SVJETSKI DAN TURIZMA

Da pulska škola obrazuju pet puta više učenika, SVI BI PRONAŠLI POSAO

| Autor: M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Arhiva

Arhiva


Svake godine nekoliko učenika boravi 15 do 30 dana u Njemačkoj uz plaćene troškove i dnevnice, te dobivaju Goetheov certifikat o poznavanju njemačkog jezika i međunarodne diplome koje vrijede svugdje u svijetu

 

U povodu Svjetskog dana turizma, koji je ove godine posvećen radnim mjestima u turizmu i boljoj budućnosti za sve, u Turističkoj zajednici Pule jučer se na zanimljiv način, uz prikaz kratkih promotivnih filmova i nastup nadarenih učenika, predstavila pulska Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koja broji 513 đaka. Riječ je o instituciji koja, osim što obrazuje učenike, potiče i kulturu putovanja te razvija brojne projekte, kazala je ravnateljica Orhideja Petković. 

- Naši učenici sudionici su međunarodnih natjecanja i smotri, a na putovanjima razvijamo i ljudske značajke jer shvaćamo da je različitost bogatstvo svijeta, a ne razlog za dijeljenje. Našu je školu, jedinu u Istri, a među pet takvih škola u Hrvatskoj, Ministarstvo znanosti i obrazovanja imenovalo Regionalnim centrom kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu na temelju rezultata postignutih u proteklih pet godina. Ostvarujemo dugogodišnju i plodnu suradnju s Goethe institutom, od čega naši učenici imaju jako puno benefita: svake godine troje do petero učenika dobije stipendiju u različitim područjima, kulturi, sportu ili obrazovanju. Borave 15 do 30 dana u Njemačkoj uz sve plaćene troškove i dnevnice, te dobivaju Goetheov certifikat o poznavanju njemačkog jezika i međunarodne diplome koje vrijede svugdje u svijetu, kazala je Petković. Učenici ove škole nemaju problema sa zapošljavanjem u turizmu i ugostiteljstvu. Dapače, da ih obrazujemo pet puta više, svi bi pronašli svoje mjesto na tržištu rada, veli ravnateljica.

Učenici škole umjetnički su nadareni, pa je tako Vanda Pliško zasvirala klarinet, dok je Mateo Škabić predstavio Rakalj uz kanat i svirku na roženicama. Škabić je upravo na ovaj način predstavljao istarsku baštinu i na 11. smotri turističke kulture na Hvaru, gdje je pulska škola bila najuspješnija. Osim toga, učenici su, u sklopu projekta zavičajne nastave, odabrali temu šparuga te sudjelovali s vrtićarcima na pulskom karnevalu, maskirani u šparuge i vilenjake. Također su na Festivalu samoniklog bilja u Kršanu imali svoj štand. 

Direktorica TZ-a Sanja Cinkopan Korotaj rekla je da turizam generira deset posto radnih mjesta u svijetu, a tako je i u Puli. Istra turistički prednjači nad ostatkom Hrvatske s obzirom da ostvaruje trećinu svih dolazaka i noćenja.

- Shodno tome, treba razvijati kadrove. Ove smo se godine spojili sa Školom za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu zbog turističkih zanimanja, a i trgovina živi od turizma. Škola ostvaruje brojne projekte, pa i one izvan kurikuluma, te sudjeluje u razmjeni učenika, rekla je Cinkopan Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater