EKOLOŠKA ORIJENTACIJA

DI SU BIČIKLETE? Električne bicikle po Puli najviše voze strani turisti, ali i Zagrepčani. Puljani teško dolaze do njih

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Gradonačelnik Boris Miletić ih je isprobao (Danilo MEMEDOVIĆ)

Gradonačelnik Boris Miletić ih je isprobao (Danilo MEMEDOVIĆ)


Bicikala ima točno 29 i nalaze se na autobusnom kolodvoru, Giardinima, Narodnom trgu (kod Sljemena), nasuprot ulazne rampe na Verudeli, na okretištu Stoja, Zlatnim stijenama i "školskom" * Vozilo se unajmljuje kupnjom koda putem pametnog telefona: sat vožnje iznosi četiri kune, za 30 je moguće voziti se cijeli dan, a za sto kuna cijeli tjedan

Grad je, u skladu sa svojom ekološkom orijentacijom, u sklopu projekta "Bičikleta", na strateške pozicije u Puli postavio električne bicikle koje mogu koristiti kako građani, tako i turisti. Bicikala ima točno 29 i nalaze se na autobusnom kolodvoru, Giardinima, Narodnom trgu (kod Sljemena), nasuprot ulazne rampe na Verudeli, na okretištu Stoja, Zlatnim stijenama i "školskom".

Riječ je o pohvalnoj inicijativi uvedenoj 2015. godine i mogućnosti da se, u vrijeme prometnih gužvi, na ekološki način, bez čekanja, znoja, muke i ovisnosti o parkirališnim mjestima i javnom gradskom prijevozu, čovjek brzo preveze do odredišta. Osim toga, ova vrst prijevoza, osim što pridonosi zdravijem načinu života, doprinosi i zelenom imidžu Pule.

No, mnogi građani požalili su se da nikad, ama baš nikad, nijednog bicikla na tim lokacijama nema. Stoga smo Gradu uputili pitanja želeći doznati koji su uvjeti vožnje, tko koristi gradske bicikle i ima li slučajeva zloupotreba. Podsjećamo da su u početku projekta, kada je vožnja bila besplatna, pojedinci zloupotrebljavali tu mogućnost, pa su praktički prisvajali gradske bicikle, stalno ih koristeći za vlastite potrebe. Onda su uvedene kartice, pa je korisnik, uz jednokratnu uplatu od stotinu kuna, mogao neograničeno koristiti bicikle cijele godine.

Da bi se danas unajmilo ovo prijevozno sredstvo, potrebno je putem pametnog telefona kupiti kod za najam posredstvom posebne aplikacije. Nakon uplate korisnik dobiva kod i može koristiti bicikl, čiji dnevni najam košta četiri kune, tjedni 30, dok tjedna vožnja stoji stotinu kuna. Detalji su dostupni na stajalištima, gdje se nalaze i punionice bicikala. Drugim riječima, kad su parkirana, ova se vozila automatski pune. Stanice u Tomasinijevoj ulici i na Stoji imaju i slobodne punjače za korisnike vlastitih električnih bicikla.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter