NAJNOVIJEŠOKANTAN NALAZ REVIZIJE

AFERA NA PULSKOJ POLITEHNICI: DEKAN DAVOR MIŠKOVIĆ i predsjednik Upravnog vijeća Branimir Ružojčić SUTRA ĆE BITI SMIJENJENI?

(D. MEMEDOVIĆ)

U revizorskom nalazu kojim je obuhvaćena 2017. i dio 2018. godine utvrđeno je da dekan Davor Mišković i predsjednik Upravnog vijeća Branimir Ružojčić nisu poštivali zakone, propise i opće akte Politehnike Pula, te da su radili i protivno odredbama članaka njenog Statuta. Stavlja im se na teret da su nesavjesnim i nepravilnim radom prouzročili Politehnici Pula veću štetu

Mr. sc. Davor Mišković, dekan visokoškolske ustanove Politehnika Pula, za čiji je rad i poslovanje revizija nedavno utvrdila niz nepravilnosti i propusta, prema našim informacijama sutra će biti smijenjen, isto kao i predsjednik Upravnog vijeća Politehnike dr. sc. Branimir Ružojčić. Popis pogrešnih poteza u Politehnici je impresivan, gafovi su se, za što se odgovornima smatra Miškovića i Ružojčića, redali jedan za drugim do te mjere, što je prilično neuobičajeno, da je sam revizor zaključio da „dekan mora biti obvezno razriješen dužnosti“. Katastrofalan nalaz revizijskog izvješća teško kompromitira dekana Miškovića, a da je njegova smjena neizbježna, neslužbeno nam je potvrđeno iz izvora u Istarskoj županiji koja je osnivač Politehnike Pula.

„Istog dana kad se opozovu i dekan Mišković i predsjednik Upravnog vijeća Ružojčić trebao bi biti izabran novi predsjednik Upravnog vijeća te imenovan vršitelj dužnosti dekana Politehnike. Smjena Miškovića je opravdana i logična, a jedan od niza razloga zašto se smjenjuje i Ružojčića je taj što je odbio sazvati sjednicu Upravnog vijeća, pa su to napravili ostali članovi vijeća“, rekao nam je naš izvor.

Nenamjensko trošenje

U revizorskom nalazu kojim je obuhvaćena 2017. i dio 2018. godine utvrđeno je da dekan Mišković i predsjednik Upravnog vijeća Branimir Ružojčić nisu poštivali zakone, propise i opće akte Politehnike Pula, te da su radili i protivno odredbama članaka njenog Statuta. Stavlja im se na teret da su nesavjesnim i nepravilnim radom prouzročili Politehnici Pula veću štetu te da su zanemarivali i nesavjesno obavljali svoje dužnosti, zbog čega su nastale i mogu dodatno nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti ove Visoke škole.

Nadalje, zloupotrijebili su položaj i prekoračili službene ovlasti, nezakonito su postupali u upravljanju i radu, financijskom poslovanju te su neracionalno koristili materijalne i kadrovske resurse. Njihovo sramotno ponašanje išlo je toliko daleko da je dekan Mišković, vjerojatno s ciljem prikrivanja prave istine, revizorskoj tvrtki koju je angažirano osnivač odbio predati svu potrebnu dokumentaciju.

Iz mase primjedbi revizora na rad dekana Politehnike i upravljanje tim sustavom, izdvojili smo najzanimljivije situacije koje, nažalost, sramote Visoku školu čije bi vođenje moralo biti ogledni primjer odgovornog ponašanja prema društvenom novcu i, iznad svega, studentima, kao pripadnicima akademske i intelektualne zajednice.

U revizorskom izvješću navodi se da su nenamjenski utrošena sredstva iz rebalansa proračuna Istarske županije za 2017. godinu u iznosu od više od 400 tisuća kuna, dok je nesavjesnom naplatom potraživanja Politehnici prouzročena šteta od više od 380 tisuća nenaplaćenih potraživanja. Zatim, trošena su financijska sredstva znatno iznad financijskog plana, bez provedbe izmjena i dopuna plana (rebalansa) i nisu ispunjavane obveze prema dobavljačima.

Nije poštovan zakon i postupci javne nabave, a nabavkom iznad plana prouzročena je šteta od više od 300 tisuća kuna. Stvarno stanje zaposlenih djelatnika ne odgovara i nije u skladu s Pravilnikom o ustrojstvu radnih mjesta. Pravilnikom o radu nije uređena visina plaće ni koeficijent složenosti poslova, ne postoji akt o sistematizaciji radnih mjesta, načinu utvrđivanja plaće i ostalih naknada zaposlenicima, tako da plaće i ostale naknade zaposlenih dekan određuje samovoljno.

“Ne vodi se Evidencija radnog vremena, niti evidencija nastave. Namjerno je povećano opterećenje nastavnog osoblja satima koji se ne izvode, ali se plaćaju, čime je prouzročena šteta koju je potrebno posebno izračunati. Gore navedeno „pokriće“ je za prekomjerno i protuzakonito angažiranje vanjskih suradnika, od kojih su neki bez potrebnih nastavnih ili znanstveno- nastavnih zvanja (1 predavač na cca 3 studenta)“, piše u reviziji. (Robert FRANK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam