Potpisan aneks KU-a

DNEVNI CENTAR ZA REHABILITACIJU: Osnovica se povećava za šest posto

Osnovica za obračun plaća se od danas, 1. srpnja, povećava se za tri posto te još toliko od 1. studenog. Jednak model primijenjen je i u dječjim vrtićima čiji je osnivač Grad te u ustanovama u kulturi * Pregovori o povećanju plaća u Pulaprometu zasad se odvijaju korektno i nadam se da će uroditi plodom, kaže sindikalist Rajko Kutlača

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Dnevni centar za rehabilitacijuSnimila: M. VERMEZOVIC IVANOVIC

Dnevni centar za rehabilitacijuSnimila: M. VERMEZOVIC IVANOVIC


Radnicima Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda - Pula osnovica za obračun plaća od danas, 1. srpnja povećava se za tri posto, a od 1. studenog za dodatnih tri posto. Stoji to u aneksu Kolektivnog ugovora kojeg su jučer u Komunalnoj palači, nakon provedenih pregovora, potpisali pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov te predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Rajko Kutlača i Marina Koroman.

Usklađivanje prava

- Današnjim potpisom četvrtog aneksa Kolektivnom ugovoru utvrđene su promjene u isplati ugovorenih prava koja se odnose na povećanje osnovice za izračun plaće, a primjenjuje se od 1. srpnja 2022. godine. Osnovni zahtjevi pregovaračkog odbora Sindikata bili su usmjereni prema izmjeni članaka Kolektivnog ugovora koji se odnose na visinu osnovice, kao i kriterij utvrđivanja godišnjih odmora s osnova uvjeta rada te na usklađivanje prava zaposlenika Dnevnog centra s pravima uređenima temeljnim kolektivnim ugovorom za djelatnost socijalne skrbi kroz ugovaranje dodataka na osnovnu plaću s osnova uvjeta rada, rekla je Sokolov.

Pregovori su pokrenuti na prijedlog Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, uvažavajući statističke podatke o rastu inflacije i troškova života.

"Budući da su Grad i SIKD potpisali aneks Kolektivnog ugovora za radnike dječjih vrtića kojima je osnivač Grad, a temeljem kojeg se povećava osnovica za obračun plaće za 3 posto od 1. srpnja te za još toliko od 1. studenog, uvažavajući objektivne okolnosti, među pregovaračkim stranama postignut je zajednički dogovor o povećanju osnovice u Dnevnom centru u jednakim postocima u kojima je to ugovoreno u vrtićima", navode iz Grada.

Nastavak pregovora

"Dogovoreno je da će se do kraja rujna pristupiti daljnjim pregovorima, i to u skladu s ekonomskim okolnostima i kretanjima gospodarskih pokazatelja", zaključuju iz Komunalne palače.

Jednak model povećanja osnovice od tri plus tri posto dogovoren je i za ustanove u kulturi - Istarsko narodno kazalište, Gradsku knjižnicu i čitaonicu te Pula film festival.

Rajko Kutlača, povjerenik pulske podružnice SIKD-a, kaže da se pregovori o poboljšanju materijalnih prava radnika Pulaprometa nastavljaju. S obzirom da se radi o poduzeću, ondje se neće primjenjivati model tri plus tri, već će plaće na koncu ovisiti o uspjehu kolektivnih pregovora.

- Pregovori traju i zasad se odvijaju korektno. Očekujemo da će uroditi plodom, rekao je Kutlača. I sam direktor Pulaprometa izjavio je da dio vozača odlazi zbog niskih plaća i međuljudskih odnosa. Tome će, izjavio je nedavno za naš list, nastojati stati na kraj, te privući šofere boljim plaćama.

- Trenutno radim na tome da se oba problema što prije riješe na zadovoljstvo i Uprave i zaposlenika. Važno je naglasiti da je cilj uspostaviti odnos u kojem neće postojati animozitet između Uprave, odnosno nadređenih i podređenih, nego kvalitetan odnos suradnje i uvažavanja. Uostalom samo na taj način tvrtka može ići naprijed, rekao je Josipović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of