projekt "Život uz podršku"

CENTAR ZA REHABILITACIJU PULA U sedam stanova smjestit će 24 korisnika, na Rivi otvoriti Dnevni boravak za autiste

| Autor: Marcello ROSANDA
Dragan Jelić i Katica Cvek (Snimio Mlivoj Mijošek)

Dragan Jelić i Katica Cvek (Snimio Mlivoj Mijošek)


Dodatno će zaposliti 10 asistenata, i po jednog rehabilitatora i instruktora, nabaviti dva nova vozila te obnoviti web stranicu * Sredstva (11,4 milijuna kuna) su osigurana iz Europskog socijalnog fonda iz programa "Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom", a provodit će se do srpnja 2023. godine

U Centru za rehabilitaciju Pula su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava vrijednih 11,4 milijuna kuna za projekt "Život uz podršku" potpisali ravnateljica ustanove Katica Cvek i državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Sredstva su osigurana iz Europskog socijalnog fonda iz programa "Podrška daljnjem procesu deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi za osobe s invaliditetom", a provodit će se do srpnja 2023. godine.

Cilj projekta je uspostaviti cjelodnevni boravak na Rivi u Puli za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podršku deinstitucionalizaciji, odnosno omogućiti prijelaz iz institucijskih usluga na usluge života u zajednici za osobe s intelektualnim oštećenjima, te prevenirati institucionalizaciju za osobe koje će izvaninstitucijske usluge osposobiti za samostalan život, a nekima i pristup tržištu rada.

Dnevni će se boravak za autistične osobe urediti i opremiti u prizemlju na adresi Riva 14. Ondje će se socijalne usluge pružati za 34 odrasle osobe s intelektualnim teškoćama koji će se uz stručno osoblje baviti radno-okupacijskim aktivnostima, te primati grupnu i individualnu stručnu podršku u dnevnom boravku i organiziranom stanovanju.

- Iskoristili smo mogućnosti u okviru Europskog socijalnog fonda da proširimo kapacitete na način da organiziramo organizirano stanovanje u sedam stanova za 24 korisnika. Pored toga, s obzirom da u Istri, a i u Hrvatskoj, ne postoji cjelodnevni boravak (8 sati op.) za autiste pronašli smo prostor koji nam je na 10 godina dodijelilo Ministarstvo državne imovine, a koji ćemo namijeniti za tu svrhu, kazala je ravnateljica Cvek dodavši da će u sklopu projekta nabaviti dva nova vozila te obnoviti web stranicu. Dodatno će zaposliti 10 asistenata, i po jednog rehabilitatora i instruktora.

Inače, Centar za rehabilitaciju Pula pruža odraslim osobama s intelektualnim teškoćama usluge smještaja i boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije, usluge radnih aktivnosti, te usluge organiziranog provođenja slobodnog vremena. Trenutno Centar ima 74 korisnika, od čega je 39 smješteno u stacionaru, a ostali u stanovima, dok na tzv. listi čekanja imaju oko 50 zahtjeva za institucionalizaciju.

Stručno osoblje ustanove u redovnom radu s korisnicima koji su na institucionalnoj skrbi u centru procijenili su da postoji određeni broj korisnika koji, uz stručnu podršku i pripremu stručnog tima, može preći na izvaninstitucijski oblik skrbi, odnosno koristiti uslugu organiziranog stanovanja i dnevnog boravka. Organiziranjem sustava organiziranog stanovanja i dnevnog boravka za odrasle osobe s invaliditetom poboljšati će ukupnu kvalitetu života obitelji s članom koja je odrasla osoba s intelektualnim teškoćama.

Projektom "Život uz podršku" poboljšat će se pristup visokokvalitetnim izvaninstitucijskim socijalnim uslugama organiziranog stanovanja i dnevnog boravka. Projektom će se smanjiti institucionalizacija za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, ojačati kapacitet stručnjaka ustanove i podignuti svijest javnosti o važnosti deinstitucionalizacije korisnika, kažu u Centru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater