DOBILA JE NAJTEŽU BITKU

ERIN RUPČIĆ, 16-GODIŠNJA PULSKA GIMNAZIJALKA, POBIJEDILA JE RAK: "Život mi nikad nije bio bolji!"

| Autor: Borka PETROVIĆ


Umjesto rezultata ispita na polugodištu prvog razreda srednje škola čekala sam rezultate krvnih slika, a umjesto lektira čitala nuspojave lijekova i učila o njima. Dok su se moji prijatelji ljeti kupali, ja sam u bolovima povraćala. Žao mi je da sam prošla kroz tako teško razdoblje, ali moja bolest nije bila za mene samo veliki teret, već i svojevrsni dar, kaže Erin

 U Hrvatskoj svake godine od malignih bolesti oboli oko 150 djece. Puljanka Erin Rupčić jedna je od njih. Da boluje od zloćudnog Hodgkinova limfoma doznala je s 14 godina, u završnom razredu osnovne škole. Danas je najgore iza nje. O svemu što je proživljavala dok se liječila ispričala mi je, zajedno s roditeljima, dan nakon proslave svog 16. rođendana.

- Bilo je to 2018. godine, baš prije proljetnih praznika. Sjećam se da je bila srijeda, jer sam u petak prvi put trebala nastupiti za seniorsku odbojkašku ekipu i bila sam jako uzbuđena. Poslije škole sam odlučila malo prošetati po gradu i najednom napipala kuglicu na sredini vrata. Nije mi se to činilo ništa strašno, ali sam ipak pokazala mami i tada su počeli obilasci po odjelima pulske bolnice, prisjeća se Erin.

Nakon nekoliko raznih dijagnoza, od ciste do toga da joj je samo natekao limfni čvor, djevojka je ipak na insistiranje roditelja upućena na daljnje pretrage u Rijeku. Nakon loših nalaza PET/CT-a, slijedi punkcija pa biopsija i nepobitna dijagnoza - rak limfnih stanica. Djetinjstvo joj je grubo prekinuto, odrasla je brže nego što je to trebala.

- Nisam znala ni što je to rak, imala sam 14 godina i nisam nikada bila ozbiljno bolesna. Već nakon prve terapije otpala mi je gotovo sva kosa pa sam odlučila da ću ostatak obrijati. Najprije me bilo malo sram, ne vidi se često cura bez kose. No, na kraju mi to ipak nije bio preveliki problem. Znala sam da će kosa ponovno narasti, a da ja moram preživjeti, kaže Erin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater