Tekst realiziran u suradnji s Gradom Pulom

DARKO BURŠIĆ, DIREKTOR POGREBNOG PODUZEĆA MONTE GIRO, O POSLOVANJU U DOBA PANDEMIJE: Unatoč padu prihoda, uspješno završeno proširenje groblja u Štinjanu

Time je trenutno, kako u Puli tako i u Štinjanu, dovoljno slobodnih grobnih mjesta, ističe Buršić, uz naglasak da to ne znači kraj investicijama. Postavljaju se temelji na zemljanim grobovima u Štinjanu, uz druga manja ulaganja na gradskom groblju u Puli, ali će se veće investicije realizirati u skladu s mogućnosti

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Groblje u Štinjanu prošireno je na novih 869 četvornih metara, a vrijednost građevinskih radova je oko 3,3 milijuna kuna

Groblje u Štinjanu prošireno je na novih 869 četvornih metara, a vrijednost građevinskih radova je oko 3,3 milijuna kuna


Iskušenja vezana uz poseban režim poslovanja u uvjetima pandemije nisu zaobišla ni gradsko trgovačko društvo Monte Giro, koje poput mnogih drugih već više od godinu dana svoje redovne aktivnosti obavlja u okvirima "novog normalnog". Po čemu je sve 2020. godina bila drugačija u odnosu na prethodne kad je riječ o poslovanju Monte Gira, odnosno što se promijenilo, pitali smo direktora ovog komunalnog društva Darka Buršića.

- Kako je Monte Giro tvrtka registrirana za obavljanje pogrebne djelatnosti, u 2020. godini poslovanje je bilo donekle stabilno, osim u dijelu djelatnosti trgovine, u kojoj bilježimo pad prihoda u odnosu na 2019. godinu, na što je utjecalo zatvaranje trgovina po Odluci stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Naše društvo u tom smislu nije iznimka, "novo normalno" utjecalo je i na ostale kako u našoj djelatnosti tako i generalno na cijelo gospodarstvo. Treba gledati naprijed i pozitivno, kaže Buršić.

Mjere štednje i investicije

Što se tiče investicija, kaže, s obzirom na novonastalu situaciju i neizvjesnost morali su poduzeti određene mjere štednje.

- Nabavljalo se, odnosno još uvijek se nabavlja samo ono što je nužno za odvijanje poslovanja, čemu je prilagođeno i tekuće održavanje. Ukratko, sve troškove sveli smo na minimum s time, da ne bude zabune, usluga građanima niti u jednom trenutku nije uskraćena niti umanjena u pogledu naših nadležnosti, odnosno osnovne usluge koju društvo pruža, pojasnio je.

Prošle su godine, usprkos situaciji koja se odrazila na sve sfere života pa tako i na realizaciju investicija, ipak u roku uspjeli završiti važan projekt proširenja mjesnog groblja u Štinjanu.

- Zaista smo zadovoljni što smo uspjeli u roku završiti projekt proširenja groblja Štinjan, ugovorene vrijednosti građevinskih radova iznad 3,3 milijuna kuna. Proširenjem smo dobili 869 četvornih metara, a investicija je obuhvaćala gradnju grobnih niša uz jugozapadnu među, grobnica u jugozapadnom dijelu groblja i uz sjeverozapadnu među te ukopnog polja u središnjem dijelu groblja. Grobne niše su izvedene kao armiranobetonski monolitni blokovi u tri nadzemne i tri podzemne etaže. Grobnice su podzemne, također armiranobetonski monolitni blokovi, kaže Buršić.

Darko Buršić

Troškove smo sveli na minimum, ali usluga građanima nije umanjena niti uskraćena - Darko Buršić (Snimio Milivoj Mijošek)

Ukupno su na štinjanskom groblju izgrađena 154 objekata i to 40 standardnih niša, 20 standardnih niša na četiri etaže, 22 grobnice s po šest ukopnih mjesta i 72 zemljana grobna mjesta.

- Time je trenutno, kako u Puli tako i u Štinjanu, dovoljno slobodnih grobnih mjesta, ističe Buršić, uz naglasak da to nikako ne znači i da se staje s investicijama. "Pristupili smo izradi temelja na zemljanim grobnim mjestima na groblju u Štinjanu, uz druga manja ulaganja na gradskom groblju u Puli, dok će se veće investicije realizirati u skladu s mogućnosti, odnosno prilagoditi situaciji kroz naredno razdoblje", kaže Buršić.

Pogrebi u krugu obitelji

Većina građana koji su svoje najmilije sahranili u zadnjih godinu dana morali su to učiniti u najužem krugu, no građani su odgovorno prihvatili nove okolnosti.

- S obzirom na rizik prijenosa bolesti i da bi se spriječila zaraza, građani su se veoma savjesno i odgovorno pridržavali Odluke o načinu održavanja pogreba i ispraćaja pokojnika, koju je donio nacionalni Stožer civilne zaštite. Nužne su to mjere i ljudi su shvatili ozbiljnost situacije. U svakom trenutku dobili su sve potrebne informacije od nas i svih ostalih službenih kanala komunikacije. Ispraćaji pokojnika su neusporedivi s ostalim situacijama i upravo zato izražavam posebnu zahvalu građanima na nadasve korektnom odnosu cijelo ovo vrijeme, kaže prvi čovjek Monte Gira.

Jedna od novosti uvedenih u vrijeme pandemije je i mogućnost e-plaćanja koje, kako kaže Buršić, ipak u većini i češće koriste mlađi ljudi, dok se stariji radije odlučuju na plaćanje na blagajni. "To je i očekivano. Nama je bitno da pružimo čim veći raspon mogućnosti da bismo olakšali građanima korištenje naših usluga", kaže.

Što se tiče rada unutar društva, službama u kojima se mogao organizirati, organiziran je rad u skupinama, a kod ostalih vodi se računa da se radnici pridržavaju zaštitnih mjera. "Poslovanje je organizirano tako da ne dovedemo u pitanje trajno i kvalitetno obavljanje usluga za koje smo osnovani", zaključuje Buršić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater