neuspjeli pregovori s gradom 

Sindikat Istre i Kvarnera najavio prosvjed na Portarati za veće plaće zaposlenika u pulskim vrtićima. Podržale ih i kolege iz privatnih vrtića 

| Autor: Ana Orsag
(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


U rujnu prošle godine započeli su pregovori u kojima je Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo inicijativu izjednačavanja plaća u dječjim vrtićima kojima je osnivač Grad Pula s plaćama u osnovnim školama.

Radi se o nečem na što zaposlenici imaju pravo budući da na to upućuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, a takav je i službeni stav Ministarstva znanosti i obrazovanja.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Na tim pregovorima, prema riječima sindikalista Rajka Kutlače, gradonačelnik Filip Zoričić također je istaknuo da je zajednički cilj smanjenje razlika između plaća, koje je danas, nakon devet mjeseci ogromnih 40%.

- Nadali smo se, nudili rješenja, predlagali vlastite modele, jednostavno nije došlo do pomaka. Na zadnjim pregovorima Grad je iznio rješenje kojima bi se plaće izjednačile tek 1. rujna 2026. godine, a u tom zadnjem modelu plaća je i dalje manja od plaća zaposlenika u osnovnim školama za 134 eura, ističe Kutlača.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Tristo zaposlenika pulskih vrtića koji skrbe o preko tisuću djece zajednički su se dogovorili da taj prijedlog Grada neće prihvatiti te su najavili prosvjed ove subote na Portarati u 10 sati.

- Nema smisla da odgojitelji imaju 600 eura manju plaću od učitelja razredne nastave, razlika je još uvijek 40%, a mi čak nismo tražili niti usklađenje s dodacima, tražili smo samo usklađenje osnovne bruto plaće. U državi u kojoj nedostaje osam tisuća odgojitelja, u kojoj je ovo zvanje omalovaženo, u kojoj naši zaposlenici odlaze raditi u velike trgovačke lance jer si sa visokom stručnom spremom i stalnim zaposlenjem u vrtiću ne mogu osigurati normalan život, mi se pitamo - kako će se ovakvom gradskom politikom privući novi radnici? Poslodavac se mora pobrinuti za izjednačavanje plaća jer i Zakon na to upućuje, navodi Kutlača koji je na subotnji prosvjed pozvao sve građane, roditelje i zaposlenike.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Naveo je da štrajk trenutno nije opcija jer ne žele odgajatelje, djecu i roditelje staviti u neugodnu situaciju.

- Na primjeru višemjesečnog štrajka zaposlenika u Dječjem vrtiću u Vrsaru se vidi koliko je bezosjećajna lokalna samouprava. Odgojiteljice se šikaniraju i izgladnjuju, to je na civilizacijskoj razini neprihvatljivo i ne želimo dovoditi naše roditelje, odgajatelje i djecu u sličnu situaciju, ističe Kutlača.

Osnovna bruto plaća odgajatelja u pulskim dječjim vrtićima je 1.355 eura, a spremačice su donedavno bile ispod minimalne plaće, a Grad je samo odgajateljima ponudio povećanja.

Podržali ih i kolege iz Udruge privatnih vrtića Istarske županije 

Na Facebook profilu Glasa Istre zaposlenicima pulskih vrtića stigla je i javna podrška kolega iz privatnih vrtića koju prenosimo u cijelosti:
"Imamo potrebu reagirati na najnovije vijesti naših kolegica i kolega u gradskim vrtićima.
Udruga je još lani tijekom pregovora s Gradom o izjednačavanju izdvajanja za djecu naglašavala važnost i potrebu usklađivanja plaća sa Zakonom tako da je Grad i s naše strane upućen u te činjenice prije kreiranja proračuna.
Smatramo da se Zakon mora poštivati i stojimo uz kolegice i kolege iz gradskih vrtića.
I dalje smo stava da predškolski odgoj i obrazovanje u Puli mora biti jedinstven, neovisno o osnivaču, da sva djeca i odgojitelji moraju biti jednako vrednovani."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter