AGROUDRUGA MASLINA PULA

Druga smotra maslinovog ulja Puljštine: ŠAMPIONOM JE PROGLAŠEN MIROSLAV DRAKOVIĆ IZ PEROJA

| Autor: Marcello Rosanda
Druga smotra maslinovog ulja (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Druga smotra maslinovog ulja (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Na današnjoj drugoj smotri mladog maslinovog ulja u organizaciji Agroudruge Maslina iz Pule ocijenjeno je 35 uzoraka, a šampion je sa svojim maslinovim uljem proglašen Miroslav Draković iz Peroja. Uz prisustvo predstavnika Županije i Grada Pule najuspješnijim sudionicima podijeljene su medalje, i to deset zlatnih, 15 srebrnih i četiri brončane. Kako funkcionira spomenuta udruga i ocjenjivanje ulja pojasnio nam je tajnik Udruge Tomislav Butorac.

jgdjn

Tajnik Udruge - Tomislav Butorac

"Nakon što se poberu masline i izvrši prerada slijedi objava poziva za sve naše članove udruge da se uključe u procjenu vrijednosti svog ulja. Naravno, sudjelovati mogu i maslinari koji nisu naši članovi. Procjena se radi na dva načina - kemijska kvaliteta koju ispituje istarski Zavod za javno zdravstvo i organoleptički, odnosno njegovi ukus, miris, boja i tekstura.

jgdjn

Svako ulje ima svoju šifru tako da se ne zna čije je. Ubrzo dođemo do rezultata na osnovu međunarodnim standardima i dodjele se medalje - zlatne, srebrne i brončane", kaže Butorac dodajući da pulska Agroudruga Maslina broji čak 97 članova, uglavnom malih proizvođača s područja Puljštine.

jgdjn

Ezio Pinzan i Bruno Cergnul sa šampionom Mirom Drakovićem iz Peroja i njegovim sinovima

"Prošle godine smo imali dobro ulje, i bilo ga je mnogo. Ove je godine situacija ipak drugačija. Bilo je dosta suše, pa je veći dio maslinara imao slabu berbu. Ipak, plodovi su bili zdravi, pa možemo reći da je kvaliteta zadržana ali je kvantiteta otpala", konstatirao je Butorac, dok je istarski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan istaknuo da je Istra sedmu godinu za redom najbolja maslinarska regija na svijetu.

vg

Istarski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan

"Ovo je jedna mala manifestacija, ali našim vrijednim maslinarima izuzetno bitna. Čitavu godinu obrađuju ulike, trude se, prate tehnologiju i najmodernija dostignuća. Također, imamo dosta proizvođača koji su orijentirani na ekološku proizvodnju i sve to skupa donosi odlične rezultate. Današnji izlagači prave ulje za osobne potrebe. Uglavnom revitaliziraju ulike koje su nekada bile u rodu i zasađuju nove maslinike, ali nisu komercijalni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater