U ISTRI NEMA BIJELE KUGE

Jedino u Istru i Zagreb više ljudi dolazi, nego što iz njih odlazi!


Demografske mjere predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović izazvale su veliku pozornost u medijima i javnosti, ali i u političkim krugovima gdje se ocjenjuju teško provedivima. U svojim zahtjevima za demografskim reformama, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović navela je niz mjera u gospodarskoj, obiteljskoj i useljeničkoj politici, snažne promjene pravila za olakšavanje života blokiranim građanima, te osnivanje Ureda ili ministarstva za demografsku revitalizaciju.

Predsjednica predlaže povećanje plaća i životnog standarda, davanje hrvatskog državljanstva iseljenicima treće i četvrte generacije koji ne znaju hrvatski jezik i ne žive u Hrvatskoj, oprost dugova do deset tisuća kuna blokiranim građanima, te niz drugih poteza koji su u nadležnosti Vlade, ali i i u ustavnim ovlastima predsjednika Republike

Predsjednica je za svoje nove politike – koje će svakako činiti dio njezine izborne kampanje za predsjedničke izbore 2020. godine – dobila podijeljene kritike u političkim krugovima. Kritičari predsjedničina prijedloga tvrde kako je to lista želja, što ih je nemoguće provesti u kratkom roku, dok zagovornici snažnijih promjena u demografskoj politici kažu da je predsjednica pogodila svojim prijedlogom mjera demografske politike.

Istarski političari s kojima smo razgovarali o novom političkom iskoraku Kolinde Grabar-Kitarović, a njime se otvoreno kritizira i dosadašnji rad Vlade na suzbijanju bijele kuge koja je broj stanovnika Hrvatske smanjila na manje od četiri milijuna, također su podijeljenih mišljenja o prijedlozima s Pantovčaka.

HDZ-ov saborski zastupnik Anton Kliman kaže da je "jako bitno što je predsjednica pokazala, kao i Vlada, osjećaj za rješavanje tog velikog problema." Osim Klimana, mjere komentiraju Tulio Demetlika, saborski zastupnik IDS-a, zastupnik HSU-a Silvano Hrelja i SDP-ov zastupnik Peđa Grbin. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater