JOŠ NIJE GOTOVO!

APEL IZ OPĆE BOLNICE PULA: Zbog opuštanja ljudi, javljaju nam se slučajevi koronavirusa u bolnici

| Autor: Glas Istre
Opća bolnica Pula (snimio M. MIJOŠEK)

Opća bolnica Pula (snimio M. MIJOŠEK)


U posljednja dva dana registrirani su ljudi oboljeli koronom u ne-Covid odjelima, javljaju iz Opće bolnice Pula.

"Navedeni pozitivitet registriran je tijekom administrativnog testiranja koje se uobičajeno radi prije premještaja pacijenta iz OB Pula u neku drugu institucionalnu ustanovu, primjerice u zdravstveni stacionar, dom za starije i nemoćne ili u drugu zdravstvenu ustanovu. Ova činjenica uvjetovala je detaljniji epidemiološki izvid i analizu potencijalnih rizika pojave Covid-19 pozitivnih pacijenata u ne-Covid odjelima", ističu iz bolnice.

Dodaju da su dva moguća uzroka:

"Jedan je opuštanje pojedinaca u poštivanju poznatih protuepidemijskih mjera koje su još uvijek na snazi (higijena ruku, distanca i disciplina nošenja maski), a drugi povećana fluktuacija i drugih osoba unutar bolnice. Opća javnost upoznata je da se OB Pula u posljednje vrijeme postepeno vraća u relativno normalno funkcioniranje obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u Županiji, pa je shodno tome omogućeno, u kontroliranim uvjetima, obavljanje učeničke prakse za zdravstvene škole, posjete hospitaliziranim pacijentima te pratnja pri porodu. Svjesni smo činjenice da postepeno vraćanje normalnijem životu pozitivno djeluje na psihofizičko zdravlje cijele zajednice, a posebno na ranjivu skupinu pojdinaca, one oboljele. No, rizici zaraze nisu nestali. I najmanji propust u pridržavanju protuepidemijskih mjera može nas vratiti, neptrebno, unatrag", pišu iz OB Pula.

Ističu da su režim posjeta jasno iskazali na način da u posjete dolazi po jedan predstavnik obitelji, po mogućnosti ne svakodnevno s obzirom da je ograničen broj soba koje istovremeno mogu boraviti u sobi. Osim toga, tijekom cijelog vremena posjete mora se nositi zaštitna maska, a vrijeme provedeno u posjeti biti  najmanje moguće (prosjek 10-tak minuta).

"Svjesni smo činjenice da to jesu stroža pravila ali su ona postavljena upravo s ciljem zaštite i hospitaliziranih pacijenata, ali i zdravstvenog osoblja, a sve sa ciljem da se omogući normalizacija života koliko god je to moguće tijekom još uvijek aktivnog status epidemije COVID-19 u Istri, Hrvatskoj ali i u svijetu. Nažalost, realnost nam ukazuje da se zadana pravila i ne poštuju u potpunom opsegu", kažu iz Bolnice.

"Ovim putem apeliramo na svu zainteresiranu javnost da se tijekom posjeta bližnjima u bolnici apsolutno pridržavaju svih mjera koje jesu na snazi, što se posebno odnosi na broj posjeta koje istovremeno mogu biti prisutne, na dužinu trajanja posjeta po jednom dohađaju kao i na nošenje osobne zaštitne opreme tijekom cijelog vremena boravka. Ujedno umoljavamo sve pojedince da ukoliko imaju i najmanji simptom Covid-19 infekcije (temperatura, hunjavica, kašalj, grlobolja, glavobolja i slični), ne dolaze u posjet svojim bližnjima", poručuju iz Opće bolnice Pula. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum