NAJNOVIJESVE SE PRATI

EUROPSKI LIBERALI UPOZORAVAJU NA SLUČAJ HRT - MILETIĆ: Mediji su posljednja linija obrane otvorene i napredne Hrvatske


Da članstvo u Europskoj uniji uz sve ostalo podrazumijeva i poštivanje određenih normi i univerzalnih vrijednosti koje bi trebale dijeliti sve zemlje članice, činjenica je na koju u zadnje vrijeme sve češće treba podsjećati i upozoravati lidere pojedinih zemalja u kojima se uslijed političkih prilika ili naleta populista ta perspektiva donekle izgubila. Među tim zemljama početkom ove godine još se jednom našla i Hrvatska, a povod je pomalo bizarna tužba HRT-a protiv svojih novinara i HND-a, od kojih zbog "grubo povrijeđenog ugleda, časti i imena", nakon njihovih javnih istupa, traže odštetu od pola milijuna kuna. Nakon što je taj presedan privukao pozornost pojedinih europskih medija, o njemu se ovih dana očitovao i predsjednik grupacije liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt.

Ugledni belgijski političar i nekadašnji premijer Kraljevine Belgije iz stranke Flamanskih liberala i demokrata komentirao je i osudio tu situaciju na svom Twitteru.

"Sloboda medija je jedan od kamena temeljaca slobodnog društva. Najnoviji pritisak HRT-a na vlastite novinare je neprihvatljiv. Javni servis mora povući tužbe i prestati vršiti pritiske na svoje zaposlenike i Hrvatsko novinarsko društvo. HRT-ova uprava mora ozbiljno shvatiti zabrinutost koju zbog erozije reputacije te kuće izražavaju međunarodne novinarske organizacije i raditi na tome da se vrate najvišim standardima javnog medijskog servisa", poručio je u tvitovima koje je adresirao na hrvatskog premijera i donedavnog kolegu u Europskom parlamentu Andreja Plenkovića, te člana svog zastupničkog kluba Ivana Jakovčića.

Prozivka Maje Sever

Jakovčića i ostale hrvatske europarlamentarce prozvala je zbog šutnje koncem prošle godine novinarka i predsjednica HTV-ove podružnice Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever. Povod za njezinu prozivku bio je istup slovenske eurozastupnice i članice predsjedništva grupacije europskih socijalista Tanje Fajon, u kojem je ona osudila tužbe HRT-a.

"Razočarana sam i šokirana još jednim neprihvatljivim napadom na slobodu izražavanja. Ovaj put u Hrvatskoj", napisala je Fajon.

Taj stav slovenske zastupnice ponukao je Maju Sever da pita što čekaju hrvatski europarlamentarci, na što je Jakovčić putem društvenih mreža najavio da će ALDE (liberali u europarlamentu) o najnovijem napadu na slobodu medija u Hrvatskoj raspravljati čim krenu s radom u Bruxellesu.

"Pripremio sam informaciju o neprihvatljivosti zatiranja slobode i očekujem jasne stavove naše grupacije, napisao je Jakovčić, a Verhofstadovi tvitovi potvrđuju da su liberali o toj temi, odmah po povratku u Bruxelles s božićno-novogodišnjih blagdana, doista i razgovarali.

Reakciju iz političkog vrha "europske liberalne obitelji" pozdravio je jučer i predsjednik IDS-a Boris Miletić.

"Reakcija iz vrha Europskog parlamenta je očekivana i više nego opravdana. Od kad je desnica preuzela vlast u Hrvatskoj, drastično su se srozale temeljne građanske i ljudske vrijednosti, uključujući slobodu medija. Slučaj Đakić posljednji je slučaj sramoćenja Hrvatske. A kako institucije reagiraju? Bolesnu demonstraciju mržnje kakva se rijetko viđa u slobodnoj Europi kažnjava opomenom! To dovoljno govori o njihovoj želji da se obračunaju sa šovinizmom i ustaštvom. Ponašanje Vlade je licemjerno i opasno. Mediji su posljednja linija obrane otvorene i napredne Hrvatske i bojim se da će pritisaka biti sve više. Iz ove reakcije jasno je da niti najmanje srozavanje slobode u našoj zemlji ne prolazi ispod radara međunarodne zajednice. Takve stvari stigmatiziraju Hrvatsku, ruše nam ugled i nanose nam ogromnu štetu u gospodarskom smisu. Mogu vam reći da su naši kolege iz ALDE-a, uključujući naravno kolegu Guya Verhofstadta, izuzetno zabrinuti zbog stvari koje se događaju u Hrvatskoj", kazao je Miletić.

Slučaj ulaznice

Podsjetimo, krajem prošle godine HRT je od Hrvatskog novinarskog društva, te od dvoje HND-ovih predstavnika u nacionalnoj TV kući, Sanje Mikleušević Pavić i Hrvoja Zovka, zatražio isplatu ukupno 500 tisuća kuna zbog "nanošenja štete časti i ugledu kuće". Predmet tužbe je priopćenje objavljeno na službenim stranicama HND-a, i to od rujna prošle godine, koje je kao odgovorna osoba unutar HND-a za pitanja nacionalne TV kuće potpisala Sanja Mikleušević Pavić.

Tužba se isto tako odnosi i na nekoliko službenih izjava predsjednika HND-a Hrvoja Zovka. Objavljeni tekst, kao i Zovkove izjave, kritiziraju HRT vezano uz određene uredničke odluke te skreću pozornost na moguću upletenost urednika u skandal oko preprodaje ulaznica za Svjetsko nogometno prvenstvo, koje su bile rezervirane za HRT.( Milan PAVLOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam