MUKE PO PARKINGU

Kazne uredno plaćene, a iz odvjetničkog ureda stižu opomene. Razotkrivamo prometne nedoumice u Puli

| Autor: Petra Stefanović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U redakciju Glasa Istre javilo se nekoliko čitatelja s istim problemom - naime, njima su stigle »opomene« o nepodmirenim kaznama za parking. To ne bi bilo ništa neuobičajeno, no činjenica je da su te kazne odavno podmirene, to jest plaćene, a čitatelji koji su nam se javili imaju i dokaze da su plaćene. Svim ovim slučajevima zajedničko je i da »opomene« dolaze s iste adrese - one pulskog odvjetnika Marka Kuzmanovića.

Ponavljanje scenarija

Iskustvo jednog od čitatelja je sljedeće: u rujnu 2022. »pauk« mu je digao auto. Čitatelj i partnerica su troškove deponiranja platili u Pula parkingu, a samu kaznu za nepropisno parkiranje su platili na licu mjesta. Dakle, svi troškovi su podmireni. No, 18. listopada 2023. godine na adresu im dolazi opomena za plaćanje kazne koja sad sveukupno iznosi 119,53 eura, da bi im 7. veljače 2024. došao još jedna opomena, ovaj put sa kaznom u iznosu od 128,28 eura.

Kako je Glas Istre već pisao, odvjetnički ured Kuzmanovića i partnera Shaina Loua Pachecoa Vinkovića je 2022. godine bio predmet istrage DORH-a i Policijske uprave istarske zbog krivotvorenja, kaznenih djela protiv imovine i sumnji na zloporabe prilikom naplate parkirnih kazni. Isti odvjetnički ured je također angažiran od strane Pula parkinga za naplatu nenaplaćenih potraživanja.

Nadalje, Kuzmanović radi i u Dalmaciji. O »susretu« jednog Dalmatinca s njemačkom adresom i Kuzmanovića je pisala i Slobodna Dalmacija. Scenarij je isti.

Sa svim tim u vidu, javili smo se Policijskoj upravi istarskoj.

- Policija u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom provodi izvide, a s obzirom da su izvidi tajni, nismo u mogućnosti iznositi detalje policijskog postupanja, glasi odgovor iz Ureda načelnika.

Policijska uprava istarska je također savjetovala građane da »provjere navedene opomene direktno s pravnom osobom koja je angažirala odvjetnički ured za naplatu kazni« - to jest, Pula parkingom. To smo i učinili.

- Odvjetnik Marko Kuzmanović od naše strane je valjano opunomoćen za naplatu nenaplaćenih potraživanja te stoga preporučamo dužnicima da postupe po primljenim dopisima kako bi izbjegli pokretanje postupaka prisilne naplate i dodatne troškove koje će u tom slučaju biti prisiljeni snositi, pojasnio nam je Branislav Bojanić, direktor Pula parkinga.

O činjenici da je i dalje pod istragom zbog krivotvorenja, kaznenih djela protiv imovine i sumnji na zloporabe prilikom naplate parkirnih kazni u Pula parkingu nemaju »relevantna saznanja« te stoga nisu »u mogućnosti ni komentirati«.

Javili smo se i samom odvjetniku Kuzmanoviću, koji je potvrdio da je već deset godina opunomoćen za naplatu potraživanja Pula parkinga. Naglasio je kako je nepodmirivanje dugovanja i dalje vrlo rašireno unatoč raznim kanalima putem kojih se isto može podmiriti (parkomati, aplikacija, SMS, QR kod, kiosci).

Što se tiče opomena, tj. »obavijesti javnog bilježnika koje prehode izdavanju rješenja o ovrsi«, Kuzmanović navodi da je to još jedna u nizu prilika koje se daju dužnicima da podmire dugovanja prije određivanja prisilne naplate. Opomena dolazi iz razloga što dužnik uporno nije podmirio dug, iako je imao četiri prilike: prvo kupio satnu kartu, potom platio dnevnu parkirnu kartu, onda nije podmirio račun koji je dobio na adresu, i konačno nije reagirao niti kada je stigla opomena pred ovrhu.

Paziti i razlikovati

- U slučaju da je dug namiren, potvrda o istom se treba dostaviti Pula parkingu, ili ako je došlo do ovrhe, dokaz dostaviti punomoćnicima kako bi se isto provjerilo i postupak će se obustaviti, objašnjava odvjetnik, uz napomenu da, ukoliko je dug podmiren s valjano upisanim podacima (poziv na broj, podaci platitelja), mogućnost pokretanja postupka naplate je skoro nemoguć obzirom da je proces visoko automatiziran, pa se može raditi isključivo o grešci prilikom vršenja samih uplata zbog koje sustav nije mogao identificirati uplatu i zatvoriti dugovanje.

- Što se tiče plaćanja troškova premještanja vozila »pauku«, često se ne zna razlikovati između plaćanja kazne za prometni prekršaj, koja se plaća Gradu Puli, i plaćanja troškova premještanja, što se plaća Pula parkingu, pojašnjava Kuzmanović.

Osim čitatelja Glasa Istre koji su nam se na u čudu javili u redakciju, još su mnogi doživjeli identičan scenarij - prema recenzijama na Googleu, Kuzmanovićev odvjetnički ured ima ocjenu 1,4 (od mogućih 5) sa 127 recenzija. Recenzije ostavljaju redom Talijani, Nijemci, Poljaci, ostali turisti, ali i domaći. Svi opisuju istu situaciju.

(Arhiva Glasa Istre)(Screenshot Google)

(Arhiva Glasa Istre)(Screenshot Google))

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter