MEĐUNARODNI PROJEKT

FOTOGALERIJA / U ATRAKTIVNU PULSKU UTVRDU STIGLI VRIJEDNI EKSPONATI IZ ARHEOLOŠKOG MUZEJA Istražili smo kako su tamo završili 

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Pulski Fort Bourguignon mjesto je radnje vrlo zanimljive inicijative.

Naime, tu se do 9. kolovoza održava stručna međunarodna konzervatorska radionica (Cantiere scuola di manutenzione conservativa) u suradnji s Arheološkim muzejom Istre u Puli i veronskim institutom Istituto Salesiano San Zeno di Verona, s kojim vodnjanska Zaklada Ars et Labor ima potpisani ugovor (konvenciju) o suradnji i o razmjeni studenata.

- Od iduće godine postoji mogućnost da naši studenti budu njihovi gosti čime bi započela prava razmjena dobrih praksi konzervatorskog održavanja kamene arheološke-povijesne-materijalne baštine. Ove godine talijanski studenti i njihove voditeljice rade na rimskim skulpturama nazvane "I togati".

Odgovorna osoba radionica je Đeni Bravar Gobić iz Arheološkog muzeja, veli upravitelj Zaklade Bruno Girardello.

Voditelji radova su, uz Đeni Gobić Grabar, Sabrina Piantavigna, restauratorica i profesorica iz Verone, članica Zaklade te Giovanni Rossetto, restaurator kamena, a oboje imaju odobrenje za rad Ministarstva kulture RH.

Kako smo moglo vidjeti tijekom našeg posjeta, Fort Bourguignon je postao prava oaza konzervatorskog održavanja. Studenti, njih 16, rade na restauraciji togata, a i profesorica Piantavigna naglasila je da je riječ o vrlo zanimljivoj i kvalitetnoj inicijativi, gdje studenti uživo, iz dobre prakse, mogu puno toga naučiti.

- Togati su iz postava Arheološkog muzeja Istre, a pošto je taj postav skinut zbog obnove muzejske zgrade, trebalo ih je podvrgnuti detaljnom konzervatorskom održavanju. Njihovo nalazište je nepoznato, ali se zna da je bilo na području Pule. Ovi togati će jednoga dana biti dio stalnog postava Arheološkog muzeja Istre. Studenti rade na njihovom čišćenju i restauraciji, i prilika je da nauče puno toga iz prve ruke, kazala je Đeni Gobić Bravar.

Studentica Francesca kazala je da je riječ o zahtjevnoj, ali vrlo izazovnoj i poticajnoj restauraciji, te iznimno je zadovoljna ovom radionicom.

Profesorica Sabrina Piantavigna rekla je da Pula i okolica imaju vrlo bogatu kulturno-povijesnu i arheološku baštinu, što je vrlo važno za studente restauracije, kao dobro iskustvo. Izrazila je i nadu u nastavak suradnje.

Gianna Fioranti, Vodnjanka koja je u biti pokretač rada i generalna tajnica Zaklade, kazala je da se taj projekt trebao održati već prošle godine, ali je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Italiji onemogućen dolazak studenata.

Govoreći o Zakladi Ars et Labor, spomenimo da je riječ o hrvatskoj zakladi osnovanoj 2015. čiji su cilj promicanje i valorizacija konzervacije istarskog i općenito hrvatskog povijesnog, umjetničkog i kulturnog naslijeđa.

Sve je to krenulo slučajnim susretom Vodnjanke Gianne Fioranti s Brunom Girardellom iz Venecije, čiji entuzijazam i neopisiva energija su pridonijeli pokretanju ove Zaklade koja ima sjedište u obiteljskoj kući Gianne Fioranti, odnosno kući njezinih predaka, a riječ je o zdanju iz 18. stoljeća.

Cilj zaklade je promicati kulturne aktivnosti izravno i neizravno povezane s Istrom i Hrvatskom, njihovom poviješću i običajima koji predstavljaju dodirne točke naroda, kultura i civilizacija.

Studenti su smješteni u vodnjanskom objektu naziva Locanda San Martin, kojeg je zaklada Ars et Labor restaurirala kako bi mogla ugostiti svoje članove, prijatelje i studente, jer prvi dio rada ove zaklade odnosio se na predstavljanje i realizaciju projekta "Stari grad - Citta' antica" o vrednovanju i vraćanju života napuštenim povijesnim zgradama, potpuno poštujući njihov izvorni izgled.

I sada se nastavlja ta vodnjanska priča, spojem jezične kulturne baštine, one povijesne i arheološke, a kroz raznolike projekte, među kojima je i sadašnji projekt o grbovima grada Vodnjana, za koji je u tijeku i kampanja fund-raisinga na https://it.ulule.com/per-dignano-a-testa-in-su.

Zaklada je i pripremila i potragu za blagom, u cilju upoznavanja i vrednovanja vodnjanske povijesti i bogate kulture, a koju će "isprobati" ovih dana sa studentima iz Verone.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater