NAJNOVIJE


"lopta" Treći put na meti vandala

DIVLJAŠTVO U MIRNOJ ULICI: Mladi austrijski sportaši svom silom htjeli iščupati popularnu skulpturu u Novigradu


"Uznemiren sam spoznajom koliko je u tim mladim ljudima bilo agresije. Vandalistički su iz sidrišta čupali i uništavali skulpturu", izjavio je poznati akademski slikar i kipar Đanino Božić, autor skulpture "Lopta" na kružnom toku u Mirnoj ulici u Novigradu, nakon što je pregledao video snimku s obližnje kamere. Unatoč primjeni velike fizičke sile, vandali ovog puta nisu uspjeli iščupati skulpturu iz postolja i zakotrljati je prometnicom.

Umjetnička skulptura u obliku lopte izrađena od aluminijskih traka teška oko 700 kilograma, koja je na kružni tok postavljena u svibnju 2016. godine, u noći sa subote na nedjelju već je treći put bila meta iživljavanja mladih sportaša koji u zimskim mjesecima dolaze na pripreme u Novigrad. Kada je u 2017. godini obnovljena, oličena te ponovno vraćena na staro mjesto, pričvršćena je s dubokim sidrištem u zemlji. Pretpostavljalo se da ju nemoguće iščupati. Postavljene su i kamere u blizini te su time poduzete odgovarajuće mjere predostrožnosti. No, gotovo na isti datum kao i prije dvije godine, lopta je postala izazov nogometašima koji su se u sitnim satima vraćali iz grada u hotel. Oko kamere je zabilježilo da je u destruktivnoj akciji sudjelovalo 11 mladića, a osim nekontrolirane agresije, uživali su i u fotografiranju prilikom uništavanja skulpture. Nastala materijalna šteta procijenjena je na 25 tisuća kuna.

- Ovoga puta kamera je sve dobro zabilježila i jasno se vide lica aktera. Budući da je lopta bila pričvršćena na betoniranom sidrištu, nisu je uspjeli izvući do kraja, nego su samo djelomično izvukli sidro. Nije im isprve pošlo za rukom da ostvare suludi naum pa su predahnuli, da bi potom nastavili divljati. Na licima im se vidi izraz bijesa zbog neuspjeha. U jednom trenutku vozilom je prošao policijski službenik koji nije bio u službi, ali je intervenirao te ih je uspio rastjerati. Odmah je krenuo na recepciju hotela, gdje ih je uz pomoć recepcionara identificirao. Radi se o mladićima u dobi od 18 do 22 godine iz Austrije koji su bili na pripremama u Novigradu. U nedjelju u ranim jutarnjim satima su se vratili u Austriju, ali je hotel podnio prijavu, kazao nam je Alen Luk, pročelnik Upravnog odjela za ured gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti u Gradu Novigradu. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam