U obnovu uloženo 700 tisuća kuna

Dom za odgoj djece i mladeži u Puli: Najveći je problem igralište koje bi trebalo sanirati i natkriti

  Obnovljeni su sanitarnih čvorovi, zidovi, hodnici, zamijenjeni radijatori i popravljen dio krova. Osim toga, igralište bi se trebalo obnoviti i natkriti da bi se djeca mogla igrati u natkrivenom dijelu, pogotovo u doba korone. Bilo bi to lakše nego ih voditi na neka druga igrališta ili ih puštati same vani, kaže ravnateljica Anica Idžaković

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


U nužnu obnovu dijela prostorija Doma za odgoj djece i mladeži resorno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uložilo je 700 tisuća kuna. Obnova sanitarnih čvorova, zidova, hodnika, zamjena radijatora i popravak dijela krova koji je prokišnjavao trajala je od listopada pa sve do prve trećine siječnja, kaže ravnateljica Anica Idžaković. Štićenici su, njih 20-ak, za vrijeme radova bili privremeno smješteni u hostelu Rock cafea.

-Vlasnik hostela bio nam je anđeo spasitelj koji je ponudio svoj prostor. Iako nije bio u potpunosti adekvatan za djecu, nismo imali izbora. Uspješno smo izveli neke stvari izveli da bi djeci bilo ugodno, kaže Idžaković.

Iako su radovi gotovi, još nema konačne bilance budući da ministarstvo još nije preuzelo projekt.

- Možda će biti koja kuna više zbog nepredviđenih izdataka. Treba doći osoba ovlaštena za nadzor da bi potvrdila da je sve obavljeno prema projektu, objašnjava.

Međutim, nužna je daljnja obnova zgrade.

- Potrebno je zamijeniti stolariju po odjelima. Fasadu bi trebalo obnoviti te početi renovirati prostoriju u prizemlju za slobodne aktivnosti. Imamo više ideja kako napraviti da bude ta prostorija bude funkcionalna, ali prvo moramo osmisliti što će se u njoj odvijati. Treba promijeniti podove, prozori i vrata su zamijenjeni još lani. Sve ovisi o tome koje će se aktivnosti provoditi. To je inače prostorija za uslugu poludnevnog boravka za djecu, ali budući da nema kandidata za poludnevni, niti nam ih šalju, onda tu postojeći korisnici obavljaju slobodne aktivnosti. Tu imamo malu kuhinju gdje djecu učimo pripremati kolačiće i slične stvari. Igraju stolni tenis kad je ružno vrijeme jer nemamo natkriven prostor za sportske aktivnosti pa se tu malo zabave, gledaju filmove, odigraju društvene igre. Ajmo reći da se malo snalazimo u tom prostoru, objašnjava Idžaković.

Najveći im je problem igralište na kojem je popucao asfalt kroz koji probija trava.

-Bilo bi dobro kad bi se igralište moglo natkriti. To je stvar koja bi se trebala obaviti da bi se djeca mogla igrati u natkrivenom dijelu, pogotovo u doba korone. To bi bilo lakše nego ih voditi na neka druga igrališta ili ih puštati same vani, veli Idžaković.

U Domu imaju i četiri ležaja predviđena za djecu migranata i koju očekuju.

- Prije dvije godine imali smo čak osam migranata. Raspolažemo s četiri mjesta za dijagnostiku i četiri za djecu bez pratnje, odnosno migrante. Kako se stvari događaju u svijetu, bilo je zahtjeva za smještaj, pogotovo s graničnog područja Buje, tako da očekujem da će ih biti opet. Bilo bi nerealno reći da neće biti potrebe dok god traju migracije, zaključuje Idžaković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom