NAJNOVIJEPREMIJER PLENKOVIĆ OPTIMISTIČAN

Brodogradnja je za Pulu i Rijeku PITANJE IDENTITETA

(M. MIJOŠEK)

Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koliko oni vežu naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet i za more, ali i za izgradnju brodova. Za Pulu i Rijeku to je pitanje identiteta poručio je Plenković

Premijer Andrej Plenković jučer je, uoči sjednice Vlade koja je održana u Puli, zajedno s ministrima obišao pulsko brodogradilište Uljanik gdje je nakratko porazgovarao s radnicima te se susreo s Upravom Uljanika, predstavnicima sindikata i čelnicima Grada Pule i Istarske županije. Nakon sastanka u zgradi direkcije Plenković je u kratkom susretu s novinarima još jednom ponovio što je sve Vlada od početka godine učinila za Uljanik.

- Plaće smo osigurali. Dok je trajao ovaj sastanak, na račune radnika su počele stizati plaće za kolovoz, što znači da sam svoje obećanje dano radnicima ispunio. U Pulu smo došli predstaviti opće stanje i budućnost hrvatske brodogradnje za koju želimo da nastavi funkcionirati. Došao sam radnicima Uljanika poslati poruku optimizma i povjerenja, jer ova Vlada čini sve da se ova situacija razriješi, kazao je Plenković.

Radna mjesta i održiva brodogradnja

Odgovarajući na pitanje novinara vezana uz aktualnu Upravu pulskog brodogradilišta koja je po mnogima najveći krivac za agoniju škvera, premijer je rekao da ga akteri koji su svojim pogreškama doveli do ove situacije u ovom trenutku uopće ne zanimaju, te da su mu sada važna radna mjesta i opstanak brodogradnje.

- Važna nam je budućnost. Naše dobre volje svjesni su i sindikati, a mi našim djelima pokazujemo da nam je Istra jednako važna kao i bilo koji drugi dio Hrvatske, kazao je premijer Plenković te opetovano naglasio da plan restrukturiranja ne može sadržavati troškove države u 60-postotnom iznosu, jer EU dozvoljava maksimalno 50 posto, dok ostatak sredstava mora osigurati samo brodogradilište i strateški partner.

- Otvoreno sam na sastanku rekao da postoje tri scenarija za Uljanik: insolvencijski postupak, plan restrukturiranja prihvatljiv Europskoj komisiji i Vladi, te ulazak nekog drugog strateškog partnera. Prvi scenarij je negativan i najgori, a on podrazumijeva da se na Uljanik primijeni neki od insolvencijskih postupaka koje omogućuje hrvatsko zakonodavstvo. To ne znači kraj, ali znači neku vrstu restrukturiranja kako je to propisano. Drugi je modifikacija aktualnog plana restrukturiranja kako bi bio održiv i prihvatljiv i odobren od Europske komisije i Vlade, a treći je da neki drugi zainteresirani potencijalni strateški partner pronađe neko novo rješenje. Vladi je najvažnije očuvati radna mjesta i održivu brodogradnju, koja je, osim gospodarskog i političkog pitanja, za Pulu i Rijeku pitanje identiteta. Svjesni smo koliko pomorstvo i brodogradnja u Hrvatskoj imaju dugu tradiciju, koliko oni vežu naše ljude, naše gospodarstvo, naše gradove, našu kulturu, naš identitet i za more, ali i za izgradnju brodova, poručio je Plenković.

Uz premijera, Uljanik je posjetio i ministar gospodarstva Darko Horvat koji je višekratno ponovio da je Vlada u Pulu došla razgovarati sa svim partnerima u ovom procesu, postići konsenzus i donijeti zajedničke zaključke, koji se neće, kako je istaknuo, mijenjati svaki ponedjeljak. Neslužbeno doznajemo da je ministar Horvat rekao da predstečaj nije opcija, jer su međuvlasnički odnosi unutar Uljanik Grupe prekomplicirani. Kazao je i da Vlada više nema nikakvu mogućnost financijski intervenirati u Uljanik, i tako će biti dok god se ne usvoji plan restrukturiranja.

Horvat: Grad Pula i Županija proturječni

Odgovarajući na naše pitanje o "nekretninskim spletkama" koje je dan ranije spomenuo u HRT-ovoj emisiji Otvoreno, ministar Horvat je rekao da priča oko diversifikacije poslovanja u Uljaniku ili takozvanih kompenzacijskih mjera koje su definirane u predloženoj programu restrukturiranja vrlo upitna. Horvat je poentirao da su Grad Pula i Istarska županija u nekoliko navrata proturječno govorili o uvjetima nužnim da bi diversifikacija uopće bila moguća.

- Dakle, hoće li se ili neće mijenjati, i hoće li uopće biti zahtjeva za potrebom izmjene i dopune prostornih planova, stvar je koja je u trenutku pod ingerencijom područne samouprave. Nisam siguran da će odabrani strateški partner na temelju stavova lokalne vlasti koja zadnjom izjavom izrekom negira bilo kakvu voljnost oko izmjene prostornog plana, uopće doći u poziciju razgovarati o prenamjeni. Pitanje je hoće li u tom kontekstu i na kakav način reagirati Danko Končar, ili će intervencijom u Plan tražiti određene izmjene, budući da je kao odabrani strateški partner sudjelovao u izradi programa restrukturiranja, rekao Horvat. Zaključio je da, ako se nešto dogovori, da se toga treba i držati i ne podlijezati ni pritiscima javnosti ni dnevno-političkim zbivanjima. "Potrebno je osigurati program restrukturiranja koji će u Puli i Rijeci dugoročno biti usmjeren ka održavanju proizvodnje brodova, a nakon toga, možda i prenamjenom zemljišta, omogućiti da se, ako u ovom trenutku sav prostor nije potreban za brodogradnju, koristi i za neke druge namjene.

(Goran Rojnić i Chiara BILIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike