građani za grad

Osniva se Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, evo kako možete sudjelovati u njegovom stvaranju i radu

| Autor: Jelena MILOVIĆ
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Građani Pule do 17. lipnja ove godine mogu komentirati prijedloge građana kroz javno savjetovanje vezano za buduće Povjerenstvo za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule.

Komentirati se može model Povjerenstva, tekst javnog natječaja za odabir kandidata za članove Povjerenstva, Poslovnik o radu i Etički kodeks Povjerenstva. Prijedlozi su dostupni u otvorenom i pristupačnim formatima - na lako razumljivom jeziku, kao video snimka tumača znakovnog jezika te kao audio snimka, što ih sve skupa čini pristupačnijim i lako shvatljivim.

Savjetovanje o prijedlozima građana za Grad provodi udruga Zelena Istra, a komentari se zaprimaju putem Interneta, telefona i pošte te na adresi udruge. Bez obzira radi li se o samoj osobi s invaliditetom, roditelju djeteta s teškoćama u razvoju ili predstavnicima neke udruge koja ih podržava, svatko se može javiti i uključiti u savjetovanje i zajedničko stvaranje prijedloga vezanih za buduće Povjerenstvo.

Svatko onaj tko smatra da može dati svoj obol kreiranju prijedloga, a posljedično da potom Grad Pula kreira bolje povjerenstvo i provođenje javnih politika u korist ove populacije, trebao bi participirati.

Primjer dobre prakse

Povjerenstvo je zamišljeno kao sukreator, ne samo politike za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju, već inkluzivnih sektorskih politika grada koje se odnose, baš kao i invaliditet, na sva područja života - od odgoja i obrazovanja do prostornog uređenja, kulture, sporta i komunalne infrastrukture.

Jedna od važnijih uloga Povjerenstva jest i da ono djeluje kao komunikacijski kanal između građana i Grada. Predviđeno je da zaprima predstavke građana vezane za probleme osoba s invaliditetom, odnosno djece s teškoćama u razvoju te poduzima radnje temeljem tih predstavki, s ciljem suzbijanja diskriminacije.

- Tijekom planiranja i pisanja našeg prošlog projekta "Zavrtimo za inkluziju zajedno" uočili smo neke nedostatke, odnosno mjesta za napredak u našim lokalnim zajednicama, u Puli i Vukovaru, gdje se on provodi. Prepoznali smo da imamo, nazovimo to tako, progresivne lokalne zajednice koje su otvorene suradnji s civilnim društvom, a primjeri toga su društveni vrtovi u oba grada.

Međutim, postoje prostori za napredak jer nijedna jedinica lokalne samouprave se nije samostalno pobrinula da ti društveni vrtovi postanu inkluzivni, već su taj zadatak prepustili udrugama. S jedne strane smo išli u tom smjeru i da prakticiranje inkluzije bude upravo na tim mjestima, jer je ideja iza njih i bila da budu inkluzivni.

S druge strane primijetili smo sustavne nedostatke, u jednom i drugom gradu, da osobe s invaliditetom ne sudjeluju ni na koji način u donošenju odluka, a samim tim su iz tih procesa isključene u odnosu na druge građane.

Primjerice, kad se objavljuju dokumenti na javno savjetovanje, oni podrazumijevaju nekakav državni standard transparentnosti i inkluzivnosti, koji kao takav nije kritika jedinicama, već samo ukazuje na prostore za boljitak i unapređenje za sudjelovanje građana općenito u donošenju odluka, a pogotovo osoba s invaliditetom.

Model povjerenstva učinio nam se dobrim rješenjem, a to bi bilo mjesto na kojem bi oni mogli dati svoj doprinos u kreiranju politika koje se na njih odnose, opisala je intenciju ove inicijative Dunja Mickov iz Zelene Istre koja provodi projekt "Građani za Grad - inkluzivno i sudioničko kreiranje Povjerenstva za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju Grada Pule".

U sklopu izrade projekta komunicirali su s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, a on im je kao primjer dobre prakse i preporuku za upoznavanje dobrog modela ukazao na Grad Zagreb. Naime, povjerenstvo u Zagrebu postoji već 20 godina i funkcionira vrlo dobro.

Zajedno s resornom gradskom pročelnicom Ivanom Sokolov i Irenom Peruško iz njena ureda te Sonjom Grozić Živolić pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije posjetili su Zagreb i upoznali pobliže rad njihovog povjerenstva.

Osim toga, na temu: "Kako unaprijediti prava osoba s invaliditetom" prošle se godine održala i tribina, kada se također govorilo o bitnim točkama. Međutim, primjer Zagreba nije moguće implementirati u potpunosti na našem području, budući da je ovaj grad prije svega donio strategiju za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, a onda su ulogu povjerenstva usmjerili na praćenje provedbe strategije.

- Kod nas još nema strategije, premda postoje neki izdvojeni dijelovi u strateškim i planskim dokumentima Grada. U budućnosti će postojati detaljnije razrade kroz podstrateški dokument, a tako nam je i najavljeno iz Grada Pule, pojašnjava Mickov.

Sudjelovanje u savjetovanju

- Želimo Gradu Puli dostaviti što kvalitetnije prijedloge građana. Iz tog razloga molimo sve zainteresirane da se očituju o našim prijedlozima te da nam kažu gdje ih možemo eventualno poboljšati. Više glava uvijek misli pametnije, a vrlo rado primit ćemo i poruke podrške koje nam mnogo znače, istaknula je Mickov.

Kako bi olakšali sudjelovanje u savjetovanju, tu je i jednostavan obrazac za komentiranje prijedloga. Nakon online savjetovanja, prijedlozi građana za Grad Pulu finalizirat će se na sastancima Radne grupe za kreiranje Povjerenstva koji će se održati u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

U dokumentu o modelu Povjerenstva može se saznati više o predloženoj ulozi Povjerenstva, njegovu sastavu, načinu njegova osnivanja, imenovanju i razrješenju članova ili financiranju rada Povjerenstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter