dani antike

Započeo drugi vikend tradicionalne manifestacije uz zvuk udarca gonga i priča o Rimskom Carstvu

| Autor: Glas Istre


U predvečernjim satima na pulskom Forumu, 17. svibnja uz zvuk udarca gonga koji je na trenutak prekinuo lagani žamor prolaznika, započeli su Dani antike u Puli.

- Zvukovi antičke glazbe ispred Augustovog hrama i prelijepe žene u povijesnim antičkim kostimima plijenile su pažnju slučajnih i namjernih prolaznika. U čast ženi i antičkom vjenčanju, u kutku antičke domine poput čitanja knjige započele su priče koje su se izmjenjivale jedna za drugom upoznavajući publiku kako je to nekad bilo u Rimskom Carstvu. Ljepota, mirisi ,okusi i buđenje svih čula u posebnoj tišini  uz prekrasno nebo najavljivali su veličanstveno antičko vjenčanje. Dražesni antički poljubac desio se kada je mlada rekla "Gdje god ideš ti i ja ću s tobom". Veseli sudionici i publika povikivali su i zajedno pjevali mladencima.

- Spuštala se noć, publika je pristizala u sve većem broju, a priroda na pokloRimsn dala prekrasnu boju neba i slavlje je moglo početi. Kakav prekrasan ples antičkih amfora  i savršeni povijesni kostimi koji su u čast ženi na trenutak  krasile polumračni prostor ispred Augustovog hrama i dočarali ljepotu prošlosti u sadašnjem trenutku.

- U čast mladencima, njihovoj sreći i plodnosti, poštivani su svi običaji koji su prethodili i gozba je mogla početi. Voda, vatra, kruh sve su to simboli koji krase ovaj lijepi događaj. A kakva bi to bila rimska gozba, da nema trbušnih plesačica. Naravno da to nije kraj, prenijeli su organizatori.

Posjetitelji imaju priliku za vrijeme manifestacije kreairati svoj antički miris i ostavite svoj trag na papiru crtajući antičke motive uz čašicu vina dok fantastične ženske ćakule  otkrivaju tajne poznatih antičkih žena.

Više informacija: https://www.pulainfo.hr/hr/dani-antike-u-puli-svibanj-2024-godine/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter