno, promišljanje o turizmu kao međusektorskoj zbilji. Freske su u Istri jedan od najvažnijih momenata kulture, doduše vrlo intimne, a samu intimu naglašavaju i glagoljaški upisi ljudi koji su urezujući svoje molitve u freske, molili za njih važne stvari. Nama kao strukovnoj školi hrana s fresaka predstavlja vrlo važan moment", rekla je Ranić Rovis.
- Treba reći i kako je veza između hrane i Biblije neraskidiva, od svakodnevnih molitvi u kojima se spominje kruh naš svagdašnji na primjer. Činjenica je da se u Bibliji hrana spominje više od sto puta. Kao škola, organizirali smo učenje in situ, pa su u crkvama učenici učili o kulturi i tradiciji, ali i detektirali hranu s fresaka. Mahom su to scene posljednje večere, uz male iznimke kao što je to Ezopova basna o lisici i rodi. Na taj smo način stvorili vizualni foto fundus nakon čega smo išli u spacio Matika gdje nam je antropologinja Tamara Nikolić Đerić pričala o tradiciji hrane na našem području, ali i hrani kao turističkom proizvodu, rekla je Ranić Rovis. (Paola BARIČEVIĆ)